Derfor skal du interessere dig for 5G som investor

5G-teknologien er ikke til at komme uden om, når konstant flere mennesker skal være online, når vi skal sende mere data hurtigere, og hvis vi vil udnytte mulighederne i kunstig intelligens. Aktieanalytiker i Nykredit, Camilla Elvebakken, guider vej til den voksende industri omkring 5G-teknologien.

Skal vi indfri drømmen om køleskabe, der kan fortælle, hvornår du er løbet tør for mælk, vaskemaskiner du kan sætte i gang fra mobilen og selvkørende biler, der kan fragte dig sikkert rundt; ja så er vi afhængige af den 5G-teknologi, der så småt er ved at blive rullet ud i form af chips, mobilmaster og datacentre over hele verden.

Sådan lyder det fra Camilla Elvebakken, der er aktieanalytiker i Nykredit.

”Der er et særligt momentum for 5G-teknologi i øjeblikket. Det gik vildt for sig, da teknologien blev introduceret i 2019, men så kom corona-pandemien. Den har på ene side forsinket udrulningen af teknologien, og på den anden side har den øget behovet for selv samme, fordi vi alle sammen er meget mere online og producerer meget mere data.”

Teknologien, der er arvtager til de ældre 3G- og 4G-netværk, så dagens lys i 2019, og er i gang med at sikre, at vi kan behandle og flytte data langt hurtigere end tidligere. Og det er helt nødvendigt, hvis vi skal kunne følge med vores stigende forbrug af data og den data, vi hver især genererer. Branchens selv estimerer, at der vil være 2,8 mia. mennesker, der bruger 5G i 2025.

”Med den vækst vi ser i de såkaldte smart units – fra køleskabe og ovne til biler og telefoner - så vil 5G være en helt nødvendig teknologi, hvis vi skal kunne håndtere den mængde af data, der kommer til, uden at nettet braser sammen, og hvis vi skal sikre, at vores dataforbrug ikke æder en alt for stor del af den energi, vi producerer. Det er simpelthen ikke muligt at håndtere den stigende datamængde på 4G, og særligt brugen af kunstig intelligens lægger pres på den infrastruktur, vi har i dag. Hvor vi mennesker i snit generer ½ -1 GB data om dagen, så genererer én selvkørende bil til sammenligning 4.000 GB om dagen. De datacentre, vi har i dag, kan slet ikke følge med, og prisen på chips falder slet ikke lige så hurtigt, som behovet for hukommelseschips vokser, og det skaber en ubalance,” siger Camilla Elvebakken.

Nykredits aktieanalytiker fortæller, at virksomheder er i gang med at udvikle såkaldt edge-data, som er en teknologi, der gør, at de forskellige data bliver behandlet og sorteret direkte i sensoren, hvor dataen genereres, inden de ryger videre til et datacenter.

På den måde kan man reducere den datamængde, der skal sendes videre til datacentrene, så der kommer mindre pres på centrene, og det er også et vigtigt element i 5G-teknologien.

Det er simpelthen ikke muligt at håndtere den stigende datamængde på 4G, og særligt brugen af kunstig intelligens lægger pres på den infrastruktur, vi har i dag. Hvor vi mennesker i snit generer ½ -1 GB data om dagen, så genererer én selvkørende bil til sammenligning 4.000 GB om dagen.

Camilla Elvebakken, aktieanalytiker i Nykredit

G-teknologierne kører i 10års cyklus

Ifølge Camilla Elvebakken kører de forskellige generationer af connection-tenologier i cyklusser over ca. 10 år, inden den næste teknologi – i dette tilfælde 6G - overtager. Mange af de største virksomheder er ved at forberede sig på 6G-teknologien, men ifølge Camilla Elvebakken er der stadig stort potentiale i 5G-teknologien.

”Vi kører typisk på samme teknologi i et årti, og det er særligt i de første år, at væksten accelererer. Når du spørger mig, om jeg ser nogle risici ved at investere i den her teknologi, så handler det naturligvis altid om at kunne plukke de rette virksomheder. Men teknologien i sig selv er kommet for at blive: Teknologien er afprøvet, den er i gang med at blive udrullet, og vi er allerede totalt afhængige af, at 5G kommer op at køre for at kunne fortsætte vores moderne livsstil og den teknologiske udvikling. Når du investerer i nye teknologier, er du selvfølgelig afhængig af økonomien generelt, fordi folk skal have råd til at købe de nye smart units. Så hvis økonomien falder ned i et sort hul, så bliver industrien ramt,” siger Camilla Elvebakken.

