Forskudsopgørelse – det skal du være opmærksom på

Kvinde skriver på liste

Man bør altid tjekke sin forskudsopgørelse igennem, men i år er det en god idé at være ekstra grundig. Privatøkonom og formueekspert i Nykredit Jeanette Kølbek fortæller her, hvad du skal være særligt opmærksom på.

SKAT har netop sendt forskudsopgørelser ud for 2023, og efter et år med rentestigninger, aktiefald og fuld fart på jobmarkedet, er der god grund til at være ekstra opmærksom på, om SKAT har fået de korrekte tal med på opgørelsen. Jeanette Kølbek fremhæver særligt rentestigningerne som et opmærksomhedspunkt:

-Har man et rentetilpasningslån og har fået en ny rente i år, eller ved, at man får en højere rente næste år, så få det registreret på forskudsopgørelsen. Det kan give lidt flere penge hver måned til at betale netop de højere renter, siger Jeanette Kølbek, og giver her to eksempler:

imageh5g7.png

imagedrs2i.png

Man bør også sørge for at få registreret de øgede renteudgifter som følge af bankernes rentestigninger på boliglån, kassekreditter og andre banklån.

Har du købt fast ejendom?

Har du købt ny bolig eller sommerhus sidst på året er det vigtigt at være opmærksom på at få den nye bolig på forskudsopgørelsen, siger Jeanette Kølbek.

-Har man købt ejendom efter 1. september i år, er det særligt vigtigt at få registreret den nye ejendom på forskudsopgørelsen. Hvis du ikke ejede en bolig i 2021, tager SKAT i opgørelsen udgangspunkt i, at du ikke ejer en bolig, og du risikerer dermed et skattesmæk, hvis du ikke selv sørger for at få den registreret. Ejendomsværdiskat løber nemt op i 20.000-30-000 kr. om året, så det vil være en ærgerlig overraskelse at få, siger Jeanette Kølbek.

Har du skiftet job?

Der er stadig godt gang i jobmarkedet, og er du en af de mange danskere der har skiftet job i 2022, er det vigtigt at få din nye lønindkomst registreret i forskudsopgørelsen. Det gælder ikke mindst, hvis din løn har ændret sig markant, forklarer Jeanette Kølbek.

-Har man fået nyt job og i den forbindelse gået væsentligt enten op eller ned i løn, fx fordi man er gået fra SU eller dagpenge til en stilling med en høj løn, er det vigtigt at få rettet sin lønindkomst til i forskudsopgørelsen. Man skal også være opmærksom på, om ens mulighed for kørselsfradrag har ændret sig, enten fordi man har skiftet job, eller fordi man arbejder mere eller mindre hjemmefra end tidligere, siger Jeanette Kølbek.

Investerer du i værdipapirer?

Sidst men ikke mindst bør man tjekke SKATs estimat for aktieindkomsten efter i sømmene, lyder det fra Jeanette Kølbek.

-2021 var et rigtig godt investeringsår med store udbytter og kursgevinster, og da SKATs informationer baserer sig på 2021, er det en god idé lige at tjekke disse tal igennem. I 2023 er det nemlig sandsynligt, at vi vil se lavere udbytter, fordi de jo er baseret på indtjeningen i 2022. Så det er en rigtig god idé at forholde sig til SKATs estimat for, hvad du tjener på dine værdipapirer i 2023. Det gælder ikke mindst, hvis du modtager ydelser fra det offentlige, hvor en for højt sat indkomst kan blive modregnet i din ydelse, slutter Jeanette Kølbek.

Huskeliste - vigtigst på forskudsopgørelsen

  • Renter: Renten på især boliglån er steget markant, særligt for dem, der har korte lån. Også renten på banklån, kassekreditter og billån er generelt steget. Har du tidligere betalt rente af indestående i banken, skal du huske at fjerne det i forskudsopgørelsen.
  • Boligkøb og-salg: Sørg for at registrere det på forskudsopgørelsen, hvis du har købt eller solgt en bolig, så du betaler den rigtige ejendomsværdiskat.
  • Transport: Har din afstand til jobbet ændret sig, eller arbejder du mere eller mindre hjemmefra, så husk at registrere det på forskudsopgørelsen.
  • Udlejning: Udlejer du din bolig eller dit sommerhus, så husk, at lejeindtægterne op til 30.300 kr. er skattefri. Overstiger lejeindtægten 31.200 kr. er 60 % af merbeløbet skattepligtigt.
  • Aktieindkomst: Tjek at SKATs estimat for aktieindkomsten er realistisk i lyset af den generelt lavere indtjening i mange sektorer.
  • Velgørenhed: Giver du penge til velgørenhed? Så husk at få det på forskudsopgørelsen. Der er skattefradrag for de første 17.700 kr.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.
Privatøkonomi | 3 min

Overraskende stigning i ejerlejlighedspriserne i februar

Trods forventninger om et prisfald på ejerlejligheder i februar, som følge af en markant stigning i boligskatten ved årsskiftet, er priserne i stedet steget med 0,2%. Der gemmer sig faktisk flere overraskelser fra Boligsidens tal fra februar. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.