Svindel

Pas på dine oplysninger på nettet

It-kriminelle bruger en lang række nye metoder for at snyde dig. De udgiver sig fx for at være fra myndighederne, kommunen, din bank m.m., og det stiller store krav til dig om at være meget påpasselig med at udlevere personlige oplysninger. På siden her får du gode råd til at undgå at ryge i svindlernes fælder.

Mand står ved vinduet med sin laptop

9 gode råd til sikker handel og adfærd på nettet

Vil du øge din digitale sikkerhed, handler det om at få nogle gode vaner og at bruge din sunde fornuft. Samtidig kræver det en lille bid teknik. Som en god start har e-mærket udviklet et redskab, Sikker Shopping, som sikrer, at du kan handle sikkert online. Læs mere og hent Sikker Shopping

Du kan forbedre din digitale sikkerhed yderligere både på din computer og din mobil, hvis du følger disse gode råd:

1. Vær opmærksom på, om hjemmesider bruger en sikker forbindelse

Du skal kun give dine personlige oplysninger på hjemmesider, der bruger en sikker forbindelse. Det kan du bl.a. se ved, om der står https, og at der er en hængelås i venstre side af hjemmesidens adresselinje. Personlige oplysninger indebærer fx cpr-nr., kontonummer og MitID. Du skal aldrig give personlige oplysninger over mail eller telefon, selvom det er nogen, du kender.

2. Opdatér jævnligt dine programmer

Det er meget nemt at hacke sig ind i programmer, der ikke er blevet opdateret. Derfor skal du altid huske at opdatere dine styresystemer på både din computer og mobil.

3. Aktiver to-trins-login, og lav et længere, kompliceret kodeord

Det vil gøre det sværere for hackere at finde og bryde ind. Læs mere om to-trins-login og kodeord her (borger.dk).

4. Få et antivirusprogram, og aktivér din firewall

På den måde sikrer du din computer mod virus og din computers data. Du kan også downloade antivirusprogrammer til din mobil.

5. Tag sikkerhedskopier

Hvis du sikkerhedskopierer, kan du sikre, at du altid kan få dine filer tilbage, hvis du er så uheldig, at en hacker får fat i dem.

6. Download kun filer fra sikre hjemmesider

Undgå at åbne filer direkte fra en hjemmeside. Det er bedre at gemme dem på din harddisk og derefter scanne filen med dit antivirusprogram.

7. Tjek butikken, når du handler på nettet

Når du handler på nettet, skal du altid være opmærksom på, om det er en sikker og troværdig side, du handler på. Du kan bl.a. se efter e-mærket og læse salgs- og leveringsbetingelser. Tjek evt. også "Om os"-siden, når du handler i en netbutik. Du kan læse mere om sikker e-handel på borger.dk og emaerket.dk.

8. Husk at sikre din smartphone eller din tablet

Sørg for at sikre dine mobile enheder med et kodeord, benyt kun sikre, trådløse netværk, og hent kun apps i Google Play eller i App Store.

9. Pas altid på dit MitID, personlige oplysninger og koder

Nykredit vil aldrig bede om dine personlige oplysninger til netbank eller MitID via sms, mail eller telefon, og du må på ingen måde indtaste dit brugernavn og password til netbanken på en falsk internetside, som en mail eller sms linker til. Dem, der står bag den falske side, forsøger nemlig at franarre dig dit MitID.

Læs mere: Undgå at blive snydt af dansktalende svindlere.