Investorer puster ud efter renteuro – i kulissen venter afgørende nyhed
Renterne i USA er fladet ud efter kraftige stigninger i årets begyndelse. Men renterne har stadig let kurs mod nord, og investorerne bør ifølge chefstrateg særligt have øjnene rettet mod et afgørende signal fra USA.
Efter 2021 blev indledt med markante, hurtige rentestigninger i særligt USA, har investorerne over den seneste måneds tid kunnet puste ud igen.
Den toneangivende, ti-årige statsrente i USA har siden midten af marts stabiliseret sig omkring 1,6 pct., efter at have startet året på godt 0,9 pct.
”Der var nærmest en panikagtig stemning tidligere på året, da renterne steg kraftigt. Men siden er der faktisk faldet ro på markederne igen, og vi har jo på det seneste også set flere både ledende aktieindeks og store aktier være i rekordhøje niveauer på ny,” siger Klaus Dalsgaard, der er chefstrateg i Nykredit.
Dækker over lykkelig begivenhed
Men leder man efter en retning på renteudviklingen herfra, skal man stadig primært kigge op, mener chefstrategen.
”Vi har her i 2021 befundet os i et rentestigningsscenarie, og det er også det, vi kigger ind i fremadrettet. Så når vi taler med kunder om renteudvikling og obligationskurser, taler vi i dag mere om, hvad højere renter vil betyde, hvor fokus tidligere og gennem en længere periode mest har været på, hvad faldende renter vil betyde for deres investeringer,” siger Klaus Dalsgaard og tilføjer:
”Men det er meget vigtigt at huske på, at renterne kommer fra et ekstremt lavt niveau, og at stigende renter i den nuværende situation faktisk dækker over en lykkelig begivenhed, nemlig forventningen om et stærkt økonomisk opsving og højere vækst, ikke mindst i USA.”
Vi har ad et par omgange løftet vores renteprognose i år, specielt i USA, fordi vækstudsigterne er blevet så kraftigt forbedret.
Løftet renteprognosen
I Nykredits seneste renteprognose er forventningen, at den ti-årige rente i USA vil lyde på 1,75 pct. i april 2022.
”Vi har ad et par omgange løftet vores renteprognose i år, specielt i USA, fordi vækstudsigterne er blevet så kraftigt forbedret. Og vi forventer let stigende renter fra det eksisterende niveau, men vores hovedscenarie er ikke eksplosive stigninger,” fortæller Klaus Dalsgaard.
Men i kulissen venter afgørende nyheder og signaler fra den anden side af Atlanten, som kan komme allerede i slutningen af året og få stor betydning for renteudviklingen, vurderer Klaus Dalsgaard.
Den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) understøtter stadig de finansielle markeder ved at købe op i obligationer for omkring 120 mia. dollar om måneden.
”Det er ikke noget, som skal blive ved til tid og evighed, men hvordan neddrosler Fed sine opkøb på en elegant måde uden at skabe ny nervøsitet i markederne? Det er ikke en let øvelse, men en øvelse, som de snart kommer til at skulle tage fat på ved at signalere, hvordan de vil trappe ned på opkøbsprogrammet. Det bliver et stort tema for den globale og især den amerikanske renteudvikling herfra,” siger Klaus Dalsgaard.
Aktiesektorer reagerer forskelligt
Rentestigningerne kommer som nævnt fra et historisk lavt niveau, og derfor regner chefstrategen ikke med, at rentestigninger – så længe de er beherskede – kommer til at betyde alverden for aktiemarkedet som helhed.
Den ti-årige amerikanske statsrente er steget fra et historisk lavt niveau
”Men der er selvfølgelig sektorforskelle. Finans og banker er sektor nummer ét, som nyder godt af højere vækst, færre tab og højere renter, og den sektor har vi også på overvægt,” siger Klaus Dalsgaard.
Han fremhæver også det såkaldte value-segment, som Nykredit også har øget sin eksponering mod. Det er de aktier, der handler til en relativt lav prissætning, og som rummer mange både finans- og industriselskaber, der trives med de stigende renter.
Det modsatte gælder for value-aktiernes modpol, nemlig vækst-aktierne. Det er aktier, der handler til en høj pris på grund af forventningen om en høj, fremtidig indtjening, og som bl.a. karakteriserer mange af de store teknologiselskaber.
Europa halter efter USA
Endelig er der forskel på, hvor i verden vi er, påpeger Klaus Dalsgaard.
For i Europa ligger coronaen stadig som en tung dyne over økonomien med nedlukninger og en langsommere vaccineudrulning end i USA.
”Og samtidig kommer vi i Europa fra et meget svagere udgangspunkt end USA, når vi ser på væksten, ligesom USA har meget mere medvind på cykelstien fra de finanspolitiske tiltag, Joe Biden kommer med. Derfor forventer vi også, at renterne i Europa kommer til at forblive på de meget lave niveauer i længere tid endnu,” siger Klaus Dalsgaard.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.