Regnskaber gav kursfald på danske aktier – men det store billede er intakt

50 kroneseddel og mønter

Mange af de mest populære danske aktier blev sendt ned i forbindelse med de nyligt aflagte årsregnskaber. Men det er hverken overraskende eller bekymrende oven på et usædvanligt stærkt 2020 for de danske aktier.

De fleste danske selskaber har over de seneste par uger gjort regnskabet op for et kaotisk og usædvanligt 2020. For mange af de store selskabers vedkommende kvitterede markedet med mærkbare kursfald på regnskabsdagen, men det er ikke noget, der bør give anledning til en generel bekymring for de danske aktier. Det siger Hans Kjær, der er chefporteføljeforvalter for danske aktier i Nykredit.

”Der har været lidt støj om flere danske aktier i år, og det kulminerede i forbindelse med regnskaberne. Men siden da er markedet kommet ret stærkt tilbage,” konstaterer Hans Kjær.

Husk det store billede

2020 var et turbulent år for verdensøkonomien, men endte med at blive et overordentligt godt år set med danske aktiebriller.

C25-indekset som helhed blev med en stigning på 34,6 pct. det bedste af de store aktieindeks i Europa. Derfor skal man ifølge Hans Kjær være indstillet på, at selv små skuffelser fra de danske selskaber kan udløse kursfald på 5 pct. eller mere, som der har været talrige eksempler på i regnskabssæsonen.

”På de dage skal man huske at se det store billede, og hvad det er for et udgangspunkt, vi kommer fra,” siger han og peger på Ørsted og Vestas, der begge faldt på regnskabsdagen og begge ligger i negativt terræn for 2021.

”Men det kommer altså efter, at de to aktier steg omkring 40 pct. alene i fjerde kvartal 2020. Og så er der et selskab som Mærsk, der også er faldet tilbage i her i 2021, men stadig er steget med omkring 50 pct. over det seneste år,” siger Hans Kjær.

Noget af det, vi lægger mærke til, er, at virksomhederne har meget mere fleksibilitet i deres faste omkostninger, end vi havde regnet med.

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter for danske aktier i Nykredit

Generelt positiv regnskabssæson

Chefporteføljeforvalteren mener overordnet, at den danske regnskabssæson har været positiv læsning.

”Der har ikke været nogle kæmpe udfald eller skuffelser. Meget handler om de forventninger, selskaberne har til 2021, og her er der generelt meldt brede spænd ud. Det har markedet taget ganske roligt, for sådan må det være i denne tid, hvor nyheder om udrulning af corona-vacciner og genåbning af økonomierne er noget af det, der fylder mest på markedet,” siger Hans Kjær.

Regnskaberne og de udmeldte forventninger til 2021 har bekræftet Hans Kjær i, at de danske selskaber over en bred kam er godt rustede til de bump og udfordringer, som corona-virussen fortsat giver.

”Noget af det, vi lægger mærke til, er, at virksomhederne har meget mere fleksibilitet i deres faste omkostninger, end vi havde regnet med. Det gælder eksempelvis rejseaktivitet, hvor virksomhederne har kunnet omstille sig og fået store besparelser ud af det. Sammen med den generelle forbrugsunderstøttelse, der kommer fra de globale hjælpepakker og tiltag, er det med til at berolige markedet i en fortsat usikker tid,” siger han.

Hans Kjær

Hans Kjær

Chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management

Hans Kjær har siden 2010 været aktieforvalter i Nykredit Asset Management med speciel fokus på danske aktier.

Relaterede Artikler

Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Inspiration | 4 min

Konfirmation – her er den bedste gave, du kan gi’

Konfirmation er lig med fest og gaver til den unge - ofte også pengegaver. Formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd om pengegaver, opsparing og investering – og et tip til den bedste gave, du kan give din konfirmand.