Spansk boligmarked: Dæmpet købelyst og lavere prisstigninger i sigte

Gammel gågade i Spanien

Indtil videre har det spanske boligmarked stort set ikke været ramt af udsigten til højere renter. Men vi forventer, at renternes opadgående tendens efterhånden begynder at sætte sig i både købelysten og ejendomspriserne.

Alle landene i EU er mere eller mindre ramt af de samme udfordringer: Alt for høj inflation – særligt på energi- og fødevarepriser. Og det presser reallønningerne og dermed det private forbrug. Selvom myndighederne – også de spanske – prøver at mindske den negative effekt, er der ingen tvivl om, at den økonomiske aktivitet vil bremse op, og at det vil påvirke ejendomsmarkedet. I Nykredit forventer vi, at arbejdsløsheden vil stige mindre kraftigt end fx under finanskrisen, og det vil hjælpe med at holde hånden under boligmarkedet. Men det er naturligt, at køberne holder igen på grund af usikkerheden om stigende renter og energipriser.

Europæisk recession på vej?

I Spanien er boligfinansiering med variabel rente ikke nær så udbredt som tidligere. Og det er godt. De korte renter er nemlig klart på vej opad, efter at de i mange år har ligget på ekstremt lave niveauer. Vores forventning er, at den Europæiske Centralbank, ECB, sætter renten yderligere op i de kommende måneder, og at renten dermed når niveauet 2%.

Hvis vores forventning om europæisk recession holder stik, og inflationen snart begynder at falde, så vil det give ECB mulighed for at holde en pause med at hæve renten. Men samlet set er der udsigt til, at renten kommer til at ligge på mellem 2% og 3% i 2023.

Læs også: Boligmarkedet og prisudvikling i Frankrig og Provence

Stadig godt gang i salget

Udsigterne til højere renter ser ikke ud til at have slået igennem på det spanske boligmarked endnu. De seneste tal peger på fortsat godt gang i handelen, og samtidig er den gennemsnitlige udbudspris pr. m2 på huse steget til det højeste niveau siden maj 2012. Det kan der være flere forklaringer på. Måske har potentielle købere haft fokus på at få lukket handlerne, inden renterne stiger, og finansieringen dermed bliver dyrere. Udbuddet er desuden begrænset, og det ser vi også i flere andre markeder.

Med til historien hører også, at de spanske boligpriser slet ikke er steget nær så meget de seneste år, som vi har set i store dele af det øvrige Europa. Derfor er prisniveauet langt under niveauerne fra før finanskrisen.

Dæmpet købelyst forude

Vi bider dog mærke i, at der på det seneste har været mindre interesse for at købe bolig i nogle af de områder, som plejer at tiltrække udenlandske investorer. Det er helt naturligt efter det miniboom, vi så i første halvår 2022, da covid-restriktionerne blev lettet.

Med konjunkturer, der strammer til, og et aktie- og ejendomsmarked, der bliver presset i hjemlandene, vil appetitten efter at købe en ekstra bolig blive mindsket en kende. Derfor forventer vi, at vi vil se en moderat svaghed i det spanske boligmarked i den kommende periode, efterhånden som de højere renter haler ind på købelysten og ejendomspriserne.

Graf_spanien_prisudvikling.png

Prøv vores låneberegner

Få en vejledende beregning på, hvad det vil koste at låne til en bolig i udlandet:

Relaterede Artikler

International Spanien | 4 min

Bolig i udlandet? Husk at selvangive senest 1. juli 2024

Ejer du en bolig i Frankrig eller Spanien, skal du huske at selvangive det på www.skat.dk senest 1. juli. Du skal særligt være opmærksom på at huske rentefradraget og undgå at betale for meget i ejendomsværdiskat.
International Spanien | 3 min

Europæisk økonomi: på vej mod lysere tider

Eurozonen har været vækstløs i det seneste år, og tomgangen ventes at forsætte i 1. halvår af 2024. Men derfra ser det heldigvis lidt lysere ud. Boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen giver her en status på europæisk økonomi.
International Spanien | 4 min

Dansk boligmarked er tilbage efter rentetilbageslag

Da boligrenterne for alvor steg i løbet af 2022 satte rentestigningerne en brat stopper for den høje aktivitet og kraftigt stigende boligpriserne, der ellers havde præget udviklingen på det danske boligmarked i et par år. Nu er aktiviteten dog tilbage på højde med niveauet i årene før Corona-pandemien, lyder det fra Nykredits boligøkonom og chefanalytiker, Mira Lie Nielsen