Om bidragssatser

Her kan du få svar på, hvad bidragssatser er.

Bidragssatsen er det gebyr, som alle danskere med et realkreditlån betaler til deres realkreditinstitut. Bidragssatsen er altså ikke renten på lånet, for den rente du betaler, sender vi direkte videre til investor. Bidragssatsen er derimod det beløb, du hver termin betaler til dit realkreditinstitut for dit realkreditlån. Videoen ovenfor forklarer, hvad bidrag er.

Hvad bruger I pengene fra bidragssatserne til?

Vi bruger dem til drift, tab/sikkerhed og kapital. Drift er blandt andet løn og administration. Tab er blandt andet tab på lån til private og erhverv, og her skal vi sikre, at vi lægger flere penge til side som sikkerhed. Og kapital er blandt andet de udgifter, vi har til at honorere kapitalkrav fra myndigheder og fra markedets forventninger.

Hvorfor er bidragssatserne forskellige fra lån til lån?

Der er fra myndighedernes side et stort fokus på, at flere danskere skal afdrage på deres realkreditlån og vælge fastforrentede lån - frem for ikke at afdrage og vælge variabelt forrentede lån. Det udspringer af myndighedernes ønske om at sikre større finansiel stabilitet i Danmark. I tråd med dette har Finanstilsynet udstedt nye regler for realkredit, den såkaldte "Tilsynsdiamant for realkredit". Reglerne fastslår, at Nykredit og andre finansielle institutter skal sikre, at flere låntagere vælger fastforrentede lån med afdrag og færre vælger afdragsfrihed og variabelt forrentede lån med kort løbetid. 

Hvor ser jeg, hvad jeg betaler i bidragssats?

Det ser du ved at gå i din netbank, MitNykredit.dk og klikke på dit lån.

Hvor kan jeg sammenligne de forskellige realkreditinstitutioners bidragssatser?

Det kan du bl.a. på hjemmesiderne for Realkreditrådet og MyBanker.