
Har Europas vækstmotor tabt pusten?
Efter årtier som Europas stærke vækstmotor har den økonomiske udvikling i Tyskland nu gennem en årrække hængt i bremsen. Har Tyskland sovet i timen? Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, zoomer ind på vores store nabo mod syd.

Selvom den danske eksport til Tyskland i dag udgør 13 pct. af den samlede eksport, mod 20 pct for 25 år siden, er Tyskland fortsat et af vores vigtigste eksportmarkeder. Mere end 115.000 danske arbejdspladser afhænger af eksporten til Tyskland, og når den tyske økonomi, som nu, er ramt af dårlige vækstprognoser og fortsat høj inflation, skaber det således også dønninger i dansk økonomi.
I årene efter finanskrisen stod Tyskland økonomisk, finanspolitisk og konkurrencemæssigt ellers stærkere end noget andet land i EU - men de seneste år er billedet altså vendt for Europas gamle vækstmotor.
”Arbejdsmarkedsreformer havde i starten af nullerne skabt solid fremgang i Tyskland, og en stærk vækst i Kina og andre store udviklingslande satte desuden godt gang i eksporten. De seneste år har billedet dog ændret sig. I dag - fire år efter pandemien - ligger Tysklands BNP på samme niveau som dengang, endda med en faldende tendens, mens andre store EU-lande som Italien, Frankrig og Spanien ligger et par procentpoint højere og tilmed ser ud til at være svagt voksende”, siger Frederik Engholm.
Den sløje udvikling i Europas største økonomi går dog endnu længere tilbage. Siden 2017 er Tysklands BNP således kun vokset én procent.
”Den træge udvikling dengang havde flere årsager, herunder omstillingen til nye emissionsregler i den europæiske bilindustri, en ulmende handelskrig mellem USA og Kina samt trusler fra USA om handelspolitiske sanktioner mod den europæiske bilindustri”, siger Frederik Engholm.
Læs også: USA: Overraskende høj jobvækst varsler rentestigning
En udfordret vækstmodel
Også i dag har nedturen i den tyske økonomi flere fædre.
Blandt andet udgør amerikanernes tiltag for at bekæmpe inflationen med den såkaldte Inflation Reduction Act en handelspolitisk udfordring for Europa generelt og for Tyskland i særdeleshed, og er sandsynligvis medansvarlig for en aftagende investeringsvillighed i den tyske industri.
Samtidig har tabet af adgangen til billig gas fra Rusland kostet Tyskland en stor konkurrencefordel - og har desuden sat en tyk streg under det problematiske i en vækstmodel som den tyske, der i høj grad har satset på eksponering til regimer, der værdimæssigt ligger fjernt fra Vesten. En strategi, der således ikke længere synes gangbar.
”Tysklands eksponering til Kina er enorm med en eksport mere end tre gange så stor som Frankrigs, der ligger på andenpladsen i EU. Og et økonomisk udfordret Kina, der lige nu kæmper med efterdønningerne af en forfejlet coronahåndtering, en ejendomskrise, geopolitiske spændinger i forhold til Europa og generelle strukturelle udfordringer, udgør naturligvis en udfordring for den tyske økonomi”, siger Frederik Engholm.
Tyskland har sovet i timen
Også en svækket position for den ellers så stærke tyske autosektor svækker den tyske vækstmotor. Sektoren har tabt momentum under den grønne omstilling - og selvom de tyske bilmærker efterhånden er kommet på højde med udviklingen og har fået elbiler på hylderne, ser sektorens førerpositionen ud til at være sat over styr.
Tyskland har desuden længe haltet bagud med digitalisering af den offentlige sektor – det stod lysende klart under pandemien, hvor landet stod uden værktøjer til at gennemføre digital undervisning i skolerne.
”Tyskland har klart sovet i timen, når det kommer til digitalisering af den offentlige sektor, og ligger i dag på niveau med mindre udviklede og mindre velstående lande i EU. Det viser EU’s egne målinger. Generelt har Tyskland i en årrække ligget betydeligt lavere end andre store EU-lande, når det kommer til offentlige investeringer”, siger Frederik Engholm.
Den svækkede økonomiske situation kan betyde, at Tyskland for én gangs skyld ender med ikke at være det land, der presser på for flere pengepolitiske stramninger. På den måde kan den svagere position i den tyske økonomi måske være med til at skubbe pengepolitikken i eurozonen i en mere lempelig retning, end i det tilfælde hvor Tyskland havde fastholdt rollen som Europas lokomotiv.
Er du ikke allerede kunde hos Nykredit, men ønsker at komme i gang med at investere, kan du finde hjælp til at komme godt i gang her.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

USA: Fed holder renten fast og kortene tæt til kroppen

USA: Toldkrig viser sig ikke i jobtal - endnu