Ifølge aktieanalytikeren ser vi ind i en eksponentiel udvikling på området. Den voksende velstand i flere dele af verden vil bære teknologien frem, for når flere bliver rigere, skal de også have køleskabe, der tænker selv, og mobiltelefoner, der kører på 5G. 

5G er fremtiden

I 2020 udgjorde andelen af 5G-mobiltelefoner 17%. Den andel forventes at være steget til 50% i 2022.

Potentiale i alt fra mobilmaster til 3D-spil

Men hvad er det så for typer af virksomheder, der kan være interessante at kigge nærmere på, hvis man gerne vil eksponere sine investeringer mod den voksende 5G-teknologi?

”De fleste teknologivirksomheder vil opleve en effekt af den her 5G-udrulning,” siger Camilla Elvebakken og uddyber:

”Der er dels hele infrastrukturen omkring teknologien, der er værd at kigge ind i. Det omfatter eksempelvis de virksomheder, der har datacentre. De vil opleve en kæmpe medvind, fordi man forventer, at der vil være flere smart units, der skal have lagret data. Så er der den såkaldte semiconductor-industri, der producerer alle former for chips til de smarte enheder. De har ligefrem oplevet store flaskehalse, fordi de ikke har kunnet følge med efterspørgslen på markedet, men vi forventer, at det vil blive udlignet efter 1. halvår 2021. Og så kræver 5G-netværket jo nye mobilmaster, så alle der leverer ind til den industri vil også opleve en stigende efterspørgsel. Derudover vil virksomheder inden for edge-computing, der arbejder med at udvikle de her smarte chips, der kan tænke selv også opleve et boost,” siger Camilla Elvebakken.

Den anden ting man kigge på, er alle de produkter eller services, der gør brug af 5G-teknologien:

”Alle de virksomheder, der producerer og sælger smarte enheder – om det så er ure, ovne eller telefoner – vil nyde godt af, at teknologien vokser frem og efterspørgslen på intelligente produkter vokser. Her kan det naturligvis være godt at kigge på, om virksomhederne rent faktisk kan masseproducere deres produkter effektivt, og om feedbacken fra kunderne er positiv,” siger Camilla Elvebakken.

Nykredits aktieanalytiker peger også på områder som robotteknologi og virtual reality:

”I og med at kunstig intelligens bliver bedre og bedre hver eneste dag, så vil du sandsynligvis også kunne se en stigning i brugen af robotteknologi i forskellige sektorer. Virtual reality vil du også kunne udvikle langt bedre, når 5G-teknologien vokser frem, ligesom 3D-film og 3D-spil også er noget, vi forventer at se en vækst i. Derudover er 5G helt afgørende for udviklingen af selvkørende biler, da bilerne reaktionsevne simpelthen ikke er hurtig nok med 4G.”

Alle de virksomheder, der producerer og sælger smarte enheder – om det så er ure, ovne eller telefoner – vil nyde godt af, at teknologien vokser frem og efterspørgslen på intelligente produkter vokser. Her kan det naturligvis være godt at kigge på, om virksomhederne rent faktisk kan masseproducere deres produkter effektivt, og om feedbacken fra kunderne er positiv

Camilla Elvebakken, aktieanalytiker i Nykredit

Industriens tunge skygge

Der er dog én ting, der hviler som en tung skygge over industrien. Teknologien bruger enorme mængder af energi, og det harmonerer ikke med den fremherskende bæredygtige agenda, og investorernes stigende krav til, at virksomhederne tager ansvar.

Aktuelt bliver 2% af verdens energiproduktion slugt af de afgørende datacentre, og den andel vil sandsynligvis kun stige, som dataforbruget også går op.

Ifølge Camilla Elvebakken er virksomhederne begyndt at få øjnene op for behovet for at drive en bæredygtig udvikling. Både når det kommer til udviklingen af chips, og de produktionsmaskiner, som bruges til at lave chips.

”Der er stort fokus på at optimere produktionen, så maskiner og chips bruger mindre energi. En udfordring er, at den lagerhal, du producerer chips i, skal være 1.000 gange renere end en steril operationsstue på et hospital, for hvis bare et enkelt støvkorn lægger sig det forkerte sted, kan det ødelægge en hel produktion. Det stiller ekstremt store krav til mængden af luftpartikler på produktionsfabrikkerne, og der investeres derfor i at optimere maskinerne, så de bruger mindre energi, og også så de færdige chips bruger mindre energi. Derudover er nogle virksomheder begyndt at trække deres teknologi ind i solcelleindustrien, hvor der er stort potentiale i at optimere den energi, man får ud af anlæggene i dag. Hvis det lykkes, kan det få en stor effekt på effektiviteten i udvindingen og omsætningen af vedvarende solenergi,” siger Camilla Elvebakken.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.