2023 bliver præget af udfordringer og økonomisk opbremsning

Nykredits store analyse for det kommende år melder om en svagere global vækst. I anden halvdel af året ser det dog lysere ud for aktiemarkedet. Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, fortæller her om hovedpunkterne i Global Outlook 2023.

De store vestlige økonomier er i gang med at stramme pengepolitikken. Og det kommer til at skubbe økonomierne ned i gear i det kommende år.

Sådan lyder de overordnede linjer i analysen Global Outlook, hvor Nykredits analytikere tager temperaturen på verdens økonomier for det kommende år og giver deres bud på, hvordan det vil præge de finansielle markeder.

”2023 tegner sig rent økonomisk til at blive et svært år, hvor væksten bremser yderligere op. I hvert fald i starten af året. Og vi tror det bliver et år, hvor opbremsningen kommer til at sætte tonen – også på de finansielle markeder,” siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, om Global Outlook.

Analysen fokuserer blandt andet på inflationen, hvor man forventer et ganske kraftigt fald et stykke inde i 2023. De seneste danske inflationstal for november viser en stigning på 8,9 pct. Sammenlignet med samme måned sidste år. Det er første gang siden december 2021, at inflationen ikke stiger mere end i forrige måned målt på årsbasis.

”Desværre kommer vi fra så højt et niveau, at selv hvis inflationen falder kraftigt, så kommer vi stadig til at have en inflation på den gode side af 4 til 5 procent, når vi er midtvejs inde i året. Det er stadig et meget højt niveau i forhold til niveauet på omkring 2 procent, hvor vi gerne vil ligge,” siger Frederik Engholm.

Med andre ord forventer Nykredit, at inflationen falder kraftigt i foråret og derefter mere gradvist gennem året.

Udsigt til stop for rentestigninger

Ligesom i 2022 kommer inflationen fortsat til at være et fokuspunkt for centralbankerne i det nye år. Her vil bankerne navnlig holde øje med, om inflationen kommer til at sætte sig i lønningerne, og om den kommer til at blive et langvarigt problem, vurderer Frederik Engholm.

Forventningen er, at centralbankerne vil holde fast i den hårde tone, og at de vil blive ved med at hæve renten. I hvert fald i den allerførste del af året.

”Lidt længere inde i året forventer vi, at centralbankerne begynder at lægge mærke til vækstopbremsningen, hvor vi venter recession i Europa og et USA, der vækstmæssigt går i stå. Det burde betyde, at centralbankerne begynder at holde op med at hæve renten fra andet kvartal, siger han.

Aktieåret starter vanskeligt

Analysen er ikke videre optimistisk for aktiemarkederne på kort sigt. Et fald i inflation kan give en lettelse på markederne, men glæden over det kan efterfølgende blive afløst af en frygt for en svagere økonomisk vækst, som i virkeligheden er det, der er med til at få inflationen ned, forklarer Frederik Engholm.

”Den frygt skaber også bekymring for virksomhedernes indtjening. Og generelt tænker vi, at det er en dårlig cocktail for aktiemarkedet, når centralbankerne stadig vil være fokuserede på at hæve renten i starten af året,” siger chefstrategen.

Det kan give en periode med uro, eller måske en nedadrettet eller flad tendens på aktiemarkedet i begyndelsen af det nye år. Men længere inde i det nye år vil væksten i økonomien stoppe med at falde yderligere, når den først er kommet ned i et lavere niveau. Og hvis centralbankerne på samme tid bliver færdige med at hæve renterne i denne omgang, kan forholdene på markederne blive gunstige igen.

”Det giver noget nyt luft til aktiemarkedet, hvor man begynder at kigge ind i det nye opsving, der kommer på den anden side af den nedtur, vi er i gang med. Også selvom vi som sagt vil stå et sted, hvor vi har lav vækst og høje renter. Men det, vi ser ind i, er en bedre fremtid for aktiemarkedet, og det tror vi specielt vil præge anden halvdel af året,” siger Frederik Engholm.

Global Outlook kan læses i sin fulde længde her

Faktaboks:

Global Outlook er Nykredits store, årlige publikation med fokus på forventningerne til udviklingen i blandt andet vækst, rente og inflation. Analysen har især fokus på de store økonomier i Europa, USA, Kina og Danmark.

Formålet er at give et helhedsbillede af den økonomiske virkelighed og forventningerne til de finansielle markeder.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 4 min

Dansk økonomi overrasker: Væksten fortsætter

Med en pandemi og en energi- og inflationskrise i bagagen er dansk økonomi nu godt på vej tilbage. I denne video giver Nykredits cheføkonom Palle Sørensen en status på dansk økonomi - og der er god grund til at tro, at den positive udvikling fortsætter.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.