Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Mira Lie Nielsen

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.

Denne artikel er skrevet som klumme til JFM af Nykredits boligøkonom, Mira Lie Nielsen, og bragt i blandt andet Avisen Danmark.

Selvom der også sælges sommerhuse i de kolde måneder, så er det fra foråret og frem til sensommeren, at danskerne køber sommerhuse. Så når solens stråler i foråret begynder at have lidt varme i sig, og når de mange, dejlige helligdage begynder at falde, så starter nysgerrige og håbefulde familier bilen og kører sommerhusområderne tynde for at blive klogere på, hvad de forskellige områder kan tilbyde. Og nok også med et håb om, at de kommer forbi netop det ”Til salg”-skilt, som vil opfylde deres personlige drøm om et sommerhus. Og sådan vil det formentlig også være her i 2024. Men det bliver nok ikke et år, som sætter handelsrekord, eller hvor vi ser salgspriserne på sommerhuse eksplodere, som det var tilfældet for et par år siden.

Det positive er dog, at det nok heller ikke bliver helt skidt. Vi forventer at få et middelmådigt år på sommerhusmarkedet. Med tanke på, hvordan sommerhusmarkedet kunne være blevet ramt, såfremt en rigtig krads økonomisk krise med høj arbejdsløshed havde fået fat i dansk økonomi, så tænker jeg, at et middelmådigt år er helt fint. Da det gik rigtig stærkt i 2020 og 2021, blev der enkelte måneder solgt over 2.000 sommerhuse, og samlet set skiftede op mod 20% af landets ca. 220.000 sommerhuse hænder i de år. I 2024 lander sommerhussalget nok omkring de 8.500, hvilket jo er betydeligt lavere end i 2020, men dog markant højere end de ca. 4.000 handler, der var i 2011, hvor dansk økonomi kæmpede med efterdønningerne fra finanskrisen.

Historisk højt niveau for salgspriserne 

Helt anderledes ser det ud for salgspriserne. For overraskende nok ligger priserne på sommerhuse stadig på et historisk højt niveau. Hvor rentestigningerne åd en luns af både ejerlejligheds- og huspriserne, så er sommerhuspriserne forblevet nærmest uberørte af de markant højere renter.

Forklaringen på sommerhusprisernes robusthed er simpel: Der er fortsat få sommerhuse til salg, og sælgerne er ikke økonomisk pressede, så de vil kun sælge, hvis prisen er ”rigtig”. Ejendomsmæglerne gør ellers, hvad de kan for at få flere huse til salg. I min families postkasse på Østerbro i København fandt jeg en frostklar søndag morgen to breve fra ejendomsmæglere i Nordsjælland. De var personligt rettede, for mæglerne havde fundet ud af, at min mand og jeg ejer et sommerhus, og de ville lige høre, om ikke vi kunne overveje at sælge, for ”vi mangler sommerhuse til salg”. Der er interesserede købere derude, men de vil eller kan ikke købe med den nuværende cocktail af renter og prisniveau. Hvis handlerne skal op, så skal priserne ned, og det sker kun, hvis sælgerne er presset ud i at sælge. Så de højere renter har skam sat et aftryk på sommerhusmarkedet i form af færre handler, men prisniveauet vakler ikke.

Er du på udkig efter et sommerhus og meget opsat på at købe nu, så må du indstille dig på at skulle betale nogenlunde den pris, der bedes om. Hvis du altså kan. For der er ikke så meget at forhandle med. Udbuddet er fortsat så lavt, at det med at tro, at man kan presse sælgerne langt ned i pris, virker urealistisk. ”Så køber jeg bare huset på nabovejen” er ikke et brugbart argument for tiden.

Er du omvendt sælger, og har du lidt tålmodighed, så kan det formentlig betale sig at holde fast i prisen, for som de økonomiske udsigter ser ud lige nu, så arbejder tiden til fordel for dig. Indkomsterne stiger hurtigere end i årtier, og samtidig er der udsigt til gradvise rentefald hen over de kommende år. Flere penge og lavere renter taler for nye prisstigninger.

Det er på den baggrund, at jeg kun forventer en lille pil op for handelsaktiviteten i år sammenlignet med 2023, og at der både i 2024 og 2025 vil være flere prisstigninger i vente på sommerhusmarkedet.

Vil du have gode råd til sommerhuskøb eller lave en beregning på, hvad dit drømmesommerhus koster?

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Overraskende stigning i ejerlejlighedspriserne i februar

Trods forventninger om et prisfald på ejerlejligheder i februar, som følge af en markant stigning i boligskatten ved årsskiftet, er priserne i stedet steget med 0,2%. Der gemmer sig faktisk flere overraskelser fra Boligsidens tal fra februar. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.
Bolig | 4 min

Tusindvis af boligejere har fået forkert skatterabat

Flere end 75.000 boligejere har fået tildelt en forkert skatterabat og er derfor blevet opkrævet for lidt i boligskat. Se, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.