2022 var et hårdt år for boligmarkedet

Tag i regnvejr

Boligsidens boligmarkedsindeks for december 2022 vidner om et presset boligmarked. Nykredits boligekspert, Mira Lie Nielsen, gør status, og tager temperaturen på 2023.

2022 lagde ud med pæne prisstigninger på boligmarkedet, men rentestigninger, høj inflation, udsigt til høje energi- og varmeregninger og generelt stor usikkerhed omkring dansk økonomi og beskæftigelse, tog i løbet af sommeren pusten af markedet. Prisfald på både huse og ejerlejligheder fortsatte i december, hvor vi så det største prisfald på huse siden 2010.

På landsplan faldt priserne på huse med 6,4% hen over 2022 (december 2022 sammenlignet med december 2021). I samme periode faldt priserne på landsplan på ejerlejligheder med 6,3%, mens sommerhusene endte med en lille stigning på 1,5%. 

- Rentestigninger, høj inflation, dyr energi og generelt usikkerhed har sendt boligmarkedet år tilbage målt på antallet af handler, og markante prisfald har været en realitet fra i sommer. Hen mod slutningen af året har prisfaldene samtidig haft en størrelse, som meget tydeligt signalerer, at sælgerne har erkendt den nye situation, og at der må slækkes gevaldigt på priskravet, hvis boligen skal sælges. Prisfald ses over hele landet - men det er fortsat i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, at de største prisfald på huse i 2022 har fundet sted, siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit.

Priserne skal længere ned

Forventningen er, at antallet af handler og priserne fortsat vil have pil ned i 2023, men også at både handelsfaldet og prisfaldene vil aftage i styrke, som året skrider frem, fortæller Mira Lie Nielsen.

"Inflationen er formentlig på vej ned, og de lange boligrenter forventes at have faldende tendens i 2023. Når det er sagt, så må vi forvente, at 2023 fortsat vil være et år, hvor danskernes privatøkonomi er presset, boligmarkedet lider, og boligejerne oplever, at deres boliger mister værdi."

Mira Lie Nielsen, boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit

Sommerhuspriserne holdt skansen i 2022 - men priserne er nu på vej ned
Også sommerhusmarkedet er på vej ned. I 2022 steg salgspriserne på landsplan på sommerhuse med 1,5%, men den tendens ser ud til at vende.

- Det er forventeligt, at sommerhuspriserne er lidt mere træge i den nuværende situation. Sommerhusejere er som udgangspunkt meget økonomisk robuste, og få af dem vil være tvunget ud i at skulle sælge sommerhuset til lavpris i den nuværende situation. Udbuddet er fortsat meget lavt, og det har også været med til at holde hånden under priserne. Vi forventer dog, at også sommerhusmarkedet vil rammes tydeligere af den mere dystre udsigt for danskernes privatøkonomi og de højere renter, som 2023 skrider frem, siger Mira Lie Nielsen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil. Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 5 min

Hvad er det egentlig, der foregår i USA?

Hele verdens øjne vil være rettet mod USA, når amerikanerne 5. november skal til stemmeurnerne for at vælge landets 47. præsident. Trump spås gode chancer for endnu engang at indtræde i verdens mest magtfulde embede. Hvordan kan det ske? Og hvordan vil markederne reagere?
Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.