Sådan kan du låne til køb af sommerhus

Drømmer du om at tilbringe din næste ferie i dit eget sommerhus? Her får du inspiration til, hvilket lån du skal vælge, når du køber sommerhus.

Der er ikke noget at sige til, at mange danskere har købt eget sommerhus det seneste års tid. Vi har været mere hjemme og har haft tid til at tænke over, om et sommerhus vil give familien et tiltrængt afbræk fra hverdagen. Samtidig har der været begrænsninger i, hvor vi har haft mulighed for at rejse hen på ferie. Vi har bedt chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard komme med sine bedste råd til årets sommerhuskøbere.

”Overvejer du at købe sommerhus, er mit bedste råd at se det som en langsigtet beslutning, som du og din familie kan få glæde af i mange år fremover. Og der er mange gode muligheder for at finansiere herligheden. Renterne er nemlig stadig lave, uanset om du er til variabel eller fast rente,” siger Sune Malthe-Thagaard.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er valg af lån den vigtigste beslutning. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for dig.

”Har du det bedst med sikkerhed for, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente nok en overvejelse værd. Vil du gerne benytte dig af de meget lave renter, vi ser lige nu, og tror du, at de forbliver lave længe, så kan du vælge et lån med variabel rente,” lyder det fra Sune Malthe-Thagaard.

Vælger du et lån med variabel rente, kan du vælge imellem forskellige rentebindingsperioder. Du behøver altså ikke vælge alt eller intet, når det kommer til graden af tryghed om din fremtidige rente. Du kan for eksempel vælge at binde renten i tre eller fem år ved at vælge henholdsvis et F3- eller F5-lån, eller du kan gå hele vejen og vælge den kortest mulige rentebinding på seks måneder ved at vælge et F-kort-lån.

I bund og grund skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i særdeleshed også i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån.

Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit

Tre ud af fire vælger lån med fast rente

Tre ud af fire, der indtil videre har købt sommerhus i 2021, har valgt et lån med fast rente i 30 år. Det er væsentlig flere end for bare fem år siden, hvor halvdelen valgte fast rente.

Renten er i øjeblikket lav, uanset om vi sammenligner med for 10, 20 eller 30 år siden, og det er samtidig også billigt at sikre sig mod rentestigninger ved at vælge fast rente frem for variabel rente. Merprisen på et lån med fast rente er med andre ord lavere, end vi så for blot nogle år siden.

”Vi forventer, at det snart er sidste udkald for at få fingrene i den meget lave, faste rente på 1 procent, som vi ser i øjeblikket. Vi ser ikke for os, at renterne skyder i vejret, men de kommer til at snige sig opad i de kommende år,” siger Sune Malthe-Thagaard.

Dit lån skal passe ind i din samlede økonomi

Når det er sagt, så er det ikke til at komme udenom, at et lån med variabel rente er det billigste valg. I Totalkredit forventer man, at renterne på lån med kort rentebinding forbliver lave i de kommende år. Så er du villig til at løbe risikoen for, at renten stiger i løbet af den tid, du har lånet, er et variabelt forrentet lån en god mulighed for at spare penge her og nu.

Det vigtigste, når du vælger lån, er, at det passer med din husholdnings samlede økonomi. Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for.

”I bund og grund skal valget af lån i sommerhuset ses som en del af en større plan for din privatøkonomi, både hvad angår rentesikring og i særdeleshed også i forhold til, om det giver mening for dig at afdrage eller have afdragsfrihed på dit sommerhuslån,” lyder det afsluttende fra Sune Malthe-Thagaard.

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Black Friday: Undgå at blive snydt, når du nethandler

Black Friday står i shoppingens tegn, og meget af handlen foregår på nettet. Men tjekker du netbutikken, før du indtaster dine kortoplysninger? Læs, hvordan du undgår at blive snydt, når du shopper i onlinebutikker.
Bolig | 3 min

Sådan bliver du klar til at søge tilskud fra Bygningspuljen i 2022

Der er nu lukket for ansøgninger til Bygningspuljen i 2021, da alle 340 mio. kr. i puljen er brugt. Puljen åbner dog igen i 2022, og for at komme i betragtning til et tilskud, skal din bolig opfylde en række kriterier. Dem kan du læse mere om her.
Investering | 5 min

Gaven, der bliver ved med at give: Sådan giver du aktier i gave

Overvejer du at give aktier i julegave? Så følger her en række gode råd til, hvordan du kan lægge en af de mere langtidsholdbare gaver under juletræet.