Hvad er bidrag?

Bidrag er et godt begreb at kende, når man skal optage lån i forbindelse med køb af bolig. Bliv klogere på, hvorfor du betaler bidrag her.

Hvad er en bidragssats?

Bidraget er det beløb, du hver termin betaler dit realkreditinstitut for at administrere dit realkreditlån og være mellemled mellem dig og den investor, der har købt realkreditobligationerne bag dit lån.

Bidragssatsen angives i årlig procent og er variabel.

Hvorfor skal jeg betale bidrag?

Når du får et realkreditlån i Totalkredit, får Totalkredit ingen rente af lånet. Den rente, du betaler, sender vi nemlig til de investorer, der har købt obligationerne og dermed lånt dig pengene.

Som alle andre virksomheder har Totalkredit en række driftsudgifter. Desuden er der en række opgaver forbundet med at opnå den bedst mulige pris for obligationerne – og dermed den billigst mulige rente til dig på dit realkreditlån. Det koster os penge at udføre dette arbejde, og det betaler du for via bidragssatsen.

Opgaverne er bl.a. at sikre, at de investorer, der køber obligationerne, ikke taber deres penge. Det gør vi ved:

  • at lave rigtige vurderinger af de boliger, der ligger til sikkerhed for lånene
  • at sørge for altid at have penge i kassen (kapital) til at betale for de af vores kunder, som ikke kan betale deres lån tilbage
  • at sørge for, at investorerne altid kan sælge en obligation og dermed få deres penge tilbage, når de ønsker det
  • at opretholde et hurtigt, effektivt og sikkert system til opkrævning af renter og afdrag – og sende dem videre til de investorer, der har købt obligationerne.

Hvorfor er bidragssatsen forskellig fra lån til lån?

Kort fortalt er der forskel på, hvor meget man skylder i sin bolig, og hvor sikkert lånet er. Og disse forhold har betydning for bidragssatsen.

Du betaler den laveste bidragssats, når du har et fastforrentet lån med afdrag, og den højeste bidragssats, når du har et variabelt forrentet lån, som du ikke betaler tilbage på i øjeblikket.

Det har også betydning for bidragssatsen, hvor meget du skylder i din bolig. Jo mindre du skylder, desto mere sikkert er det pant, Totalkredit har i din bolig – og jo lavere er din bidragssats.

Hvor kan jeg se min bidragssats?

Den ser du på din seneste terminsopkrævning, som fremgår af din betalingsoversigt for den pågældende måned. Det er også på terminsopkrævningen, du kan se, om og hvor meget KundeKroner har reduceret din bidragsbetaling.

Kontakt os

Har du spørgsmål til bidrag? Så kontakt din rådgiver i netbanken til en snak om dine muligheder.

Har du ikke en rådgiver kan du ringe til os på 70 10 90 00 eller udfylde vores kontaktformular nedenfor, så vender vi retur til dig hurtigst muligt.

Kom godt videre

Hvad er et realkreditlån?

Et realkreditlån er et lån, der er sikret i fast ejendom og finansieret ved at udstede og sælge realkreditobligationer.

Læs mere

Skal jeg vælge lån med fast eller variabel rente?

Når du skal låne penge til din bolig skal du træffe et vigtigt valg. Skal du vælge lån med fast eller variabel rente?

Læs mere

Lån med eller uden afdrag

Når du skal købe bolig med et realkreditlån eller banklån, kan du overveje et afdragsfrit lån. Det kan give dig mere luft i budgettet.

Læs mere