*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Bolig | 3 min

Indefrossen grundskyld: Hold øje med din e-Boks

Er du en af de boligejere, der har fået indefrosset grundskyld, har du modtaget årsopgørelsen over din indefrosne skat i e-Boks. Læs mere om, hvad det betyder og om den nye mulighed for at slå indefrysningen til og fra.

Nykredit

Har du fået indefrosset grundskyld i 2018 og 2019, har du sikkert også i starten af året modtaget et brev i e-Boks fra din kommune, hvor du kan se, hvor meget der er blevet indefrosset i 2020. Her kan du også se, hvor stort et beløb du samlet set skylder.

Alle der har indefrossen grundskyld, vil som minimum få indefrosset det samme i 2020, som de gjorde i 2019, og det samlede indefrosne beløb vil stige hvert år.

Det er dog kun i ca. en tredjedel af landets kommuner, at grundskylden fortsat stiger for den gennemsnitlige boligejer på nuværende tidspunkt.

Fakta om grundskyld

Du betaler grundskyld (ejendomsskat) til den kommune, din ejendom ligger i. Grundskylden bliver beregnet af det laveste af:

  • Ejendommens grundværdi fratrukket eventuelle fradrag for forbedringer.
  • Grundværdien, der dannede grundlag for grundskylden det foregående år, tillagt en reguleringsprocent på 3-7 procent.

Den enkelte kommune fastsætter selv satsen (grundskyldspromillen) og opkræver skatten. Hvis du har spørgsmål om din ejendomsskat, skal du kontakte borgerservice i den kommune, hvor din bolig ligger.

Kilde: Ejendomsvurdering og ejendomsskat (borger.dk)

Ny mulighed: Nu kan du betale din skat

Frem til nu har du kun kunnet betale den indefrosne skat, hvis du solgte boligen. Men det ændrer sig nu.

Fra 1. maj kan du framelde indefrysningen, og fra andet halvår af 2021 får du mulighed for at betale din indefrosne skat.

Hvis du framelder dig indefrysningsordningen, skal du betale det samlede indefrosne beløb. Det kan du fx gøre, hvis du gerne vil have gælden ud af verden med det samme. Framelder du indefrysningen, kan du tilmelde dig igen senere, så fremtidige stigninger igen indefryses.

Du kan allerede fra den 1. maj 2021 logge ind og framelde indefrysningsordningen med virkning fra andet halvår. Det gør du ved at logge på borger.dk med dit NemID/MitID.

Du kan læse mere om mulighederne for at slå indefrysningen til og fra i det følgebrev, der er kommet med din årsopgørelse i e-Boks. Alternativt kan du fortsætte med indefrysningen og først betale den dag, du sælger boligen. Indtil 2024 betaler du hverken renter og gebyrer for de indefrosne beløb.

Derfor har du indefrossen grundskyld

På trods af skattestoppet oplever mange boligejere, at deres boligskatter er steget de seneste år.

Det skyldes, at skattestoppet kun gælder for den ene af boligskatterne, nemlig ejendomsværdiskatten. Den anden boligskat ejendomsskatten, også kaldet grundskylden, kan stadig stige.

I 2021 kan den stige med op til 6,4 procent, mens den kan stige med op til 2,8 procent fra 2022-2024. Ejendomsværdiskatten bliver til gengæld sænket i 2021. Den falder fra 1 procent til 0,92 procent.

Indefrysningsordningen er oprettet for at sikre, at du ikke skal have flere penge op af lommen i forhold til den dag (tidligst 2017), hvor du købte boligen, selvom grundskylden stiger. Dermed har du sikkerhed for, at den betalte boligskat ikke bliver højere, så længe du bor i boligen.

Den dag du sælger, vil der så være en regning at betale, hvis du ikke har valgt at betale den indefrosne grundskyld inden.

Relaterede Artikler