Derfor valgte jeg en elbil

Bilentusiasten måtte igennem flere overvejelser, før han endte med at vælge en elbil. Men siden da har han ikke set sig tilbage, og nu står den på ture gennem Danmark og bilferie til Sydeuropa. Mød Hassan, der har købt en elbil med et Grønt Billån.

Mand står med sin elbil

Vi har at gøre med en vaskeægte bilentusiast. Hassan er vild med biler, og hans begejstring er svær at skjule. Han bruger mange timer i sin bil både i hverdage, weekender og ferier, så ud over at det skal være sjovt at køre bil, skal han også have noget, der fungerer.

”Jeg kører rigtig meget i hverdagen. Jeg har godt 20 kilometer til mit arbejde, hvor jeg også kører i løbet af arbejdsdagen. Og så har vi to børn, der dyrker karate, så vi kører rundt til en masse stævner i weekenderne,” fortæller Hassan Chassebi. Han er 46 år, gift og far til to – og nu også ejer af en elbil. Men sådan har det ikke altid været.

El stand

Stigende benzinpriser pressede på

”Jeg overvejede at købe en elbil for halvandet år siden, men det fængede ikke rigtig,” fortæller Hassan. Elbilerne blev lagt på hylden, men interessen kom tilbage, da prisen på benzin og diesel skød i vejret.

”Prisen på benzin og diesel gjorde en forskel. Jeg tankede normalt for 1.000 kroner på en uge. Så begyndte jeg at regne på, hvad det ville koste at lade en elbil, og jeg begyndte at researche og snakkede med mine venner,” fortæller Hassan. Og pilen begyndte langsomt men sikkert at pege mod en elbil.

Mand står ved sin bil

Det kan godt betale sig

Hassan lavede en hurtig hovedregning på de samlede omkostninger: Hvad kostede en ny elbil, hvilket lån kunne han få, hvad ville det koste ham i vægtafgift og el – og hvad kunne han spare på benzin og i værkstedsregninger til de rutinemæssige udskiftninger af fx olie og tandrem. Samtidig vurderede han, at det nok var et godt tidspunkt at skille sig af med sin gamle bil, mens han stadig kunne få en god pris for den.

”Jeg havde en lækker bil og kunne se, at priserne faldt på biler, der kørte på fossile brændstoffer. På et tidspunkt ville den ikke være noget værd,” siger Hassan.

Han talte med sin bankrådgiver om mulighederne for at låne til en ny bil, og det havde stor betydning, at han kunne få et Grønt Billån til en lav rente.

”På det tidspunkt hvor inflationen var så høj, betød det rigtig meget, at jeg kunne få den rigtig lave rente. Det betyder meget for den samlede pris, når man køber en bil til over en halv million,” siger Hassan og fortsætter:

”Jeg betaler ca. 40 kroner for at lade den op, så den er sindssyg billig i drift. Så gør det ikke noget, at bilen er ret dyr. Det udjævner sig i det samlede regnskab.”

Mand står ved elbil i indkørsel

Frygten for at strande på motorvejen

Inden Hassan tog springet til elbil, havde han som så mange andre en frygt for at løbe tør for strøm.

”Kommer jeg til at sidde fast og strande ude på motorvejen, fordi jeg ikke har strøm? Kommer jeg nogensinde til at rejse? Men det har jeg fundet ud af: Der er intet af frygte. Jeg lader min bil op til 80 procent, og så kan jeg køre i den i tre dage,” siger Hassan.

Bilen kommer for alvor til at stå sin prøve til sommer, hvor familien Chassebi kører på bilferie.

”Vi kører på bilferie hvert år. Min kone er fra Frankrig, så vi kører typisk til Paris eller Sydfrankrig, men ret ofte kører vi også videre til Spanien, Italien eller Schweiz.”

Mand sidder i sin bil

Køreglæde for alle pengene

Men tilbage til bilentusiasten. For han vil naturligvis ikke køre i hvad som helst, så hvad synes han om sin nye Tesla Model Y Long Range?

”Jeg har haft rigtig mange biler, men det er virkelig en nydelse at sidde i denne her. Der er noget køreglæde. Jeg har altid gået op i biler, og der er intet, jeg savner her. Og der er ingen støj. Når man køber elbil, får man også så meget udstyr med. Der er et helt underholdningscenter i bilen, som vi bruger, når vi er af sted med drengene,” siger Hassan og fortsætter:

”Vi er så begejstrede for den bil, at vi også vil skifte vores lille benzinbil ud med en lille elbil. Det føles rart at sidde i en bil og vide, at jeg bidrager til en bedre verden,” siger Hassan.

Og overvejer du en elbil, har han et godt råd:

”Gå ud og prøv den. Og lav en økonomisk hovedregning: Hvad giver du i dag, og hvad koster det med elbil. Du får din drømmebil til en overskuelig pris. Lej eller lease den eventuelt for en måned, så du prøver den – og tag så beslutningen. Det er ikke så svært.”

Grønt Billån til attraktiv rente

Med et Grønt Billån får du et lån til en variabel rente, der er væsentlig lavere end på andre billån i Nykredit. Den variable rente følger udviklingen i CIBOR3-renten, og det betyder, at rente og ydelse vil ændre sig hver måned. Når du skal finansiere køb af el- eller brintbil, har du mulighed for at få et Grønt Billån, hvis du har samlet din økonomi og din boligfinansiering hos os i Nykredit.