Boligkøb

Boligejerens ABC – en praktisk ordbog

Vi ved det godt: Det er ikke nemt at være boligkøber. For du vil bare gerne have din nye bolig og havde ikke planlagt at lære et helt nyt sprog. Et boligkøb kaster mange uvante ord af sig, og her har vi givet dem en tur i maskinen, så de er til at forstå.

Afdrag

Det beløb, du med et fast interval, fx hver måned, betaler tilbage på dit lån.

Friværdi

Forskellen mellem det beløb, du kan få for din bolig, og det beløb, du har lånt i din bolig.

Du har nok hørt om friværdi, og det lyder som noget, man gerne vil have. Det er det også. Det er nemlig din genvej til at få penge i hånden ved billigt at låne dem i din egen bolig.

Hovedstol

Det beløb, du i alt låner inkl. de omkostninger, du betaler for at få lånet (fx gebyrer).

Hovedstol er et af de absolut særeste ord, du støder på, når du køber bolig. ”Stol” har, ifølge ordbogen Den Store Danske, betydningen ”grundstamme” - og så giver det hele måske lidt mere mening.

Indfrielse

Når du vælger at betale dit lån tilbage før tid.

Løbetid

Den samlede tid, der går, fra du får lånet, og indtil du har betalt det tilbage.

Løbetid er et af de sjovere ord, du støder på, når du køber bolig, og det fortæller, hvor lang tid du har til at betale lånet tilbage. Det har altså hverken noget at gøre med hunde, eller hvor hurtig du er på en maraton.

Restgæld

Det beløb, du skylder på dit lån – dvs. det samlede beløb, du har lånt, minus de afdrag, du har betalt.

Skøde

Det sidste dokument i en ejendomshandel. Skødet overdrager retten til en fast ejendom fra en sælger til en køber.

Skødet er dit eksamensbevis, din præmie, dit diplom, hvor der i virkeligheden står ”Tillykke – du har nu købt din nye bolig”. Det kræver en fejring!

Tinglysning

En registrering af rettigheder over fx fast ejendom, bil eller andelsbevis.

Tinglysning er et af de boligord, der er gode at kende, når du køber bolig. Og det er også godt at vide, at du skal betale en afgift til staten for at få noget tinglyst.

Ydelse

Afdrag + rente = ydelse.
Ydelse er nydelse minus "n". Det er penge ud af din konto.

ÅOP

Betyder Årlige Omkostninger i Procent. Det fortæller dig, hvad lånet koster om året inkl. renter og omkostninger.

Vi elsker forkortelser – især når vi ved, hvad de betyder. ÅOP er en af de forkortelser, der er gode at kende, når du låner penge.

Få mere viden om boligkøb

Guide til boligkøbets faser

Der er flere faser i et boligkøb - fra de første indledende tanker om, hvor du gerne vil bo, og hvad boligen må koste, til du får nøglerne til dit nye hjem.

Hvad kan du købe bolig for?

Inden du begynder at kigge på ny bolig, er det godt at have et overblik over, hvor meget boligen må koste. Start med at lave en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for. Så er du godt på vej.

Hvad koster det at låne til en ny bolig?

Når du har fundet din drømmebolig, kan du bruge beregneren her til at se, hvad det cirka vil koste pr. måned at låne penge til finansieringen i Nykredit.