Er din portefølje sommerklar?
Sommerferien står for døren, og det er en god anledning til at give din portefølje et servicetjek. For selvom du selv trækker stikket i et par uger, er de finansielle markeder fortsat åbne – og intet tyder på, at de kommende måneder byder på agurketid.

Investorerne kan gå på sommerferie efter et meget begivenhedsrigt første halvår, som alligevel endte med positive afkast på en lang række toneangivende indeks. Særligt aktier i indeksene Eurostoxx50 og STOXX Europe 600 er steget i højere grad end det globale aktieindeks og amerikanske indeks. Det danske C25-aktieindeks er dog faldet, men er stabiliseret noget siden ”Liberation Day” den 2. april, hvor Donald Trump offentliggjorde sine toldsatser.
Med et tiltagende konfliktniveau i Mellemøsten og Trumps fortsatte toldtrusler, er det svært at spå om den videre markedsudvikling. Typisk er sommertid dog lig med mindre handelsvolumen.
”Selvom handelsvolumen er mindre hen over sommeren, reagerer markedet fortsat på begivenheder og nyheder – og dem skorter det som bekendt ikke på for tiden. Det er derfor en god idé at gå investeringsporteføljen efter i sømmene, inden man går på sommerferie,” siger Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit.
Genbesøg din risiko og investeringshorisont
Investerer du selv, og har du ikke intentioner om at handle værdipapirer hen over sommeren, bør du derfor sikre, at din risikovillighed og investeringshorisont fortsat er retvisende.
”Mange investorer er endt med at have en højere risiko i deres portefølje, end de egentlig ønsker. Det skyldes, at aktier over tid er steget mere end obligationer, og at fordelingen af aktier og obligationer i porteføljen således er blevet mere skæv. Hvad der fx startede som en strategi om at have 50 % aktier og 50 % obligationer, er – grundet aktiekursstigninger – typisk blevet til 70 % aktier og 30 % obligationer,” siger Jeanette Kølbek.
Det er også en god idé løbende at forholde sig til, om ens risiko matcher den tidshorisont, man har, siger Jeanette Kølbek.
”Mange investorer har en for kort tidshorisont på deres investeringer, fordi de forventer at bruge pengene inden for fx fem år. Men hvis realiteten er, at man snarere har en tidshorisont på 10 år, kan det betyde, at man har haft færre aktier i porteføljen, end man kunne have haft, og at man dermed går glip af noget afkast. Det omvendte kan naturligvis også være tilfældet. Ens livssituation kan have ændret sig, så man har brug for pengene før, og dermed skal skrue ned for risikoen.”
Investerer du via Nykredits investeringsløsninger, vil risikovilligheden – og dermed fordelingen mellem aktier, obligationer og evt. alternativer – automatisk blive justeret undervejs, så den hele tiden passer til det, man oprindeligt ønskede. Det er dog stadig en god idé løbende at forholde sig til tidshorisonten, da det har betydning for, hvor mange aktier og obligationer der skal være i porteføljen.
”Ved at tage stilling til din tidshorisont og risikovillighed, minimerer du sandsynligheden for uønskede udsving i din portefølje over sommeren – selvom du selvfølgelig aldrig kan imødekomme det uforudsete helt,” siger Jeanette Kølbek.
Et ”tyndt” sommermarked
Når juli og august er præget af lavere handelsaktivitet end normalt, så skyldes det, at mange – både professionelle og private investorer – drosler ned i ferien. Konsekvensen kan være større kursudsving – og det kan give ubehagelige overraskelser, men også nye muligheder.
I et tyndt sommermarked med færre investorer i markedet, kan man opleve kursudsving, der er lidt større end normalt. Og i nogle tilfælde – særligt for de mindre likvide aktier – kan det være sværere at handle til den forventede kurs.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek
Formueekspert
Relaterede Artikler

Uro i Mellemøsten: Risiko for negativt aftryk på den globale vækst

USA: Tålmodighed er Fed’s vigtigste våben
