Den svenske krone er banket i bund – risiko for yderligere kursfald

Göteborg om aften

Den svenske krone er banket ned tæt på niveauet fra finanskrisen. Selvom der efter Riksbankens møde den 9. februar er tegn på bedring, er der stadig risiko for yderligere kursfald i foråret, vurderer chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard.

Den svenske krone (SEK) ramte i sidste uge et historisk lavpunkt. Inden den svenske Riksbanks pengepolitiske møde den 9. februar, var kursen helt nede på 0,652 overfor den danske krone, og det er kun set svagere under finanskrisen, hvor SEK/DKK ramte 0,63.

Årsagen til faldet på den anden side af sundet, skal blandt andet findes i renteforskellen mellem euroen og den svenske krone, forklarer Nykredits chefstrateg, Klaus Dalsgaard.

”Tidligere var forventningen i markedet, at renten i Sverige ville være højere end i eurozonen, men det er ved at ændre sig. Markedet tror simpelthen mere på fremtidige renteforhøjelser fra den Europæiske Centralbank end fra Riksbanken,” forklarer han.

Og det er der en god grund til.

“Ejendomspriserne i Sverige er steget markant i de foregående år. Og den svenske forkærlighed for finansiering med kort rentebinding kombineret med et højt gældsniveau gør, at rentestigninger vil ramme boligejerne hårdt. Der er derfor et ønske om at holde igen med renteforhøjelserne af hensyn til det vaklende svenske boligmarked,” siger Klaus Dalsgaard.

I løbet af det seneste år er de svenske ejendomspriser faldet med omkring 20 procent i de hårdest ramte områder.

ECB med ny forhøjelse på 0,5 procentpoint

Riksbanken øger opmærksomheden på SEK

Men nu er den faldende svenske valutakurs øjensynligt blevet for meget for Riksbanken, der på det pengepolitiske møde den 9. februar strammede pengepolitikken. Renten blev forhøjet med 50 basispoint til 3 procent, mens der blev signaleret en yderligere forhøjelse med 25 basispoint på næste møde i april.

Derudover går Riksbanken snart i gang med at sælge ud af deres store obligationsbeholdninger.

“Noget tyder på, at Riksbanken er begyndt at tage den svage svenske krone mere alvorligt.

I den pengepolitiske rapport, der udkom efter mødet, nævner de et par effekter af den svage valuta, herunder hvordan forventningen til valutakursen kan påvirke virksomhedernes prisfastsættelse,” siger Klaus Dalsgaard.

Det opfatter han som et signal om, at den faldende svenske krone er flyttet opad på opmærksomhedsbarometeret i Riksbanken. En opfattelse, der blev underbygget på det pressemøde, som efterfulgte det pengepolitiske møde. Her blev valutakursen drøftet indgående.

Traditionelt har Riksbanken ikke været ret optaget af valutakursen. Deres tidligere analyse var, at kronekursen ikke havde særligt stor effekt på inflationen, der i Sverige ligger helt oppe på 12,3 procent.

”Men både kommunikationen og de faktiske beslutninger på det pengepolitiske møde viser, at fokus nu er blevet justeret. Det tyder på, at Riksbanken er begyndt at anerkende, at der er nogle indirekte konsekvenser ved den lave valutakurs, der på lidt længere sigt kan holde inflationen oppe,” siger Klaus Dalsgaard.

Mørke skyer over dansk økonomi – men der er også lyspunkter

"Vi frygter, det er for tidligt at aflyse risikoen for en ny svækkelse af den svenske krone, og at den fortsat vil have det svært frem mod sommeren. Men i takt med at det makroøkonomiske miljø bliver bedre i slutningen af 2023, forventer vi en styrkelse,"

Chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard

Fortsat svag svensk krone på kort sigt

Stramningen af den svenske pengepolitik har hurtigt givet pote. Kursen på den svenske krone steg således til 0,668 overfor den danske krone efter det pengepolitiske møde. Samtidig er svækkelsen over det seneste år reduceret til cirka 5 procent, mens resultatet for 2023 i øjeblikket forventes at ramme et lille plus.

Men Klaus Dalsgaard forventer, at den svenske krone vil være udfordret på kort sigt.

“Vi frygter, det er for tidligt at aflyse risikoen for en ny svækkelse af den svenske krone, og at den fortsat vil have det svært frem mod sommeren. Men i takt med at det makroøkonomiske miljø bliver bedre i slutningen af 2023, forventer vi en styrkelse,” siger han.

Trods stigningen i kursen efter Riksbankens stramninger og udsigten til bedring, ændrer Nykredit sin prognose på den svenske krone i nedadgående retning.

“Vi har ændret vores prognose på SEK til en mindre styrkelse end vi tidligere ventede. Svensk økonomi ser svagere ud, og specielt tilpasningen af ejendomsmarkedet til den nye rentevirkelighed trækker tænder ud,” forklarer Klaus Dalsgaard.

Federal Reserve: Usikkerhed om stramningsbehov herfra

Sådan skal du forholde dig som investor

Den lave SEK-kurs og risikoen for at det bliver værre før det bliver bedre, kan muligvis få nogle investorer til at reagere. Men Klaus Dalsgaard advarer imod at blive alt for fokuseret på valutakurser.

“Som investor skal man primært koncentrere sig om, hvilke selskaber man investerer i og ikke fokusere alt for meget på valutakursen. Den seneste udvikling i svenske aktier har nogenlunde fulgt de europæiske aktier, men det ligner, de har underpræsteret på grund af den lave kurs,” siger han.

Han påpeger desuden, at den svage svensk krone alt andet lige har den effekt, at eksportorienterede svenske virksomheder vil stå bedre i konkurrencen med de udenlandske.

KDH talsperson

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.