Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 4 min

Ni måneder uden prisfald på boligmarkedet

Både boligpriserne og antallet af bolighandler er stabile. Det er status, selvom den mørke årstid plejer at trække niveauet ned. Boligøkonom Mira Lie Nielsen ser på, hvorfor boligmarkedet er i bedre form, end man kunne forvente.

Det er koldt og mørkt udenfor, og det plejer at sende boligmarkedet lidt tilbage. Vi ville faktisk forvente et lille prisfald, men i stedet er huspriserne steget med 0,3 procent den seneste måned, mens priserne på ejerlejligheder er uændrede. Og sæsonkorrigerer vi tallene, er der tale om endnu større prisstigninger.

Der er noget i gære på boligmarkedet, og det påvirker ikke kun priserne. Antallet af bolighandler gik godt nok lidt tilbage i november, men sammenligner vi med sidste år, er der solgt betydeligt flere boliger i november i år. Det vidner om, at boligmarkedet generelt er kommet godt tilbage i 2023 efter næsten at været gået i stå i de sidste måneder af 2022.

Før corona-tilstande

Aktiviteten på boligmarkedet vendte tilbage i foråret, og antallet af handler ligger nu på et niveau, som vi så i perioden op mod coronapandemien. Boligpriserne har indhentet en god bid af det tabte fra 2022. Her faldt boligpriserne, da renterne steg voldsomt. Men i år er priserne steget. Samlet set er priserne på huse steget 4 procent siden februar, mens ejerlejlighedspriserne på landsplan er steget 6,5 procent.

God privatøkonomi gavner boligmarkedet

Så hvad er det, der kører for det danske boligmarked lige nu? Svaret findes i danskernes privatøkonomi, som er tæt forbundet til boligmarkedet. Har privatøkonomien det godt, har boligmarkedet det som regel også godt. Lige nu er der fire faktorer, der påvirker privatøkonomien positivt: Inflationen er faldet tilbage, mange har fået pæne lønstigninger, der er udsigt til snarlige rentefald og beskæftigelsen er fortsat rekordhøj. Det giver boligkøberne blod på tanden.

”Danskerne er villige til at betale mere og mere for det nye hus eller den nye lejlighed, selvom renteniveauet fortsat ligger på det høje niveau, som var en af hovedårsagerne til, at priserne faldt sidste år,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen om danskernes købelyst.

Mulighed for skatterabat har skabt hastesalg i København

Det københavnske boligmarked har haft sin helt egen særlige udvikling i år. Som året er skredet frem, er priserne steget kraftigt. Køberne har tilsyneladende været ivrige efter at sikre sig en skatterabat, inden boligskatterne kommer til at stige markant efter nytår.  Disse hastekøb og -salg har skubbet priserne kraftigt op på kort tid.

Der er dog en risiko for, at mange disse boligkøbere kommer i klemme, hvis de ikke har planer om at beholde boligen i en længere årrække, siger Mira Lie Nielsen.

”Når de højere skatter om lidt rammer køberne, vil boliger med de højeste skatterabatter skulle falde meget i pris for at kunne sælges. Selvom ”gennemsnitsboligen” måske ikke rammes så hårdt af prisfald, så kan man altså risikere at stå med håret i postkassen ved at have købt til høj pris nu og ikke helt fået gennemtænkt beslutningen. Et boligkøb skal altid først og fremmest foretages for at opfylde et boligbehov og ikke med ønske om at score en besparelse for få år. Som køber i det nuværende ejerlejlighedsmarked er det endnu vigtigere end normalt at tænke langsigtet og sikre sig, at boligen passer bedst muligt mange år ud i fremtiden.”

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler