Europæisk økonomi: på vej mod lysere tider

Gade i det sydlige Frankrig

Eurozonen har været vækstløs i det seneste år, og tomgangen ventes at forsætte i 1. halvår af 2024. Men derfra ser det heldigvis lidt lysere ud. Boligøkonom og chefanalytiker Mira Lie Nielsen giver her en status på europæisk økonomi.

I 2024 vil husholdningerne via lønstigninger, der overstiger inflationen, få genskabt noget af den tabte realløn. Det vil understøtte det private forbrug i 2. halvår - og ind i 2025 vil lavere korte renter også hjælpe mange husholdninger, lyder det fra Mira Lie Nielsen:

”Europæernes forkærlighed for kort rente (dog mindre i Spanien og slet ikke i Frankrig) begynder at understøtte det økonomisk råderum. Men også to andre faktorer understøtter husholdningerne. De europæiske forbrugere har opført sig ganske fornuftigt under de seneste års turbulens, og de private opsparinger er steget ift. situationen inden pandemien. Dertil kommer, at beskæftigelsessituationen er stærk, og at eurozonen generelt har den laveste arbejdsløshed i generationer. Hvis vores forventning om en blød landing i den europæiske økonomi holder stik, vil arbejdsløsheden kun stige marginalt ift. tidligere kriser”.

Fransk og spansk økonomi ligge lunt i Eurozonen

I eurozonen ligger både fransk og spansk økonomi i den absolut bedre del, siger Mira Lie Nielsen.

”Frankrig mærker modvinden fra den internationale handel, men industrien fylder mindre end i fx Tyskland og har en anden sammensætning. Den indenlandske del af økonomien har det betydeligt bedre, og for hele året 2023 er udsigt til en vækst i omegnen af 0,75%. Væksten i 2024 bliver snarere 0,5%, mens der er udsigt til det dobbelte i 2025”.

Spansk økonomi har tabt momentum i 2. halvår af 2023, men væksten kommer fra et meget højt europæisk niveau.

”For hele 2023 er en vækst på 2,5% i sigte. Den bliver noget lavere i 2024 (1,5%), men fortsat bedre end i det meste af eurozonen. Arbejdsløsheden er faldende, og reallønningerne på vej op igen. Samtidig understøttes spansk økonomi af en netto-indvandring, som også understøtter boligmarkedet”, siger Mira Lie Nielsen.

Inflationen er hastigt på vej ned i Spanien og nærmer sig 3%. Det er godt nyt for husholdningerne, der har været hårdt ramt af høje priser bl.a. på den uundværlige olivenolie. Den genvalgte premierminister Pedro Sanchez har desuden varslet en række tiltag for yderligere at lettet situationen for de spanske husholdninger. Det gælder gratis offentlig transport for udvalgte grupper og en forlænget reduktion i fødevaremomsen.

For både Spanien og Frankrig hviler der dog en sort sky over mulighederne for at stimulere væksten via finanspolitikken, siger Mira Lie Nielsen.

”EU vil før eller siden genindfører de begrænsningerne på underskud og gældsætning, der har været suspenderet de seneste år. På en mere positiv side vil Spanien modtage en del midler fra EU’s store NextGenEU-fond, såfremt Spanien kan nå at få implementeret nok kvalificerede projekter”.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

International Spanien | 4 min

Bolig i udlandet? Husk at selvangive senest 1. juli 2024

Ejer du en bolig i Frankrig eller Spanien, skal du huske at selvangive det på www.skat.dk senest 1. juli. Du skal særligt være opmærksom på at huske rentefradraget og undgå at betale for meget i ejendomsværdiskat.
International Spanien | 4 min

Dansk boligmarked er tilbage efter rentetilbageslag

Da boligrenterne for alvor steg i løbet af 2022 satte rentestigningerne en brat stopper for den høje aktivitet og kraftigt stigende boligpriserne, der ellers havde præget udviklingen på det danske boligmarked i et par år. Nu er aktiviteten dog tilbage på højde med niveauet i årene før Corona-pandemien, lyder det fra Nykredits boligøkonom og chefanalytiker, Mira Lie Nielsen
International Spanien | 3 min

Sådan får du et godt og sikkert boligkøb i Spanien

Drømmer du om at købe bolig i Spanien? Et godt forarbejde og rettidig omhu giver dig de bedste forudsætninger for at få en god oplevelse, når du skal købe din spanske drømmebolig.