Markante rentefald kommer både boligejere og investorer til gode

Boligejere såvel som investorerne nyder godt af de rekordlave renter, vi har set udvikle sig på det seneste. Det fortæller eksperter fra Totalkredit og Nykredit.

Trods forventninger til rentestigninger er renten kun gået én vej de sidste par år – nedad. Det har ført til kronede dage for boligejere, men også investorerne har fået gavn af de lave renter, der har rettet op på den hårde afslutning for aktiemarkedet i 2018. Sådan lyder det fra Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit og Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit.

Hvad angår boligejerne har rentefaldet for nyligt ført til introduktionen af et 1 pct.-lån, også kaldet drømmelånet, men også en rekordkurs på et 1,5 pct.-lån, der nærmer sig kurs 99.

Man vil være vidt forskelligt påvirket på økonomien, alt afhængig af, hvilket lån man har i dag

Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit

Ifølge Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit, er det både boligejere med en høj fast rente og de boligejere, som ønsker at sadle om fra variabel til fast rente, der vil kunne få gavn af de to typer af boliglån. 

”Man vil være vidt forskelligt påvirket på økonomien, alt afhængig af, hvilket lån man har i dag, men slutresultatet vil være det samme: en fast lav rente, et relativt højt afdrag og udsigt til en gevinst ved en fremtidig rentestigning,” siger Jeppe Borre.

Stor rentefølsomhed

Ifølge chefanalytikeren giver både 1- og 1,5 pct.-lånet muligheder for at reducere sin restgæld, hvis renten igen skulle begynde at stige. Men det er samtidig vigtigt at være opmærksom på forskellen i de to lånetyper.

Rentefølsomheden er ekstra stor på det nye 30-årige 1 pct.-lån, og dermed kan kursen potentielt falde meget, hvis renten stiger senere hen, forklarer han. ”Dog skal man være opmærksom på den meget lille obligationsserie, der ligger bag 1 pct- lånet til at begynde med, som kan reducere gevinsten ved en rentestigning. Den risiko er der ikke på 1,5 pct-lånet,” siger Jeppe Borre.

Det betyder, at boligejere, der ønsker afdragsfrihed i 10 år kan få det til en fast rente på 1,5 pct., hvorimod et lån med afdragsfrihed i 30 år er med variabel rente. 

Rentefaldet har betydet, at værdien af danskernes samlede opsparing, fx investeringer og pension, er steget

Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist med speciale i formue & investering

Lave renter har givet gode afkast på dine investeringer og pension

Også investorerne er altså blevet begunstiget af de lave renter. På aktiemarkedet har kurserne taget et pænt løft i årets første kvartal, hvilket har betydet, at mange investorer mere eller mindre har hentet det tabte hjem fra den hårde afslutning på 2018.

”Rentefaldet har betydet, at værdien af danskernes samlede opsparing, fx investeringer og pension, er steget, siger Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist med speciale i formue & investering og fortsætter:

”Både obligationer og aktier er steget pænt i værdi på baggrund af de faldende renter. Det er endnu en gang en bekræftelse af, at det er dyrt at stå kontant, idet dine penge dagligt mister værdi. Og så viser det ikke mindst vigtigheden af at være tro mod sin investeringsstrategi, og ikke ændre risikoprofil undervejs, uanset om bølgen går op eller ned.”

Mange tror, at det ikke nytter noget at spare små beløb, f.eks. 400 kr. mere op månedligt på f.eks. sin pensionsordning

Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist med speciale i formue & investering

Hvis man som boligejer får en besparelse ved at omlægge sit boliglån, er det ifølge Camilla Schjølin Poulsen værd at overveje, hvad de ekstra penge, man får mellem hænderne, i så fald skal bruges til.

Her råder hun til, at benytte lejligheden til at få kigget hele sin husholdnings økonomi igennem. Besparelsen på ydelsen på boliggælden kan fx gøre rigtig meget gavn på opsparingen, hvis man ikke sparer nok op til fx pension:

”Mange tror, at det ikke nytter noget at spare små beløb, f.eks. 400 kr. mere op månedligt på f.eks. sin pensionsordning, men gør man det 15 år frem, så vil der til den tid stå ca. 100.000 kr. mere efter afkastskat, ved en forrentning på ca. 5 pct. Og ønsker man at kunne komme til pengene før pensionsalderen, så er Aktiesparekontoen en god løsning,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Ønsker du at høre mere om mulighederne for at omlægge lån, kan du lytte med på vores webinar fra torsdag den 4. april kl. 20.00 på Nykredit.dk.

Jeppe Juul Borre

Tidligere chefanalytiker i Totalkredit

Ekspert i renteforhold og obligationstyper samt fordele og ulemper ved omlægning, op- og nedkonvertering, kurser og bagvedliggende obligationer.

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom i Nykredit

Nykredits ekspert på opsparings- og formueområdet.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 2 min

Få mest muligt ud af dit afkast

Vil du have mest muligt ud af afkastet på dine investeringer, gælder det om at have styr på skatten, for den har stor betydning for, hvor meget af dit afkast der bliver tilbage til dig. Nykredits privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen guider på vej.
Aktier | 3 min

Chefstrateg: Pas på med at være for ensidigt eksponeret mod stigende renter og inflation

Stigende renter og de højeste inflationstal i mere end 10 år presser visse dele af aktiemarkedet. Men som investor er det fornuftigt fortsat at være eksponeret mod, at udviklingen kan vende, fastslår chefstrateg.
Aktier | 3 min

Den amerikanske regnskabssæson kan give bølgegang på markederne

Den amerikanske regnskabssæson står for døren, og det vil forventeligt sende urolige vibrationer ud i markederne. Hør hvad Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, forventer sig af den kommende tid, hvor de amerikanske selskaber aflægger regnskab.