Gaven, der bliver ved med at give: Sådan giver du aktier i gave

Overvejer du at give aktier i julegave? Så følger her en række gode råd til, hvordan du kan lægge en af de mere langtidsholdbare gaver under juletræet.

Kender du én, der gerne vil i gang med at investere, men som aldrig rigtig kommer i gang? Eller vil du bare gerne overraske med en nytænkende gave, der måske ikke står på ønskelisten, men som kan skyde gang i en langsigtet investering? Så kan det være værd at overveje, om du skal lægge en aktiegave under juletræet.

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at give aktier i gave, forklarer Jeanette Kølbek, der er privatøkonom i Nykredit:

- At give aktier i gave kan være et rigtig godt, langsigtet alternativ til fx en kontant pengegave, men det er ikke nødvendigvis en god løsning til alle anledninger. Det afhænger meget af din relation til modtageren, hvor stort et beløb du vil give, og at du har tænkt over risikoen. Samtidig skal du være opmærksom på at involvere modtageren i processen.

Du skal være opmærksom på, at jo mindre beløb, du investerer, jo mere fylder købsomkostningerne relativt set.

Jeanette Kølbek, Formueekspert i Nykredit.

Vær opmærksom på praktikken

Du kan som udgangspunkt ikke overdrage aktier til en anden person i gave. Det er heller ikke muligt at gå ned i din bank, oprette en konto og købe de ønskede aktier på vegne af en anden.

- Med få undtagelser kan du ikke oprette en konto for en person, der ikke selv involveres – heller ikke dit eget barn, fortæller Jeanette Kølbek.

Hvis du ønsker at give aktier i gave, skal du derfor tænke kreativt og sætte dig ind i det praktiske:

- Indledningsvis vil min anbefaling være, at du selv laver et gavekort, hvor du fx skriver, at der skal oprettes en konto. Herefter kan du eller banken hjælpe med at købe enten en enkelt aktie eller en investeringsfond, foreslår Jeanette Kølbek og gør også opmærksom på, at personer under 18 år ikke må købe aktier, uden at der er en forælder eller værge involveret.

Hvor stor skal gaven være?

En anden ting, du skal overveje, er, hvor stort et beløb du har tænkt dig at give aktier i gave for. Det optimale beløb til en aktieinvestering er ifølge Jeanette Kølbek minimum 1.000 kr.:

- Du skal være opmærksom på, at jo mindre beløb, du investerer, jo mere fylder købsomkostningerne relativt set. Derfor kan det være en fordel, at vi kommer op omkring de 1.000 kr.

Når du giver gaver til andre, skal du være opmærksom på, hvor mange penge du må give til en person, før de skal beskattes af gavens værdi.

Forældre og bedsteforældre har altid lov til at give afgiftsfrie gaver til børn eller børnebørn. I 2022 ligger beløbsgrænsen på 69.500 kr.

Bliv klogere på reglerne for pengegaver

Er du ikke nært beslægtet med personen, kan du give såkaldte lejlighedsgaver. De beskattes ikke, hvis gaven er af mindre værdi og passer til anledningen.

Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvor risikovillig du og modtageren er, samtidig med at det også skal være sjovt for gavemodtageren.

Jeanette Kølbek, Formueekspert i Nykredit.

Investér med børneopsparingen

Er gavemodtageren under 18 år er der klare skattefordele ved at købe aktierne i barnets navn. Det skyldes, at mange børn har en børneopsparing, hvor alt afkast er skattefrit:

- Der findes ikke en mere optimal måde at investere den unges penge på end via børneopsparingen. Dels på grund af skattefriheden på afkast, og dels fordi at pengene typisk kan være investeret i mange år, hvilket gør investeringen mindre påvirket af eventuelle udsving, forklarer Jeanette Kølbek.

Dog skal du være opmærksom på, at der højest må indsættes 6.000 kr. på en børneopsparing om året og 72.000 kr. i alt. Det er typisk forældre, der må indskyde på kontoen, og derfor bør de involveres i gaven.

