Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Aktiemarkederne er kommet sig efter Trumps "Liberation Day"

2. april skabte USA’s præsident Donald Trump stor uro på de globale finansmarkeder, da han indførte told på varer fra stort set hele verden – en dag han selv kaldte “Liberation Day”. Markederne har siden rettet sig igen – men lav dollarkurs kan give danske investorer tab.

De første dage efter Liberation Day faldt aktierne kraftigt. Det gjorde de, fordi frygten for konsekvenserne for verdensøkonomien, og ikke mindst den amerikanske økonomi, fik investorerne til at gå i panik. Det tyske DAX-indeks, som dækker 40 store tyske selskaber, faldt 3% dagen efter, og nåede sit lavpunkt den 9. april med et samlet fald på over 12%. Men derefter vendte stemningen, og godt seks uger senere – den 19. maj – lå indekset 6,9 % højere end før “Liberation Day”. Det danske aktieindeks, OMXC25, fulgte samme udvikling. Det faldt 13,4% på sit laveste, men er siden steget igen, og indhentet alt det tabte og mere til. I skrivende stund er indekset godt 6% højere, end niveauet før Trumps udmelding. I USA faldt S&P 500-indekset også mærkbart og var nede med 14,1 % på det laveste punkt. I dag ligger det 2,3 % højere end før “Liberation Day”.

Store fald – men også hurtige stigninger

Forløbet viser, at markederne som regel retter sig igen efter store kursfald, siger Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit.

”Selvom man på et tidspunkt var 12% nede, ville man ikke bare have indhentet tabet – man ville også have fået et pænt afkast, hvis man havde holdt fast i sine investeringer, fremfor at sælge ud, for at have pengene stående kontant. Det evigtgyldige råd er derfor: Bevar roen. Hvis du ikke har akut brug for dine penge, er det sjældent en god idé at sælge i panik. Aktiemarkederne har det nemlig med at komme sig hurtigt, når usikkerheden letter, og sælger man for tidligt, risikerer man at gå glip af opturen”.

Husk valutakursen

Når man som dansk investor handler amerikanske aktier, skal man også være opmærksom på valutakursen.

”Fra 2. april og frem er dollaren faldet med 4 %, hvilket betyder, at selvom S&P 500 er steget i USD, kan danske investorer faktisk have tabt lidt, når der omregnes til danske kroner. Faktisk svarer det til et nettotab på 2,4 %. Valutarisikoen kan give positiv - og negativ – afkast, og alene i 2025 er dollaren faldet med godt 7,5%”, siger Jeanette Kølbek.

Handler man i euro – fx europæiske aktier – er valutarisikoen langt mindre, fordi kronen er bundet til euroen via fastkurspolitikken.

 

Kort fortalt

  • Store aktiefald kan virke skræmmende, men de er ofte midlertidige
  • Hvis du tænker langsigtet og undgår panik, er du ofte bedre stillet
  • Valutakurser kan påvirke dit afkast
  • Eksemplet med Trumps told viser, hvor hurtigt markederne kan vende – både op og ned.

OMXC25 repræsenterer de 25 mest handlede danske aktier på børsen i København.

DAX-indekset repræsenterer 40 af de største tyske selskaber. Indekset handles på børsen i Frankfurt.

S&P500 indekset repræsenterer 500 af de største børsnoterede selskaber i USA.

Kilde: LSEG Workspace

Afkastet for S&P 500-indekset er baseret på SPXTR, som repræsenterer S&P 500 Total Return-indekset.

Alle afkast er opgjort i danske kroner (DKK).

De røde markeringer angiver de tidspunkter, hvor indeksene nåede sine laveste niveauer.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler