Sælger du ud af dine investeringer? Det kan give bagslag

Uroen på de finansielle markeder kan give lyst til at sælge ud af porteføljen for at undgå yderligere tab. Nykredits formueekspert Jeanette Kølbek opfordrer til at tænke sig om en ekstra gang, inden der trykkes på salgsknappen. Det er nemlig svært at time markedet, og du kan gå glip af den næste optur, hvis du sælger ud nu.

Aktiemarkederne har været ubarmhjertige i år. Uroen fra blandt andet stigende renter og inflation har bidt sig fast i det brede amerikanske aktieindeks S&P 500, der siden årsskiftet har tabt omkring 16 procent målt i dollars. På det danske aktiemarked ses den samme udvikling, hvor det danske C25-indeks har tabt i omegnen af 15 procent.

Den slags fald kan gøre det fristende at sælge ud i aktieporteføljen for at undgå yderligere tab og i stedet sætte pengene på en almindelig konto. Det kan dog være en dårlig idé, hvis du ikke skal bruge pengene i den nærmeste fremtid, lyder rådet fra Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit.

”Når markederne går op igen efter en nedtur, udløser det ofte et kraftigt opsving på særligt aktiemarkedet. Og hvis man sælger ud af porteføljen nu, risikerer man altså at stille sig på sidelinjen, når den næste kursfest kommer,” forklarer Jeanette Kølbek.

Siden den 29. september er det amerikanske S&P 500-indeks imidlertid steget med omkring 11 procent målt i dollars, mens det danske C25-indeks har præsteret en stigning på omkring 18 procent. Det er med andre ord en meget svær disciplin at time markedet præcist, så man både kan høste kursgevinster og undgå de store nedture.

”Al erfaring viser, at de investorer, som har valgt at træde ud af investeringsmarkedet for en stund, har svært ved at investere igen i frygt for, at markedet endnu ikke har ramt bunden. De får først ro i maven til at investere igen, når der har været gentagende kursstigninger, og når værdipapirmarkedet er blevet stabilt igen. Og så kommer man desværre for sent til det kraftige opsving,” siger Nykredits formueekspert.

Kriser kommer og går

De sidste 28 års udvikling i det amerikanske S&P 500-aktieindeks viser tydeligt, at de største aktieopsving sker hurtigt og i løbet af få måneder. Figuren herunder viser tre scenarier for, hvordan 10.000 kr. investeret i indekset ville udvikle sig over de sidste 28 år:

imageylbff.png

*Har du de seneste 28 år været investeret i hele perioden, vil 10.000 kr. have en værdi på 76.222 kr. i dag. Er du i perioden gået glip af de seks bedste måneder, vil dine 10.000 kr. have en værdi på 42.118 kr. i dag. Og er du gået glip af de bedste 12 måneder, vil dine 10.000 kr. have en værdi på 25.966 kr. i dag.

Klik på billedet for en større version

Ud fra de korrektioner, der har været på det globale aktiemarked siden 1980, kan man regne sig frem til, at det i gennemsnit tager omkring seks måneder for markedet at vende tilbage til det oprindelige niveau inden en korrektion. I denne sammenhæng betyder korrektion et hurtigt fald på 10 procent eller mere fra kurstoppen i et aktieindeks.

Denne tidsramme forudsætter dog, at en korrektion ikke sker som optakt til en økonomisk recession – hvilket er den situation, vi befinder os i nu. Her viser beregninger, at det i gennemsnit tager tre år og ni måneder, før markedet har fundet tilbage til sit udgangspunkt inden nedturen, forklarer Jeanette Kølbek.

”Derfor giver det god mening at bevare roen, selvom aktieporteføljen har givet et negativt afkast. En god huskeregel er, at jo længere tidshorisont, du har, jo mindre skal du lave justeringer i dine investeringer, når der er udsving på markedet. Det er ikke afgørende, hvad pengene er værd i dag, men mere hvad de er værd, når du engang skal bruge dem i fremtiden,” siger Jeanette Kølbæk.

Historien er overvejende positiv

De sidste 100 års udvikling for S&P 500-indekset viser, at der overordnet har været langt flere gode end dårlige år at være investeret i. Den følgende figur viser, at indekset har leveret negative afkast i omkring en tredjedel af de sidste 100 år, mens de resterende to tredjedele har budt på positive afkast.

imagena39f.png

Klik på billedet for en større version

Med denne viden in mente er det vigtigt at bevare roen, når den negative stemning får tag i aktiemarkederne. For det kan blive dyrt at sælge og trække sig inden den næste optur, understreger Jeanette Kølbek.

”Hvis du har søvnløse nætter, når markederne falder, bør du genbesøge din investeringsstrategi og sikre, at dine investeringer har den risikoprofil og tidshorisont, der passer til dig. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har valgt den rette investeringsstrategi for dig, bør du kontakte din rådgiver,” lyder rådet fra Nykredits formueekspert.

De tre gode investeringsråd:

  1. Tænk langsigtet. Al erfaring viser, at det er svært at forudsige markedet på kort sigt. Over tid har markedet givet et flot afkast – til trods for kriser og store udsving undervejs.
  2. Spredning er redning. Ved at sprede investeringerne på forskellige typer af værdipapirer, forskellige brancher og forskellige lande, bliver du mindre sårbar over for overraskende begivenheder.
  3. Vær tro mod din investeringsstrategi. Fokuser på dit langsigtede formål ved at investere. Har du den rette investeringsstrategi, skal du holde fast i den – både i medgang og modgang. Så undgår du at handle i panik og foretage irrationelle beslutninger.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 6 min

Positive vækstudsigter skubber til Nykredits sektorstrategi

Positive vækstudsigter sender Industri og Råvarer op i Nykredits justerede sektorstrategi. Men strategien er også præget af længere udsigter til at renterne begynder at falde, forklarer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.
Investering | 3 min

Det skete i maj – det skal du holde øje med i juni

Renteforhøjelser og amerikansk gældsloft satte sit præg på Investor Insights i maj måned. Men du også kunne blive klogere på beskatning af afkast og læse om alle de gode grunde til, at Aktiesparekontoen er så populær. Få overblikket her, og se, hvad du skal holde øje med i juni.
Investeringsmarkeder | 9 min

Elektrificering - en stærk investeringstrend i Europa

En omfattende omstilling af automobilsektoren og et paradigmeskift inden for opvarmningen af boliger gør elektrificering til en stærk investeringstrend i Europa. Nyt Issue Brief fra Nykredit Asset Management zoomer ind på elektrificering.