8 gode råd til dig der er gået på pension
Sørg for at ændre forskudsopgørelsen 2023
Får du mindre udbetalt fra din private pensionsordning, så husk at ændre det på forskudsopgørelsen. Hver gang, du retter forskudsopgørelsen, beregner Udbetaling Danmark automatisk pensionen på ny. Og derfor er det vigtigt at lave ændringerne, så folkepensionen bliver sat op eller ned til det rette beløb.
Har du andre opsparinger, du kan trække på?
Måske har du en opsparing, du kan trække på i en periode, hvor husholdningsbudgettet er ekstra stramt. Hvis du ejer din bolig, er der måske mulighed for at aktivere en eventuel friværdi og belåne din bolig yderligere, så du på den måde får lidt flere penge mellem hænderne.
Har du mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet?
Overvej, om du skal tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis du har mulighed for det, kan det være en mulighed at begynde at arbejde igen i nogle timer om ugen, deltid eller fuldtid.
Nye modregningsregler på folkepension
Fra 2023 vil der ikke længere ske modregning af ægtefælle/samlevers arbejdsindkomstindtægt i folkepensionen. Det betyder, at den ene part kan gå på pension, mens den anden arbejder, uden at det går ud over folkepensionen. Og det kan give mere luft i budgettet.
Ældrechecken 2023 – måske du er berettiget?
Som folkepensionist kan du få op til 19.200 kr. før skat (2023) om året i ældrecheck. Betingelserne er, at du skal være gået fra som folkepensionist og bevilget folkepension senest pr. 1. januar 2023, din personlige tillægsprocent højere end nul og en likvid formue pr. 1. januar 2023, der er mindre end 95.800 kr. Læs alt om ældrechecken her.
Der er vedtaget særlig hjælp målrettet udvalgte grupper. I januar 2023 får modtagere af ældrecheck også udbetalt en ekstra skattefri udbetaling på 2.500 kroner.
Hold fast i din investeringsstrategi
Pensionsopsparing er ofte en langsigtet opsparing – også selvom du er startet udbetaling. Når du investerer pensionen vil værdien af pensionsopsparingen have udsving, og trods negative afkast for 2022, skal du holde fast i din investeringsstrategi. Over en længere periode vil investeringerne give et positivt afkast, selvom der er bump på vejen.
Indefryse ejendomsskatten
Ejer du en bolig er det muligt at "indefryse" ejendomsskatten. Det betyder, at kommunen yder dig et lån til betaling af ejendomsskatten mod sikkerhed i din bolig. Du skal her være opmærksom på, at lånet ikke er gratis, og der løber renter på lånet. Fra 1. januar 2022 er renten 0,48 % og gælder også for lån, der er optaget tidligere.
Gennemgå omkostningerne – måske prioriteringerne har ændret sig?
”Hvad, der er sparet, er tjent” – derfor er det en god ide at gennemgå dine udgifter og se om du skære nogle af dem fra. Måske har dit forbrugsmønster og behov ændret sig, så du eksempelvis ikke længere har behov for en bil, ikke længere bruger streamingtjenesten eller andre abonnementer.