Årsopgørelsen 2022: Her er de fradrag, de fleste glemmer

Kvinde og mand sidder med computer

Den 13. marts offentliggør SKAT årsopgørelsen for 2022, men der er fem ting, man med fordel kan tjekke op på allerede nu – der er nemlig penge at spare, og det øger chancerne for, at regnskabet stemmer.

Selvom det ikke helt føles sådan, så siger kalenderen, at det er forår - og det betyder at det er tid til, at SKAT udsender årsopgørelser. Og selvom foråret kalder på mange andre og mere tillokkende aktiviteter, så er det en god idé at bruge lidt tid på at tjekke årsopgørelsen igennem. Nykredits formueekspert, Jeanette Kølbek, giver her sine gode råd til, hvad du særligt bør være opmærksom på.

Registrer din brug af håndværker- og servicefradraget i 2022

Man kan med fordel allerede nu registrere, hvis man har gjort brug af håndværker- og servicefradraget i 2022.

For håndværkerfradraget skal man være opmærksom på, at det blev afskaffet 1. april 2022. Derfor er det kun muligt at få fradrag for det håndværksarbejde, der er udført senest 31. marts 2022 og betalt senest 31. maj 2022.

”Der er mange penge at hente, hvis man husker at få det registreret hos Skattemyndighederne. Det er nemlig muligt at fratrække arbejdslønnen for op til 12.900 kr. pr. person. For en husstand med to voksne, vil det betyde, at de kan spare op til 6.700 kr. i skat, hvis de husker at få det registreret”, siger formueekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek.

Servicefradraget eksisterede i hele 2022 og det var muligt at fratrække op til 6.400 kr. pr. person for arbejdslønnen. For en husstand med to voksne, der fx har fået passet børnene, udført havearbejde, vinduerne pudset eller fået boligen rengjort, vil der være 3.300 kr. at spare i skat, hvis de husker at få det registreret.

Find derfor i ro og mag regningerne for 2022 frem, tjek om håndværksydelserne og serviceydelserne er fradragsberettigede og få indtastet på Skat.dk.

Kørselsfradrag

Seneste opgørelse på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside viser, at mere end 840.000 personer skiftede job i 2022 – og det betyder også, at mange har fået kortere eller længere distance til sin nye arbejdsplads.

”Har man mere end 24 km til og fra arbejde, svarende til mere end 12 km hver vej, er man berettiget til at få kørselsfradrag. Det gælder selvfølgelig kun de dage, hvor man skal møde op på arbejdspladsen. Efter Covid-19 har mange arbejdspladser givet mulighed for hjemmearbejde, og de dage hvor man arbejder fra hjemmekontoret, kan man ikke få kørselsfradrag for”, siger Jeanette Kølbek.

På Skats hjemmeside kan man beregne sit kørselsfradrag.

Investering – er dine afkast opgjort korrekt?

Handler man ganske almindelige børsnoterede aktier og investeringsforeninger, har den bank eller handelsplatform, man anvender, siden 2010 automatisk indberettet alle handler. Det samme gælder, hvis man har en aktiesparekonto. På den baggrund beregner Skattestyrelsen et forslag til gevinst eller tab.

”Det er sjældent at vi oplever, at Skats system ikke beregner det korrekt. Når jeg alligevel anbefaler at man regner det efter selv, og justerer hvis der er behov for det, så skyldes det, at har man købt værdipapirerne inden 2010 - eller har man fx aktier opbevaret i et depot i udlandet - er der grund til at være ekstra opmærksom. Det samme gælder, hvis man ejer unoterede aktier, der ikke bliver handlet på et reguleret marked. Her skal man selv beregne gevinst eller tab, og oplyse det på årsopgørelsen”, siger Jeanette Kølbek.

Ejendom i udlandet

Har man en ejendom i udlandet, og er der et lån i ejendommen, skal man være opmærksom på, at rente- og bidragsudgifterne til boligen ikke automatisk kommer på årsopgørelsen.

”Husker man ikke at oplyse udgifterne selv på årsopgørelsen, så mister man fradraget – og det er en meget dyr forglemmelse. Særligt i lyset af de stigende renter, vi har set det seneste år”, siger Jeanette Kølbek.

Bidrag til velgørende organisationer

Det er ikke alle, der ved det - men det er faktisk muligt at få et skattefradrag, når man giver gaver eller bidrag til velgørende organisationer.

”Det er den velgørende organisation, der skal indberette bidrag, og derefter vil det fremgå af bidragsyderens årsopgørelse, hvis man har oplyst sit cpr-nr. i forbindelse med bidraget. I 2022 kunne man få op til 17.200 kr. i fradrag pr. person, hvilket giver en skattebesparelse på ca. 4.500 kr.”, siger Jeanette Kølbek.

Listen over godkendte foreninger findes her.

Indbetal din restskat frivilligt og spar penge

Har man oparbejdet en restskat, fx fordi man har haft et mindre kørselsfradrag end forventet, eller hvis man har tjent mere end forventet fx ved jobskifte, så skal du overveje at betale restskatten hurtigst muligt.

”Restskat som betales senest 3. juli tillægges et rentetillæg på 1,7 pct. p.a. og renten kan ikke trækkes fra i skat, så det gode råd er at indbetale, når du kan og ikke først, når du skal. Vælger man at skubbe betalingen til efter den 3. juli, vil man komme til at betale en tillægsprocent på 3,7 pct. af restskatten – og denne er heller ikke fradragsberettiget”, siger Jeanette Kølbek.

Restskatten kan indbetales på skat.dk.

”Det kan være svært selv at beregne præcis, hvor meget du skylder i skat, men der er ingen skade sket, hvis du indbetaler for meget. Så får du blot beløbet retur på kontoen den 14. april, hvor al overskydende skat udbetales”, slutter Jeanette Kølbek.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.
Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.