To skattetip, du som aktieejer skal overveje, inden året er omme

Har du modtaget udbytter og/eller tjent mere end 56.500 kr. på de aktier, du har solgt i år? Eller ejer du aktier, som du ikke helt ved, hvornår du skal sælge? Så har Nykredits skattechef, Christian Stricker, to råd til at optimere.

  • Sælg aktier med tab og reducér din skat

Blev 2021 året, hvor du har solgt ud af de aktier, der måske har stået og akkumuleret et godt afkast over en årrække; ja så kan det ske, at du har realiseret en gevinst, der er højere end 56.500 kr., og som dermed udløser 42% skat i 2021. I det tilfælde er det værd at overveje, om du ligger inde med andre aktier, der er faldet i værdi siden købet, og som du alligevel gerne vil sælge. Tabet kan nemlig modregnes i gevinsten, og måske være med til at holde dig på 27% skat.

Skat på aktieindkomst i 2021 (både udbytte og nettogevinst ved salg)

Aktieindkomst op til 56.500 kr. 27% skat
Aktieindkomst udover 56.500 kr. 42% skat

NB! Er du gift, beskattes I samlet. Grænsen er dermed det dobbelte for ægtefæller, samlet set.

  • Sælg ud løbende og minimér skatten over tid

Selv om dine aktier er steget i værdi over en årrække, så betaler du først skat af gevinsten, den dag aktierne sælges (medmindre aktierne står i et andet skattemiljø som pensionsdepot eller aktiesparekonto; red.). Ejer du mange aktier – og har du måske nogle af de danske folkeaktier i depotet, som er steget meget i løbet af den seneste årrække – så kan det være en god ide at sælge ud af dine aktier og realisere gevinsten løbende. På den måde kan du holde din årlige aktieindkomst under 56.500 kr. og undgå at betale den højeste aktieskat.

Du skal være opmærksom på, at du mange steder vil skulle betale negative renter for at have kontanter stående på kontoen, ligesom du skal være opmærksom på, at din risikoprofil ændres, hvis du ejer både aktier og obligationer, og du kun sælger ud af aktierne.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Relaterede Artikler

Økonomi | 3 min

Inflationen på raketfart

Inflationen har ramt et niveau, vi ikke har set siden 1980’erne - men hvorfor? Vil den blive ved med at stige? Og hvordan stopper vi den? Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen stiller skarpt på inflationen.
Rådgivning | 3 min

Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.
Aktier | 6 min

Energikrisen med investor-briller

Hvad er op og ned i energikrisen? Hvad er udsigterne til at gøre Europa uafhængig af russisk gas? Og hvor stiller hele miseren dig som forbruger – og som investor? Læs med her.