
Geopolitik som støjfaktor i markedet
Krig og tiltagende spændinger i Mellemøsten, angreb på fragtskibe i Det Røde Hav og krig i Ukraine. Den geopolitiske situationen er bekymrende, men mens krige og konflikter kan have store humanitære, politiske og militærstrategiske konsekvenser, har de oftest kun ringe betydning for finansmarkederne.

Geopolitikken er blusset op som en fornyet støjfaktor i markedet. Det typiske billede er dog, at geopolitiske uroligheder sjældent ender med at have betydelig effekt på markedet, ud over en helt kort horisont. Afgørende for en eventuel effekt er, om det i sidste ende sætter afgørende økonomiske aftryk, siger chefstrateg Frederik Engholm – i dette tilfælde fx gennem forstyrrelser i olieforsyningen
”Den eskalerende uro i Mellemøsten har potentiale til at påvirke gennem forstyrrelser af olieforsyningen ved angreb på produktion eller logistik/transport. Det forbliver en risiko – ikke mindst fordi effekten kan blive voldsomt stor, hvis den manifesterer sig. Der er dog ikke meget, der antyder, at den risiko bærer en særlig stor sandsynlighed. Stærke kræfter i regionen - vestlige som lokale - forsøger at undgå den form for eskalering, mens prisfastsættelsen i oliemarkedet antyder, at risikoen vurderes at være lav til moderat", siger Frederik Engholm.
En mindre omfattende effekt kan vise sig som følge af de forstyrrelser af fragtruter, som allerede udspiller sig som resultat af Houtiernes angreb på fragtskibe i Det Røde Hav.
”Studier peger dog på, at selv relativt markante forhøjelser af fragtrater på flere hundrede procent kun giver moderat gennemslag til priserne på industrivarer. Indtil videre er containerfragtrater på ruter til Europa fra Asien steget 200 %”, siger Frederik Engholm.
Kun svag effekt på inflationen
Urolighederne i Mellemøsten forventes ikke at have effekt på inflationsudviklingen.
”Vi vurderer, at i den nuværende situation, hvor både efterspørgslen og industrien i Europa er relativt svage, vil gennemslaget på den samlede inflation sandsynligvis ikke blive mere end få tiendedele af et procentpoint. Selv den effekt kan dog risikere at skubbe en smule til ECB’s villighed til at lempe renten på kort sigt. I vores aktuelle prognose har vi placeret den første rentenedsættelse fra ECB på mødet i april”, siger Frederiks Engholm.
Mens urolighederne ikke har betydelig effekt på inflationen, forholder det sig anderledes med aktiviteten i industrien i Europa. Tesla har fx annonceret et produktionsstop på sin tyske fabrik over to uger fra slutningen af januar.
”Teslas varslede produktionsstop er relativt kortvarigt, men matcher nogenlunde den pause i leveringer, som omvejen neden om Afrika betyder for fragtskibe. Det afspejles også i mængden af gods, der har ramt Europas havne, som er faldet med ca. 25 % de sidste uger. Effekt af kortvarig varemangel, samt fordyrelse af fragten, kan derfor vise en effekt i priserne på de varer, hvor lagersituation er mest stram og efterspørgslen mindst priselastisk”, slutter Frederik Engholm.
Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

USA: Toldkrig viser sig ikke i jobtal - endnu

Vi siger farvel og tak til Finans-appen
