Boligprisprognose: Boligpriserne vil falde mere end forventet
Boligmarkedet er under pres, og Nykredits boligprisprognose er blevet nedjusteret yderligere. Se, hvad det betyder for boligpriserne i dit område.
Der er ingen vej udenom – boligpriserne kommer til at falde. Og som situationen er nu med nye rentestigninger, stigende inflation og høje energipriser, forventer vi større prisfald end tidligere på året.
”Vi forventer, at huspriserne fortsætter med at falde det kommende halvandet år, og samlet ser vi ind i et fald fra top til bund på 9,3 %, mens København og områderne omkring står til fald på op til 15 % i samme periode. På ejerlejlighedsmarkedet forventer vi prisfald på 9,7 % over det kommende halvandet år,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.
I 2022 så vi først en opbremsning på boligmarkedet, hvor antallet af bolighandler faldt markant, og nu begynder vi at se prisfald. Det er den nye virkelighed, som vi skal vænne os til.
Renterne, inflationen og energipriserne stiger
Der er mange forhold, der sætter boligmarkedet og boligpriserne under pres. Et af dem er de stigende renter. Da vi trådte ind i 2022, lå realkreditrenten på et 30-årigt lån med afdrag på 1,5 %, mens den i skrivende stund er på 5 %.
Og renten er ikke det eneste, der er steget. Inflation er tæt på 9 %, hvilket er et niveau, som ikke er set siden begyndelsen af 1980’erne.
”Høj inflation udhuler danskernes købekraft betydeligt, da lønningerne indtil videre ikke har fulgt med. Især er det energipriser, der står for de absolut største prisstigninger, hvilket gør det dyrere at eje og bo i sin bolig. Alt dette er med til at presse boligmarkedet, da danskere med boligdrømme simpelthen ikke har samme gode kort på hånden, som de havde for blot et år siden.” siger Mira Lie Nielsen.
Hun påpeger også, at priserne på ejerlejligheder vil blive presset yderligere på grund af de kommende ændringer i boligskatterne.
...samlet ser vi ind i et fald fra top til bund på 9,3 %, mens København og områderne omkring står til fald på op til 15 % i samme periode.
Vi bruger flere penge på bolig
Boligbyrden – det vil sige den del af indkomsten efter skat, som en gennemsnitsfamilie betaler til boliglån og boligskatter, hvis de køber et gennemsnitligt parcelhus – er også steget markant og ligger nu over det historiske gennemsnit. Når en familie skal bruge så stor en del af budgettet på boligen, er det med til at presse boligpriserne ned. Vi har simpelthen ikke råd til at købe så dyre boliger som før.
”Det er især i områderne i og omkring København, hvor husene er blevet relativt dyre med en tilhørende høj boligbyrde, og det er derfor også her, vi forventer de største priskorrektioner,” lyder det fra Mira Lie Nielsen.
Vil du se prognosen for din region?