Tips og tricks

Som boligejer har jeg et ansvar for miljøet

Per Kargaard Madsen har valgt at skifte alle vinduer og døre ud i sit rækkehus i Roskilde. Det øger både komforten i hjemmet, giver en besparelse på varmeregningen og en håndsrækning til miljøet.

Mand der åbner vindue

Hvorfor udskifte vinduer og døre?

Per Kargaard Madsen er en mand, der et langt stykke hen ad vejen træffer grønne valg. Han kører elbil, rækkehuset er opvarmet med fjernvarme, og alligevel overvejer han at skifte til varmepumpe. Solceller er med i hans overvejelser, og snart bliver både vinduer og døre i rækkehuset fra 60’erne udskiftet med nye, energivenlige modeller.

Se om du kan spare penge ved at skifte varmekilde her

”Både vinduer og døre trængte til det. De er ikke nedslidte, men heller ikke de nyeste energivinduer,” fortæller Per Kargaard Madsen om baggrunden for den kommende energirenovering.

Udskiftningen af vinduer og døre blev planlagt som led i den generelle vedligehold af huset, som han har boet i i syv år, men der er en ekstra gevinst ved projektet.

”At jeg kommer til at spare penge på varmeregningen er ikke hovedårsagen til, at jeg har valgt at skifte mine vinduer. Men det er da absolut en kærkommen bonus,” siger Per Kargaard Madsen.

Valgte Grønt BoligLån frem for salg af værdipapirer

Udskiftningen af vinduer og døre i det 110 kvadratmeter store hus løber op i en pris på omkring 105.000 kroner, og Per Kargaard Madsens plan var at sælge ud af sine værdipapirer for at finansiere omkostningen.

”Samtidig med at jeg var ved at indgå aftalen med vinduesfirmaet, får jeg en mail fra min bankrådgiver om, at jeg kan få et Grønt BoligLån til ingen rente. Det synes jeg, var mere attraktivt end at sælge ud af mine investeringsbeviser. Nu kan jeg beholde dem og stadig have muligheden for at få en gevinst på dem, mens jeg låner pengene uden renter,” siger Per Kargaard Madsen.

Vi har alle et ansvar

Bygninger står for 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Derfor har det stor betydning, når boligejere vælger at energirenovere og skifte fx vinduer, biler og varmekilder ud med mere miljøvenlige alternativer.

”Jeg synes, at man som boligejer har et ansvar for at energirenovere sin bolig og spare på energien. Bygninger er i drift hele tiden, så det er klart, at de står for så stor en andel af energiforbruget. Det kan man være med til at påvirke som boligejer,” siger Per Kargaard Madsen.

Han forventer, at han får sine nye vinduer og døre i starten af 2021. Og ud over den åbenlyse miljømæssige gevinst og besparelsen på varmeregningen er der også et ekstra plus.

”De gamle vinduer trængte til at blive malet udenpå. Men det slipper jeg for nu,” griner Per Kargaard Madsen.

Få mere grøn inspiration

Prøv Energiberegneren og se din boligs grønne potentiale

Hvad kan du spare ved at skifte varmekilde eller isolere dit hus? Og hvad betyder det for miljøet. Prøv Energiberegneren og få svaret med det samme.

Rådgivning blev Pernille og Jespers vej ud af oliefyr-kaos

Udskiftning af det eksisterende oliefyr i den nykøbte bolig står højt på Pernille og Jespers ønskeliste, men processen har været frustrerende. Lige indtil de fik VVS-rådgivere på sagen.

Et grønnere Nykredit

Vi har ambitiøse mål for at reducere Nykredits eget ressourceforbrug og CO2-udledning. Siden 2012 har vi i sænket vores eget CO2-udslip med 80 procent. Og vi arbejder løbende videre med at sænke udslippet.