Nye muligheder for indbetaling på din aldersopsparing

Sparegris. 100- og 50 kroneseddel

En ny politisk aftale betyder, at man hæver loftet for indbetaling på en aldersopsparing. Og det kan blive meget fordelsagtigt for dig.  

Sådan kan det hjælpe danskerne til at spare mere op til pensionen

En af måderne til at finansiere den økonomiske håndsrækning, er at hæve loftet for indbetaling på en aldersopsparing.

I år er det muligt at indbetale 5.500 kr. på aldersopsparingen, men allerede fra næste år, vil det blive muligt at indbetale 8.800 kr. (2023-niveau). Det er godt nyt, da aldersopsparingen er relevant for alle danskere.

En anden ny ændring fra 2023 er, at personer med syv år, eller mindre, til folkepensionsalderen, kan indbetale op til den høje indbetalingsgrænse på 56.900 kr. årligt (beløbet indeksreguleres hvert år). I dag er det kun muligt at indbetale op til den høje indbetalingsgrænse på 54.200 kr. med fem år, eller mindre, til folkepensionsalderen.

Vær opmærksom på, at i 2023 er der ingen personer, der har syv år til folkepensionsalderen

Folkepensionsalderen forhøjes hvert femte år på grundlag af udviklingen i levetiden.

Det betyder at der i 2023 ikke er nogen personer, der har syv år til folkepensionsalderen. Se tabellen nedenfor.

Fødselsår Alder i 2023 Folkepensionsalder Antal år til folkepension berettigelse
1961 62 67 5 år
1962 61 67 6 år
1963 60 68 8 år

I 2023 vil personer, som er født i 1962 eller tidligere, kunne indbetale op til den høje indbetalingsgrænse på 56.900 kr. årligt.

Fra 2024 vil personer, som er født i 1963,  kunne indbetale op til den høje indbetalingsgrænse.

Bemærk at den forhøjede indbetaling på aldersopsparingen er betinget af, at der ikke 1. april 2018 eller senere er påbegyndt udbetaling, herunder hel- og deludbetaling fra en ratepension, ophørende/livsvarig livrente eller indeksordning (undtaget er udbetaling af indeksordning ved 67 år). Har man fået udbetaling, vil man fra efterfølgende kalenderår, miste retten til at indbetale op til den høje indbetalingsgrænse.

Fakta om aldersopsparingen

Aldersopsparingen er en stor fordel for alle danskere, uanset indkomst og bopæl.

Når man indbetaler på en aldersopsparing er det netto kroner, dvs. man ikke får fradrag for indskuddet nu.

Til gengæld får man en lav afkastskat på 15,3 procent, når man får et afkast på aldersopsparingen, og når pengene skal udbetales igen, sker det uden at skulle betale skat.

Samtidig modregnes udbetalinger fra aldersopsparingen ikke i pensioner fra det offentlige, såsom folkepensionen, modsat en ratepension, ophørende/livsvarig livrente eller indeksordning, hvor der kan ske modregning.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.
Privatøkonomi | 3 min

Overraskende stigning i ejerlejlighedspriserne i februar

Trods forventninger om et prisfald på ejerlejligheder i februar, som følge af en markant stigning i boligskatten ved årsskiftet, er priserne i stedet steget med 0,2%. Der gemmer sig faktisk flere overraskelser fra Boligsidens tal fra februar. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.