Er du klar til ferien?

Din ferie står måske for døren og med den nogle forhåbentlig afslappende uger, hvor batterierne kan blive ladet op og hverdagens stress og jag kan blive sat på stand by. Uanset om ferien skal holdes hjemme eller i udlandet, er der et par ting, der er gode at være opmærksom på.

Gode råd til din rejse

Når du skal ud og rejse, er der flere ting, som du skal have styr på: Rejseforsikring, valuta, betalingskort, evt. billeje mv. For at gøre dine rejsedrømme overskuelige, har vi lavet en oversigt over, hvad du bør være opmærksom på, inden du tager afsted:

Hvis uheldet er ude, og du bliver ramt af flystrejke eller lockout, kan du finde nyttig information om dine rettigheder hos Forbrugerrådet Tænk: Her er dine rettigheder hvis flyselskabet strejker

Husk at oprette en Rejseforsikring, inden du tager af sted. Så er du sikret, hvis uheldet skulle være ude. I Nykredit kan du både få forsikringer, der dækker til Europa og til hele verden. Begge forsikringer omfatter et ubegrænset antal ferierejser, og dækker din husstand året rundt. Mange kreditkort har også en indbygget rejseforsikring.

Vi har lavet en oversigt, så du nemt kan sammenligne dækningerne på dit sygesikringsbevis, dit kreditkort og din Ferierejseforsikring.

Sammenlign forsikringsdækninger.

Skal du på ferie, giver to kort dig mere sikkerhed og fleksibilitet, da du opnår større forbrugsgrænse og rentefri kredit.

Med et Visa/Dankort kan du maksimalt hæve 2.000 kr. pr. døgn i kontanter, og maksimalt 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. Både køb af fx hotelværelse, køb i forretninger og restauranter samt hævning af kontanter tæller med i grænsen på de 25.000 kr. Grænsen på de 2.000 kr. er alene en daglig grænse for kontanthævning.

Eksempel på, hvad vi mener med "pr. løbende 30 dage":

Dag 1 køber du hotel for 10.000 kr. med dit Visakort. Dag 2 køber du fly for 10.000 kr. med dit Visakort. Dag 3 køber du isvafler til 5.000 kr. med dit Visakort. Du har nu brugt det maksimale forbrugsbeløb på 25.000 kr. pr. løbende 30 dage, og kan derfor ikke længere bruge dit Visakort.

På dag 31 vil du igen kunne bruge for 10.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1). På dag 32 vil du kunne bruge for 20.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1 og fly på dag 2). På dag 33 vil du igen kunne for 25.000 kr. (det beløb du brugte på hotel på dag 1, fly på dag 2 og isvafler på dag 3).

Forbrugsgrænsen er selvfølgelig kun på de 25.000 kr. såfremt du på dag 31, 32 eller 33 ikke har brugt Visakortet til at købe andet for – ellers skal det beløb modregnes beløbet på 25.000 kr., som du kan forbruge for.

Mobilbetaling tæller både i Danmark og udlandet

Har du tilføjet dit Visa/Dankort til din mobiltelefons wallet - og fx ofte betaler med Apple Pay eller Google Pay - så skal du være opmærksom på, at det er Visa-delen af dit Visa/Dankort, du bruger – også når du betaler i Danmark i danske kroner.

Det betyder, at dine betalinger i Danmark tæller med i grænsen på de i alt 25.000 kr. pr. løbende måned, der er på Visa-delen af dit kort. Så hvis du ikke vil risikere at blive ramt af loftet på de 25.000 kr., så er det en god ide at medbringe flere kort på din ferie – også i mobilen.

Det gule sygesikringskort dækker ikke længere, når du er på ferie i udlandet. For at undgå egenbetaling skal du medbringe det blå kort og en rejseforsikring, når du besøger et EU eller EØS-land. Det blå kort dækker dig på samme måde som borgerne i det land, du rejser til. Kortet dækker kun behandling og ophold på offentlige sygehuse, men i nogle lande skal du selv betale for fx medicin og ambulancetransport. Du kan bestille det blå EU sygesikringskort på borger.dk.

På mange populære rejsemål som fx Spanien og Grækenland er der typisk kun private lægeklinikker og hospitaler. Det betyder, at du selv skal betale for behandling og ophold på et privat hospital, hvis du bliver syg eller kommer til skade og ikke har en rejseforsikring. Din rejseforsikring dækker der, hvor det blå kort ikke gør. Dvs., at du får dækket udgifterne til behandling og ophold på private klinikker og hospitaler i udlandet og sikrer dig hjemtransport, hvis det skulle blive nødvendigt.

Se, hvordan det blå kort dækker dig.

Hvis du lejer bil og betaler med dit VISA/Dankort, risikerer du, at biludlejningsfirmaet tager ekstra gebyrer. Derfor er det smart at bruge dit MasterCard, for så slipper du for gebyrerne. Læs mere om Mastercard.

Hvis du vil have mere tryghed på ferien, kan du opgradere dit MasterCard til et Platinum. Så er du og din lejebil omfattet af forsikringen, der følger med kortet, og så behøver du ikke tegne yderligere forsikring hos udlejningsfirmaet. Med et MasterCard Platinum kan du også få rabat på billejen hos fx Avis og Hertz. Læs mere om Mastercard Platinum.

Ønsker du at hæve penge i udlandet, kan du finde den nærmeste pengeautomat her eller bruge Visa Travel Tools på din smartphone. Skal du bruge euro, kan du hæve dem i de fleste Kontanten-pengeautomater.

Læs mere om dine muligheder her: Kontanter og valuta.

Husk at sikre din bolig

Sådan sikrer du dit hus mod indbrud

Danmark er et af de mest indbrudsplagede lande i Europa. Så hvis du er en af de mange danskere, der frygter at få indbrud i eget hjem, er frygten ikke ubegrundet.

Det er en god idé at tjekke, om din bolig er indbrudstyvens førstevalg. Du kan selv gøre små ting, som vil gøre livet surt for tyven. Samtidig vil det være en god idé at investere i bedre forsikring i hjemmet.

Læs mere om at sikre din bolig mod indbrud

Er dit hus sikret mod skybrud

Skybrud er næsten almindelige i den danske sommer, og som husejer kan det betale sig at forebygge i stedet for at reparere på skaden.

Mange vandskaber kan undgås, hvis du er lidt opmærksom, og det behøver ikke altid betyde store investeringer. Grundlæggende handler det om at undgå, at der kommer vand ind i huset.

Læs mere om at sikre din bolig mod skybrud

Kom godt videre

Betalings- og kreditkort

Når du skal vælge et betalings- og/eller kreditkort, skal du tænke over, hvilke behov du har. Rejser du meget, er det en god ide at have to kort. Det giver en ekstra sikkerhed, når du er på farten.
Se kort

5 gode råd: Undgå kortsvindel på ferien

Rigtig mange danskere oplever hvert år, at deres betalingskort er blevet misbrugt under en ferie, og at der er blevet hævet penge af andre på deres konti. Vi har samlet de bedste råd til dig, der ikke vil snydes på ferien.
Læs mere

Rejseforsikring

En rejseforsikring dækker udgifter til fx hjemtransport eller behandling, hvis du bliver pludselig syg eller kommer til skade.
Læs mere om dine muligheder