*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Privatøkonomi | 5 min

Gode råd til dig, der drømmer om at købe sommerhus trods uroligt marked

Efter nogle år med fuldt drøn på sommerhusmarkedet går det nu langsommere. Renterne er steget, og der har tilmed været meget uro på rentemarkederne. Drømmer du alligevel om at drikke kaffe på terrassen foran dit eget sommerhus, giver chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard, her gode råd til valg af lån i et uroligt rentemarked.

Nykredit

Der er kommet mere ro på markedet for sommerhuse efter de hæsblæsende år under coronakrisen. Antallet af til salg-skilte stiger igen, og der er dermed lidt mere at vælge imellem. Stigningen sker dog fra et lavt niveau, og derfor er udbuddet af sommerhuse til salg stadig mindre end før corona.

Renterne er steget i det seneste år, og vi har i perioder set store udsving fra måned til måned. I marts blev investorerne på de finansielle markeder bekymrede over, om nogle banker ville krakke, og det gav fornyet uro om renterne.

"Mit bedste råd er derfor, at du skal se sommerhuskøbet som en langsigtet beslutning, du og din familie kan få glæde af i mange år. Selvfølgelig skal du også have god plads i husholdningsbudgettet, da der er en del faste udgifter på et sommerhus. Det kan også være, du vil leje sommerhuset ud nogle uger om året og på den måde få en indtægt. Dog kræver det, at du får rådgivning om beskatning af udlejning. Vigtigst af alt er det, at du bliver rådgivet om, hvilken sammensætning af lån og opsparing, der skal betale sommerhuset, så der tages hensyn til din samlede økonomi og den renterisiko, du har lyst til at løbe”, siger Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Der er mange gode muligheder for at benytte sig af et realkreditlån, da du kan låne op til 75% af sommerhusets værdi i et realkreditinstitut. Renterne er som sagt steget markant, men det sker fra et historisk lavt niveau. Det er derfor ikke dyrt at låne til et sommerhus set i et længere, historisk perspektiv. Men det er ikke underligt, hvis de pludselige rentestigninger gør dig usikker på, hvordan renterne udvikler sig. Det er der dog heldigvis råd for.

Hvilket lån skal du vælge?

Når du skal vælge, hvordan du vil finansiere dit køb af sommerhus, er dit valg af låntype en af de vigtigste beslutninger. Her skal du afklare med dig selv, hvor vigtigt tryghed om din fremtidige rente er for dig.

Har du det bedst med at vide, hvad du betaler i rente på dit lån til sommerhuset, så er fast rente i 30 år en overvejelse værd. Vil du gerne spare lidt på renten her og nu, så kan du vælge et lån med variabel rente, hvor renten er lavere end på de fastforrentede lån. På den måde får du også hurtigere glæde af et potentielt rentefald, hvis du forventer, at et sådant kommer inden for kortere tid. Til gengæld er der omvendt risiko for, at renten kan stige fremover – også til et højere niveau end de op til 5%, du i øjeblikket skal betale for et fastforrentet lån.

Vælger du et lån med variabel rente, kan du vælge imellem forskellige rentebindingsperioder. Det betyder, at du kender renten for en fastsat periode. Du behøver altså ikke vælge alt eller intet, når det kommer til graden af tryghed om din fremtidige rente. Du kan for eksempel vælge at binde renten i tre eller fem år med et F3- eller F5-lån, eller du kan gå hele vejen og vælge den kortest mulige rentebinding på seks måneder ved at tage et F-kort-lån.

Lidt flere vælger lån med fast rente

Flere vælger fast rente, når de køber sommerhus, i forhold til sidste år. Seks ud af 10, der har købt sommerhus i de første måneder af 2023, har valgt et lån med fast rente. Det er dog færre end i årene 2019-21, hvor næsten otte ud af 10 valgte fastforrentede lån. Men dengang var renterne også historisk lave og helt ned til 0,5% i 30 år.

Sune Malthe-Thagaard er ikke overrasket over, at flere igen vælger fast rente i år. Forskellen mellem fast og variabel rente er nemlig faldet på det seneste. Og det betyder, at det koster lidt mindre ekstra, hvis du gerne vil være sikker på, hvad du betaler i rente i al den tid, du har lånet, frem for at løbe en renterisiko.

Dit lån skal passe til din økonomi

Når det er sagt, så er det ikke til at komme uden om, at et lån med variabel rente er det billigste valg – i hvert fald lige nu. Investorerne på de finansielle markeder forventer, at vi er på rentetoppen eller i hvert fald meget tæt på. Men de forventninger har de seneste år ændret sig ofte og hurtigt, så det er på ingen måde sikkert.

Sune Malthe-Thagaard understreger, at det vigtigste, når du vælger lån, er, at det passer ind i din husholdnings samlede økonomi. Der er for de flestes vedkommende også et lån i helårsboligen at tage højde for. Er dit lån i helårsboligen med en fast lav rente, kan du tale med din rådgiver om muligheden for at ændre lånet, fx ved en opkonvertering, hvor du måske kan barbere en luns af gælden ved at lægge om til et lån med en højere rente.

Kontakt os, og hør om dine muligheder

Er du kunde? Log ind med MitID, og book et møde med os. Vær opmærksom på, at du skal være BoligBank 360-, BoligBank 365-, Private Banking- eller Private Banking Elite-kunde for at kunne booke mødet her.

Er du ikke kunde, er du velkommen til at udfylde formularen og blive kontaktet.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Sune Malthe-Thagaard

Chefanalytiker i Totalkredit: Holder boligejerne opdateret om lånefinansiering ud fra det aktuelle renteniveau og relevante realkreditprodukter.

Relaterede Artikler

Artikel Privatøkonomi
30. august, 2024

Nykredits børneopsparing er Bedst i Test

Forbrugerrådet Tænk har testet børneopsparinger i 17 forskellige banker og sparekasser, og Nykredits børneopsparing ender som testvinder.
Artikel Privatøkonomi
15. august, 2024

Nykredit vinder stort i ny pristest

32.000 kroner. Så meget er der potentielt at spare om året, hvis man vælger Nykredit som bank. Det skriver mediet Finans, der står bag en undersøgelse af priserne hos Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Nykredit.
Artikel Bolig
19. september, 2024

Højere rente på F3- og F5-lån i 2025

Er du en af de 12.500 boligejere, der skal have ny rente på dit Tilpasningslån fra 1. januar 2025, er der god grund til at læse med her