Sådan undgår du arvestridigheder

Arv kan splitte selv velfungerende familier ad. Læs, hvordan du bedst forebygger arvestridigheder.

Det er en stressende og svær tid, når et familiemedlem går bort.

Der er mange praktiske ting at forholde sig til, og når spørgsmålet om arv pludselig kommer på banen, kan det sætte følelserne i kog – og det er uanset, om der er store pengesummer involveret eller arvestykker med høj affektionsværdi.

Selv arvestykker uden nogen form for værdi kan pludseligt skabe splid, hvis de efterladte føler, at fordelingen er urimelig eller uforståelig.

Undgå retssagen

Familieadvokater rundt omkring i landet er nogle af dem, der ofte bliver inddraget, når arvesagerne allerede er gået i hårdknude.

Men det er sjældent anbefalelsesværdigt at løse arvestridigheder i en retssal. Der er andre måder, der er langt bedre, hvis du vil bevare de gode relationer i familien.

Samtidig er der meget, du selv kan gøre for at forebygge arvestridigheder.

3 gode råd

  • Familierelationer er vigtigere end penge.
  • Tal testamente med en advokat
  • Vælg konfliktmægling frem for retssager.

 

Undersøg hvordan du er stillet ved død, og lav testamente

Alle der efterlader sig en positiv formue, bør undersøge, hvordan man er stillet ved død. Måske er man fint dækket ind med arvelovens regler, der automatisk fordeler halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel til lige deling blandt børnene.

Det er dog ofte en stor gave for de efterladte, at man har lavet et testamente. Ikke mindst fordi, at dét at kende afdødes ønsker, mindsker risikoen for stridigheder blandt arvingerne.

Hvordan undgår man, at familien bliver uvenner, når der skal arves?

Det er ikke sikkert, at man kan undgå det – men et godt råd er at gøre tydeligt rede for, hvordan man ønsker, at de efterladte ejendele skal fordeles, og hvis man gør tydelig forskel, forklare hvad baggrunden er for det.

Det er naturligvis bedst at testamentets ordlyd ikke kommer helt bag på arvingerne. Især hvis der står ting, som kan føles uretfærdigt. At have en åben dialog om det i tide kan gøre, at du efterlader de bedste betingelser for dine efterladte.

Relaterede Artikler

Bolig | 4 min

Boligprognose: Bitter cocktail tager pusten fra boligmarkedet

Boligmarkedet fik en flyvende start på 2022, men de seneste par måneder har blandt andet krig og stigende forbrugerpriser tvunget markedet ned i fart. Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, forventer, at denne tendens fortsætter.
Bolig | 2 min

Nu kan du få rabat på din varmepumpe, hvis du er boligkunde i Nykredit

Øget fokus på klima, tårnhøje energipriser og regeringens ambition om, at Danmark skal være uafhængig af olie og gas. Mange boligejere vender for tiden blikket mod mere energivenlige måder at varme boligen op på, og i Nykredit står vi klar til at hjælpe vores kunder med at gøre det muligt at droppe gas- eller oliefyret og erstatte det med en varmepumpe.
Bolig | 2 min

Sommerhus: Forbrugerrådet Tænk anbefaler igen lån fra Totalkredit

Forbrugerrådet Tænk har igen testet realkreditlån til sommerhus og konkluderer ligesom sidst, at Totalkredit er klart billigst. Derfor tildeles Totalkredit – for 2. gang i træk – stemplet ’Tænk Anbefaler’.