Gaven, der bliver ved med at give: Sådan giver du aktier i gave

Overvejer du at give aktier i julegave? Så følger her en række gode råd til, hvordan du kan lægge en af de mere langtidsholdbare gaver under juletræet.

Vil du gerne overraske med en nytænkende gave, der måske ikke står på ønskelisten, men som kan være et rigtig godt, langsigtet alternativ til fx en kontant pengegave? Så kan det være værd at overveje, om du skal lægge en aktiegave under juletræet til fx din datter, din nevø eller dit barnebarn.
Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du vil give aktier i gave, lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom i Nykredit. Som udgangspunkt kan du nemlig ikke overdrage aktier til en anden person i gave. Det er heller ikke muligt at gå ned i din bank, oprette en konto og købe de ønskede aktier på vegne af en anden.

- Med få undtagelser kan du ikke oprette en konto for en person, der ikke selv involveres – heller ikke dit eget barn, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

Hvis du ønsker at give aktier i gave, skal du derfor tænke kreativt:

- Indledningsvis vil min anbefaling være, at du laver et gavekort, hvor du skriver, at der skal oprettes en konto, som pengene kan investeres igennem. Herefter kan du eller banken hjælpe med at købe enten en enkelt aktie eller en investeringsfond, foreslår Camilla Schjølin Poulsen og gør også opmærksom på, at personer under 18 år ikke må købe aktier, uden at der er en forælder eller værge involveret.

Hvor stor skal gaven være?

En anden ting, du skal overveje, er, hvor stort et beløb du har tænkt dig at give aktier i gave for.

- Du skal være opmærksom på, at jo mindre beløb, du investerer, jo mere fylder købsomkostningerne relativt set. Derfor kan det i nogle situationer være en fordel, at vi kommer op omkring fx 1.000 kr. En oplagt undtagelse er vores nye opsparingsform, Investeringskonto FRI, hvor der nemt og automatisk investeres fra første krone, og der hverken er kurtageomkostninger eller depotomkostninger. På den slags opsparinger er der i virkeligheden ikke en nedre grænse, men et godt råd er naturligvis, at der løbende indsættes et lille månedligt beløb, så opsparingen kan vokse sig større og større over tid.

Når du giver gaver til andre, skal du være opmærksom på, hvor mange penge du må give til en person, før de skal beskattes af gavens værdi. Forældre og bedsteforældre har altid lov til at give afgiftsfrie gaver til børn eller børnebørn. I 2021 ligger beløbsgrænsen på 68.700 kr.

Er du ikke nært beslægtet med modtageren, kan du give såkaldte lejlighedsgaver. De beskattes ikke, hvis gaven er af mindre værdi og passer til anledningen.

Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvordan du både kan give en gave, der har langsigtet værdi, men som også er sjov for gavemodtageren

Camilla Schjølin Poulsen, Privatøkonom i Nykredit

- Der findes ikke en mere optimal måde at investere den unges penge på end via børneopsparingen. Dels på grund af skattefriheden på afkastet i hele bindingsperioden, og dels fordi pengene typisk kan være investeret i mange år, hvilket gør investeringen mindre påvirket af eventuelle udsving, forklarer Camilla Schjølin Poulsen.

Dog skal du være opmærksom på, at der højest må indsættes 6.000 kr. på en børneopsparing om året og 72.000 kr. i alt. Det er typisk forældre, der må indskyde på kontoen, og derfor bør de involveres i gaven.

- Hvis modtageren er over 18 år, er aktiesparekontoen den bedste løsning, fordi børneopsparingen højest er bundet til barnet, indtil det er 21 år – og dermed bliver investeringen ikke langsigtet. Desuden skal du være opmærksom på, at en børneopsparing som minimum skal løbe i syv år. Det betyder, at barnets opsparing senest skal være påbegyndt som 14-årig.

