”Vi maner altid til besindighed efter et år med høje stigninger”

Hvad er udsigten for danske aktier efter et rekord godt 2020? Chefporteføljeforvalter Hans Kjær maner til besindighed, men er ikke voldsomt bekymret for prissætningen i det danske marked.

Der er givetvis en del investorer, der krydser fingre for, at det danske aktieindeks fortsætter sin sejrsgang i 2021 efter et imponerende godt år i 2020. Årets første måned har dog allerede budt på krusninger i overfladen, og spørger man chefporteføljeforvalter for danske aktier i Nykredit, Hans Kjær, om hans forventninger til 2021, er svaret mådeholdent.

”Som altid ved starten af et nyt år, efter det er gået så godt, som tilfældet var i 2020, maner vi til besindighed. Er vi bekymret for den prissætning, der ligger i det danske marked lige nu? Ikke voldsomt. Men vurderingen hænger naturligvis sammen med, om vaccineudrulningen og genåbningen kommer til at foregå i et tilfredsstillende tempo, og det giver næsten sig selv, at vi opererer med flere scenarier i øjeblikket,” lyder det fra Hans Kjær.  

God balance i det danske indeks

Chefporteføljeforvalteren vurderer dog grundlæggende, at der er fortsat er en god balance i det danske indeks.

”Stigningerne i 2020 blev i høj grad trukket af danske cleantech-aktier som Ørsted og Vestas, men hvis vi ser på kernen i det danske indeks – de rigtig store aktier som eksempelvis DSV, Novo Nordisk og Carlsberg - så havde de en behersket performance på aktiemarkedet til trods for, at vi så en god udvikling i selskaberne,” lyder det fra Hans Kjær.  

Der er klart, at der er en række sektorer, der vil nyde godt af, at vi kommer tilbage til normaltilstande i samfundet

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter i Nykredit

Og kommer der som forventet en genåbning af økonomien hen mod andet kvartal, så ser Hans Kjær også en mulighed for, at den cykliske rotation - hvor en del af de aktier, der har ligget i baghjul i 2020, kommer igen – kan fortsætte.

”Der er klart, at der er en række sektorer, der vil nyde godt af, at vi kommer tilbage til normaltilstande i samfundet – det er eksempelvis virksomheder, som DFDS, ISS, Mærsk og et selskab som Schouw, der har en bred eksponering med flere forskellige industrisegmenter. Men man skal samtidig holde sig for øje, at der allerede er bygget en forventning om genåbning i samfundet ind i kurserne.”

Tilliden skal ikke testes, når udsigten er uklar

En af de ting, man ifølge Hans Kjær skal holde et særligt øje med, er de grønne aktier.

”Vi har set en utrolig styrke i de åbenlyst grønne aktier, og spørgsmålet er naturligvis, om de bliver ved med at have lige så meget momentum. Udover cleantech aktierne gælder det også aktier som Novozymes og Christian Hansen, hvis resultater ikke har levet op til forventningerne, men som har klaret sig godt på markedet, fordi de har den profil, de har,” siger Hans Kjær.

Chefporteføljeforvalteren har dog ikke selv været ude og lave store justeringer i sin portefølje ved indgangen til 2021.”Vi står aktuelt i en situation, hvor det stadig er svært at sige noget helt konkret om fremtidsudsigterne, og de danske selskaber melder også fortsat om usikkerhed.  Det betyder, at vi holder lidt mere fast i vores positioner, og er i en venteposition ift. at foretage større ændringer. Selvfølgelig trimmer vi hele tiden porteføljen, men når udsigten er så uklar, som tilfældet er, er det ikke det rette tidspunkt at vurdere, om vores tillid til en virksomhed – der altid er baseret på de langsigtede forventninger – har ændret sig.”

Dybest set handler det for mange virksomheder om en forskydning, for efterspørgslen forsvinder ikke, men kommer blot på et senere tidspunkt.

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter i Nykredit

I Hans Kjærs perspektiv ændrer corona-uroen grundlæggende ikke på investeringscasen. Den udskyder det blot.

”Dybest set handler det for mange virksomheder om en forskydning, for efterspørgslen forsvinder ikke, men kommer blot på et senere tidspunkt. Tag fx høreapparater, som vi er stærke på i Danmark med virksomheder som William Demant. Det er selvfølgelig noget skidt for den type virksomheder, at de ældre ikke går ud og køber høreapparater lige nu, men det er ikke noget, der gør os urolige som investorer. Vi ved jo, at efterspørgslen stadig er der, den vil blot komme forskudt i form af det, vi kalder pend up demand. Og så længe der er hjælpepakker til at hjælpe på vej, så kan denne type virksomheder godt holde sig flydende.”

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Hans Kjær

Chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management

Hans Kjær har siden 2010 været aktieforvalter i Nykredit Asset Management med speciel fokus på danske aktier.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 4 min

Nykredit ser potentiale i mangeårig underdog

Øremærkede genopretnings-midler og stor politisk bevågenhed er to af de faktorer, der får Nykredit strategteam til at se potentiale i den europæiske telekom-sektor, som investorerne traditionelt ikke har givet meget for.