Husk at fylde aktiesparekontoen op efter skattetræk

Jeanette Kølbek

Skatten på aktiesparekontoen trækkes 15. februar – husk, at du gerne må indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, uanset om du har nået indbetalingsloftet eller ej.

Med en afkastskat på kun 17 %, mod 27% eller 42%, på et almindeligt depot, er aktiesparekontoen forståeligt nok populær. Mere end 350.000 danskere har én, og hvis du er en af dem vil du 15. februar opleve, at der trækkes skat fra kontoen, hvis du har haft et afkast i 2023.

”Skatten på aktiesparekontoen opgøres efter lagerprincippet, hvilket betyder, at værdien af aktiesparekontoen primo kalenderåret fratrækkes værdien af aktiesparekontoen ultimo kalenderåret (korrigeret for ind- og udbetalinger). Har der været en værdistigning i kalenderåret, skal der betales 17% i skat af denne stigning, uanset om man har solgt eller ej. Har du tab fra tidligere år, skal du desuden være opmærksom på, at du kan modregne tabet i fremtidige værdistigninger”, fortæller formueekspert Jeanette Kølbek.

Læs også: Aktiesparekonto: Indskudsloftet er hævet ekstraordinært i 2024

Indskudsgrænsen på aktiesparekontoen i 2024 er 135.900 kroner, men det er derudover altid tilladt at indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, fortæller Jeanette Kølbek.

”Du har lov til at indbetale et beløb svarende til det, der er blevet trukket i skat uanset, om du har nået det maksimale indbetalingsloft eller ej. Og på grund af de attraktive skatteregler er det selvfølgelig altid en god idé at indsætte så meget på aktiesparekontoen, som det er tilladt”, siger Jeanette Kølbek.

Du kan læse mere om mekanismen bag indskudsgrænsen her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.
Investeringsmarkeder | 4 min

Det spørger investorerne om lige nu

Hvad sker der med aktierne, hvis der udbryder storkrig? Vil Nykredits investeringsprodukter investere i våbenaktier? Vores eksperter svarer på de tre mest stillede spørgsmål fra kunderne om investering lige nu.