Sådan får du mere ud af tilbagebetalt skat

Glæden over at få penge tilbage i skat er som glæden over at genfinde noget, vi troede vi havde mistet. Men glæden kan vokse sig større, hvis du forvalter din tilbagebetaling godt.

Der tikker penge ind på kontoen hos tre ud af fire danske skatteborgere, når Skat i dag udbetaler overskydende skat for indkomståret 2017. Og tilbagebetalingen er en god mulighed for at lave nogle økonomiske dispositioner, der vil gøre glæden over tilbagebetalingen endnu større. Det siger seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen.

- De færreste har lyst til at betale for meget i skat. Men når man til gengæld får penge tilbage for sin årsopgørelse, kan man vende det til noget godt. For det vil typisk være penge man mentalt har afskrevet, og selv om det teknisk set hele tiden har været dine penge, kan det føles som en uventet gave at få dem udbetalt. Det kan gøre det nemmere at omsætte dem til forbrug, men det kan også være nemmere for mange at træffe en beslutning om, at investere dem, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun siger, at der sidste år blev tilbagebetalt cirka 17 milliarder kroner i skat, hvilket måske også er et godt pejlemærke for, hvor meget, der vil blive udbetalt i år.

- Der er selvsagt stor forskel fra person til person på, hvor meget man har til gode hos Skat, hvis man i løbet af året har indbetalt for meget. Men typisk vil der være tale om et beløb på omkring 5.000 kr. Det er ikke et beløb, der vender op og ned på dine økonomiske muligheder, men 5.000 kr. er faktisk lige præcist, hvad vi årligt må indbetale på den attraktive aldersopsparing. Det vil i mine øjne været et rigtigt godt bud for mange danskere, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Får du penge tilbage i skat, vil jeg anbefale, at man bruger lidt tid på at overveje, hvordan man får mest ud af tilbagebetalingen.

Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit.

Langsigtet fornøjelse

Pensionsmidler, der er opsparet via aldersopsparing modregnes ikke i sociale ydelser som fx folkepensionens tillægsydelse, når den udbetales, siger hun, og derfor er ordningen så attraktiv, at regeringen før jul fastsatte et loft over indbetalinger på ordningen på 5.100 kr. årligt, som dog hæves til 46.000 kr. i de sidste fem år før den officielle folkepensionsalderen.

For andre kan det måske bedre svare sig at bruge tilbagebetalt skat på at afvikle dyr gæld eller at investere pengene som en del af en børneopsparing til sine børn.

- Får du penge tilbage i skat, vil jeg anbefale, at man bruger lidt tid på at overveje, hvordan man får mest ud af tilbagebetalingen. De fleste af os har lyst til at være gode ved os selv, og der skal man så blot overveje, at man kan vælge at være god ved sig selv her og nu eller på lidt længere sigt. Investere du pengene kan udbyttet og dermed glæden med tiden vokse sig større end den glæde, du får ved at bruge pengene i dag, siger Camilla Schjølin Poulsen.

 

Tre måder, du kan få mere ud af tilbagebetalt skat

  • Afdrag eventuel dyr gæld
  • Indbetal på en Aldersopsparing
  • Investér pengene via en investeringsforening, der giver dig spredning mellem forskelle typer af papirer og selskaber

Vidste du at...

Ved en årlig indbetaling på 5.100 kr. på en aldersopsparing kan du efter 20 år forvente en samlet opsparing på 194.000 kr., hvis opsparingen investeres med middel risiko, dvs. 50 procent aktier og 50 procent obligationer.*

*Beregningen er vejledende. 

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Kan din friværdi finansiere et nyt sommerhus?

Interessen for sommerhuse har sjældent været større, og mange boligejere overvejer, om friværdi i helårshuset kan finansiere sommerhusdrømmen. Få svaret og en række gode råd fra formueekspert, Camilla Schjølin Poulsen.
Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Rådgivning | 5 min

Loftet på aktiesparekontoen forhøjes til 100.000 kr.

Fra den 1. juli kan du investere næsten dobbelt så mange penge som tidligere via Aktiesparekontoen. Den store fordel er minimum 10 pct. lavere beskatning af dit afkast end ellers.