Spring til indhold
*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Aktuelt | 4 min

Det er blevet nemmere at lave generationsskifte – få overblik over de nye regler

Som en del af aftalen 'Et stærkere erhvervsliv', har Folketinget netop vedtaget at lempe reglerne for generationsskifte. Skattechef i Nykredit Lene Palbøl giver her et overblik over ændringerne.

Aftalen Et stærkere erhvervsliv, som er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance, har to hovedformål: At gøre det mere attraktivt at investere i forskning og udvikling, samt at skabe bedre muligheder for at drive familieejet virksomhed.

Sidstnævnte dykker skattechef Lene Palbøl  ned i her - men først lidt baggrund.

Familieejede virksomheder - en hjørnesten i dansk erhvervsliv

”Familieejede virksomheder er en hjørnesten i dansk erhvervsliv. De står for en betydelig del af den private beskæftigelse og eksport og sikrer vækst og økonomisk aktivitet i hele landet”.

Sådan lyder det i aftaleteksten til aftalen om Et stærkere erhvervsliv, og det er med afsæt i denne erkendelse, at et bredt flertal i Folketinget nu har vedtaget en række tiltag, der skal gøre det nemmere at gennemføre et generationsskifte.

Blandt de mange familieejede virksomheder i Danmark findes alt fra store multinationale virksomheder til et stort antal små og mellemstore virksomheder inden for blandt andet landbrug og handel, og for dem alle gælder altså, at det nu bliver nemmere og mindre likviditetskrævende at overdrage virksomheden til næste generation – herunder ikke mindst ejendomsvirksomheder.

Overdragelse af ejendomsvirksomheder

”Hidtil har ejendomsvirksomheder ikke været anset for aktive virksomheder skattemæssigt, og har dermed udløst avanceskat ved overdragelse af virksomheden til børnene ved generationsskifte. Men med virkning fra 1. januar 2025 kan aktive ejendomsvirksomheder nu overdrages med skattemæssig succession – på samme måde som andre erhvervsvirksomheder. Det betyder, at den avanceskat, som ellers ville være udløst ved overdragelsen, ”skubbes videre” til fx børnene, som modtager ejerandele i ejendomsvirksomheden”, siger Lene Palbøl.

Der vil være tale om aktiv virksomhed med udlejning af fast ejendom, når familien har en ejerandel på over 50 % af virksomheden eller over 50 % af stemmerne i udlejningsvirksomheden. Derudover må indgåelse af lejeaftaler og andre væsentlige aftaler af økonomisk betydning for virksomhedens drift ikke være overladt til en tredjemand - og ejendommen skal have været ejet og aktivt udlejet i mindst 1 år, inden den overdrages til næste generation.

”Aftalen indebærer herudover, at der pr. 1. oktober 2024 er indført et retskrav på en skematisk værdiansættelse ved opgørelsen af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder, samt en nedsættelse af bo- og gaveafgiften fra 15 % til 10 % ved overdragelse af erhvervsvirksomheder til den nære familie”, siger Lene Palbøl.

Søskende sidestilles som ”nær familie”

Endelig sidestilles søskende som nær familie - også i relation til gaver. Dvs. der kun skal betales 15 % i gaveafgift til søskende i stedet for indkomstskat, som reglerne er i dag.

”De nye regler for gaver til søskende gælder fra 1. januar 2027, og det er tidligere vedtaget, at arv til søskende fra 2027 ikke længere skal tillægges en yderligere afgift. Med de nye regler betyder det altså, at søskende fra 2027 alene skal betale 15 % i afgift uanset om de arver eller modtager gaver”, siger Lene Palbøl.

De nye regler vil for mange – særligt ejendomsvirksomheder – gøre det langt mindre likviditetskrævende at gennemføre et generationsskifte. Dels pga. muligheden for at udskyde skatten, men også fordi gaveafgiften ved overdragelse af aktive virksomheder er varigt reduceret.

Hvis du overvejer et generationsskifte, så anbefaler Lene Palbøl, at du søger rådgivning hos en revisor eller advokat.

Relaterede Artikler