På en aktiesparekonto kan man pt. indsætte op til 102.300 kr., hvorefter man både kan investere i enkeltaktier og aktiebaserede fonde. Der er en lav, løbende beskatning på 17 pct. af den årlige værdistigning.

Læs mere om, hvordan du kommer i gang med en aktiesparekonto her

Skal du købe enkeltaktier eller investeringsfond?

Endelig er det en god ide at overveje, hvordan modtageren får mest ud af gaven, og hvilken type investering, der matcher modtagerens behov. En vigtig ting at overveje i den forbindelse er, om gaven skal bestå af enkeltaktier eller et investeringsbevis til en bredere fond.

Enkeltaktier eller investeringsfond?

Enkeltaktier eller investeringsfond?

Fordelen ved at give enkeltaktier er, at du helt selv kan bestemme, hvilke virksomheder du ønsker at have en lille ejerandel af. Dog kan en investering være mere risikabel end en investeringsfond, da det er en smallere investering, hvor man som aktionær er mere sårbar over for udviklingen i den enkelte virksomhed.

Fordelen ved en investeringsfond er, at du spreder investeringen over flere aktier og eventuelt også obligationer, og på den måde mindsker du risikoen ved investeringen. Du vælger ikke selv, hvilke aktier der er i fonden, men kan til gengæld vælge mellem en række forskellige fonde med forskelligt fokus, f.eks. bæredygtighed, eller en bestemt risiko.

- Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvordan du både kan give en gave, der har langsigtet værdi, men som også er sjov for gavemodtageren. Der er altid en risiko, når du investerer penge, og det skal din søn, dit barnebarn eller hvem der nu skal have gaven, være klar over. Det skal jo ikke være en øv-gave, hvor den unge bliver ked af at miste pengene fra morfar, understreger Camilla Schjølin Poulsen.

Særligt skal man tage højde for risikoen ved at købe enkeltaktier, forklarer Nykredits privatøkonom:

- Hvis du udelukkende køber aktier i din søns yndlingsfodboldklub eller Vestas, så er du meget afhængig af det enkelte aktieselskab. Det er der større risici ved. Modsat mister du måske lidt af det sjove ved at investere i en fond, fordi modtageren ikke har mulighed for at holde øje med lige nøjagtig den aktie, vedkommende fik i gave, så det er en afvejning.

Hør mere om dine muligheder for aktieinvestering i Nykredit

Alliér dig med din rådgiver

Er modtageren blandt de yngste generationer, kan det være en god ide at alliere sig med en rådgiver:

- Afhængigt af, hvor gammel modtageren er, kan det være en god idé at sætte et møde op i banken, hvor du som pårørende er med, men hvor modtageren involveres. På den måde kan en aktie som man får i gave blive startskuddet til en god dialog, som er i øjenhøjde med den unge, siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

- En aktiegave er en rigtig god anledning til at få overbragt værdifuld viden til den næste generation. Det kan blive gaven, der bliver ved med at give, idet den sandsynligvis løbende stiger i værdi og giver den unge appetit på investeringsverdenen.

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom i Nykredit

Nykredits ekspert på opsparings- og formueområdet.

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Foreningsejerskab betaler sig: Nykredit udbetaler millionbeløb til kunder

Du kan godt glæde dig, hvis du er kunde i Nykredit. Den 20. januar udbetaler vi nemlig knap 100 mio. kr. i KundeRabat til vores kunder. Det er blot én af fordelene ved at samle sin økonomi i en foreningsejet bank.
Bolig | 3 min

Boligejere med Tilpasningslån kan se frem til rentebesparelse

Er du en af de 8.000 boligejere med et Tilpasningslån i Totalkredit? Så kan du glæde dig – renten på dit lån bliver nemlig snart lavere.
Bolig | 3 min

Sådan undgår du arvestridigheder

Arv kan splitte selv velfungerende familier ad. Læs privatøkonom Camilla Schjølin Poulsens råd til, hvordan du bedst forebygger arvestridigheder.