Husk at fylde aktiesparekontoen op efter skattetræk

Jeanette Kølbek

Skatten på aktiesparekontoen trækkes 15. februar – husk, at du gerne må indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, uanset om du har nået indbetalingsloftet eller ej.

Med en afkastskat på kun 17 %, mod 27% eller 42%, på et almindeligt depot, er aktiesparekontoen forståeligt nok populær. Mere end 350.000 danskere har én, og hvis du er en af dem vil du 15. februar opleve, at der trækkes skat fra kontoen, hvis du har haft et afkast i 2023.

”Skatten på aktiesparekontoen opgøres efter lagerprincippet, hvilket betyder, at værdien af aktiesparekontoen primo kalenderåret fratrækkes værdien af aktiesparekontoen ultimo kalenderåret (korrigeret for ind- og udbetalinger). Har der været en værdistigning i kalenderåret, skal der betales 17% i skat af denne stigning, uanset om man har solgt eller ej. Har du tab fra tidligere år, skal du desuden være opmærksom på, at du kan modregne tabet i fremtidige værdistigninger”, fortæller formueekspert Jeanette Kølbek.

Læs også: Aktiesparekonto: Indskudsloftet er hævet ekstraordinært i 2024

Indskudsgrænsen på aktiesparekontoen i 2024 er 135.900 kroner, men det er derudover altid tilladt at indbetale et beløb svarende til skattebetalingen, fortæller Jeanette Kølbek.

”Du har lov til at indbetale et beløb svarende til det, der er blevet trukket i skat uanset, om du har nået det maksimale indbetalingsloft eller ej. Og på grund af de attraktive skatteregler er det selvfølgelig altid en god idé at indsætte så meget på aktiesparekontoen, som det er tilladt”, siger Jeanette Kølbek.

Du kan læse mere om mekanismen bag indskudsgrænsen her.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 4 min

Hvad sker der med mine investeringer, hvis der udbryder storkrig?

Mange frygter, at den højspændte geopolitiske situation, verden står i nu, kan eskalere til en større global krig, og som investor overvejer du måske, om den risiko bør påvirke din investeringsstrategi? Vi har spurgt chefstrateg Frederik Engholm.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Solid jobvækst står ikke i vejen for rentenedsættelser

Den amerikanske jobvækst endte på 175.000 i april. Det er pænt under konsensusestimatet på 240.000, og en halvering i forhold til marts måned.
Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.