Konfirmation: Værd at vide om pengegaver, opsparing og investering

Protræt af pige til konfirmation

Det er sæson for konfirmationer, og titusindvis af unge mennesker går i disse uger og tæller ned til den store dag. Ikke mindst glæder de sig helt sikkert til den del, der handler om gaver - også den flade slags, der kan ligge i en konvolut. Men hvordan giver du bedst en pengegave som forælder eller gæst? Og hvor meget må du give?

31.000 kroner. Så mange penge får en gennemsnitlig dansk konfirmand gaver for på den store dag. En del af det beløb vil typisk være pengegaver – men hvor meget må man egentlig give i gave? Her skelnes der imellem nær familie og andre, fortæller Jeanette Kølbek, formueekspert i Nykredit.

”Det er typisk fra forældre og bedsteforældre, konfirmanden høster de største pengegaver, men vær opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget man kan give, uden der skal betales afgift. Her i 2023 er grænsen for både hver forælder og bedsteforælder på 71.500 kr.”

Når det kommer til pengegaver fra andre end den nærmeste familie gælder der andre regler, siger Jeanette Kølbek:

”Det er skattefrit at give og modtage lejlighedsgaver af beskeden værdi ved fx bryllup, konfirmation, barnedåb etc. Hvis gaven er større, end hvad der er almindeligvis passende, skal der dog betales skat af den. Der er ingen faste grænser for, hvad der er en almindelig gave, og hvornår den bliver så stor, at man skal betale skat.”

Gode råd til den unge om opsparing og investering

Modtager den unge større kontantbeløb i konfirmationsgave, kan det være en god idé at benytte lejligheden til at tage en snak med den unge om, hvordan pengene skal bruges – og om fornuften i at spare i hvert fald en del af beløbet op til senere brug.

Det gode spørgsmål er så, hvordan man gør det smartest, når man er ung under 18? Hvad skal man være opmærksom på, når man rådgiver sine børn eller børnebørn om opsparing og investering?

Jeanette Kølbek har lavet denne generelle og prioriterede opsparingsrækkefølge, som passer godt til de fleste situationer.

  1. Fyld op til det fastsatte loft på Børneopsparingen hvert år
  2. Investér øvrig opsparing gennem et almindelig frit depot i værdipapirer, der giver kapitalindkomst
  3. Når personfradraget er udnyttet, bliver Aktiesparekontoen relevant

Du kan læse mere om de tre opsparingsmuligheder, og hvorfor Jeanette Kølbek anbefaler netop denne rækkefølge, her.

Muligheder for opsparing til en attraktiv rente

Hvis man ikke ønsker at investere pengene, men foretrækker en kontant opsparing, så kan man nu få en opsparingskonto med en god rente i banken. Det er dog vigtigt at bemærke, at renten på en kontant konto med indlånsrente (også kaldet aftaleindskud) næppe vil være tilstrækkelig høj til at dække inflationen. Derfor vil opsparingens købekraft blive mindre over tid. Man kan også overveje at sætte penge ind på en boligopsparing til den unge, som senere kan benyttes til køb af andels- eller ejerlejlighed. Læs mere om Nykredit BoligOpsparing her.

Fun facts om konfirmation

  • 45.671 unge blev konfirmeret i 2022, dermed var konfirmationsprocenten på 66,5%
  • Konfirmanderne får i gennemsnit gaver for 31.000 kroner. Beløbet varierer meget fra husstand til husstand og alt afhængig af, hvor mange gæster der deltager
  • 55 procent af gæsterne giver pengegaver
  • Forældre giver i gennemsnit gaver for 7.500 kroner

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.
Privatøkonomi | 3 min

Overraskende stigning i ejerlejlighedspriserne i februar

Trods forventninger om et prisfald på ejerlejligheder i februar, som følge af en markant stigning i boligskatten ved årsskiftet, er priserne i stedet steget med 0,2%. Der gemmer sig faktisk flere overraskelser fra Boligsidens tal fra februar. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.