- Hvis modtageren er over 18 år, er aktiesparekontoen den bedste løsning, fordi børneopsparingen højest er bundet til barnet, indtil det er 21 år – og dermed bliver investeringen ikke langsigtet. Desuden skal du være opmærksom på, at en børneopsparing som minimum skal løbe i syv år. Det betyder, at barnets opsparing senest skal være påbegyndt som 14-årig.

På en aktiesparekonto kan man pt. indsætte op til 103.500 kr., hvorefter man både kan investere i enkeltaktier og aktiebaserede fonde. Der er en lav, løbende beskatning på 17 pct. af den årlige værdistigning.

Læs mere om, hvordan du kommer i gang med en aktiesparekonto her

Skal du købe enkeltaktier eller investeringsfond?

Endelig er det en god ide at overveje, hvordan modtageren får mest ud af investeringen, og hvor stor en risiko der er ved investeringen. En vigtig ting at overveje i den forbindelse er, om gaven skal bestå af enkeltaktier eller et investeringsbevis til en bredere fond.

Enkeltaktier eller investeringsfond?

Fordelen ved at give enkeltaktier er, at du helt selv kan bestemme, hvilke virksomheder du ønsker at have en lille ejerandel af. Dog kan en investering være mere risikabel end en investeringsfond, da det er en smallere investering, hvor man som aktionær er mere sårbar over for udviklingen i den enkelte virksomhed.

Fordelen ved en investeringsfond er, at du spreder investeringen over flere aktier og eventuelt også obligationer, og på den måde mindsker du risikoen ved investeringen. Du vælger ikke selv, hvilke aktier der er i fonden, men kan til gengæld vælge mellem en række forskellige fonde med forskelligt fokus, f.eks. bæredygtighed, eller en bestemt risiko.

- Et godt råd er at hæve sig op i et helikopterperspektiv og overveje, hvor risikovillig du og modtageren er, for det skal også være sjovt for gavemodtageren. Der er altid en risiko, når du investerer penge, og det skal din søn, niece, barnebarn eller hvem der nu skal have gaven, være klar over. Det skal jo ikke være en øv-gave, hvor den unge bliver ked af at miste pengene fra morfar, understreger Jeanette Kølbek.

Særligt skal man tage højde for risikoen ved at købe enkeltaktier, forklarer Nykredits privatøkonom:

- Hvis du udelukkende køber aktier i din søns yndlingsfodboldklub eller Vestas, så er du meget afhængig af det enkelte aktieselskab. Det er der større risici ved. Modsat mister du måske lidt af det sjove ved at investere i en fond, fordi modtageren ikke har mulighed for at holde øje med lige nøjagtig den aktie, vedkommende fik i gave, så det er en afvejning.

Hør mere om dine muligheder for aktieinvestering i Nykredit

Tag fat i din rådgiver og inddrag den unge

Er modtageren ny ud i aktiehandel, kan det være en god ide at tage fat i en rådgiver:

- Sæt et møde op i banken, hvor du som pårørende er med, men hvor modtageren involveres. På den måde kan en aktie som man får i gave blive startskuddet til en god dialog, som er i øjenhøjde med den unge, siger Jeanette Kølbek.

- En aktie i konfirmations- eller studentergave er en rigtig god anledning til at få overbragt værdifuld viden til den næste generation. Det kan blive gaven, der bliver ved med at give, idet den sandsynligvis løbende stiger i værdi og giver den unge appetit på investeringsverdenen.

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 2 min

Slut med negativ rente for privatkunder

Den seneste tids rentestigninger har medført, at Nykredit har valgt at sætte indlånsrenten op til 0% for privatkunder.
Bolig | 4 min

Boligprisprognose: Nu falder boligpriserne

Rentestigninger, inflation og stigende energipriser kommer til at presse priserne på boligmarkedet, viser ny Boligprisprognose fra Nykredit. Huspriserne er allerede faldet.
Bolig | 3 min

Læg dit lån om, og skær en stor luns af din gæld

Renterne er steget, og det gør det muligt for dig at skære en luns af din gæld, hvis du har et lån med en fast, lav rente. Men du løber samtidig en risiko påpeger chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard.