Chefstrateg: Evergrande bliver ikke et nyt Lehman-krak
I denne uge bliver det afgjort om Evergrande – en kinesisk ejendomsgigant med gæld på størrelse med Danmarks BNP – når sit endeligt og må begæres konkurs. Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, vurderer hvilke konsekvenser, det kan få for markedet.
Havde du ikke hørt om Evergrande før, så har du uden tvivl stiftet bekendtskab med den kinesiske ejendomsgigant i løbet af de seneste uger.
Evergrande, der har gang i tusindvis af byggeprojekter i hundredevis af kinesiske storbyer, er netop kommet på alles læber, fordi de har oparbejdet en gæld på størrelse med Danmarks BNP og i denne uge når en skæbnesvanger deadline, når de står overfor at skulle betale gæld på to lån, de ikke har likviditet til at imødekomme.
Myndighederne vil næppe tillade et kollaps
Selskabets størrelse gør i sig selv den truende konkurs til en sag, der vækker interesse langt uden for ejendomsbranchen, og lige præcis selskabets størrelse gør da også, at de kinesiske myndigheder sandsynligvis står klar i kulissen. Det siger Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit.
”Evergrandes koalitionskurs er ikke en ny historie, så det vil undre mig, hvis myndighederne ikke er nogenlunde forberedt på muligheden for en konkurs. Evergrande er om ikke ”too big to fail”, så alt for store til, at man vil lade selskabet kollapse ukontrolleret. Vi ser derfor ingen ”Lehman event” for os,” siger Frederik Engholm og uddyber:
”Kina har historisk haft for vane at redde store selskaber fra konkurs for at skåne kinesiske banker og investorer for tabene og for ikke at risikere makroøkonomiske spillovers. Sagen vil dog lede til tab – spørgsmålet er, i hvilket omfang, hvem det rammer, og i sidste ende om det kan starte en snebold, som skaber større problemer i Kinas finansielle sektor med afsmitning på hele økonomien og de globale finansielle markeder. Det sidste er ikke vores forventning, men gennemsigtigheden er ofte ringe i Kina,” siger Frederik Engholm.
Skaderne forventes begrænset til den kinesiske ejendomsbranche
Kinas bolig- og byggebranche har ifølge Frederik Engholm været et varmt emne blandt analytikere i over et årti, men selv de store ratingbureauer ser primært risiko for en negativ afsmitning inden for den kinesiske ejendomsbranche. Den er til gengæld også stor, men i udgangspunktet ventes myndighederne altså at kunne inddæmme problemerne, så økonomien ikke trækkes med.
”Det kan aldrig udelukkes, at der er opbygget nogle afhængigheder i Kinas både økonomiske og finansielle system, som gør, at ringene i vandet breder sig mere voldsomt end umiddelbart forventet. Vi har ikke kendskab til store afhængigheder eller eksponeringer af de kinesiske ejendomsgiganter i Vesten, og overordnet set er vores vurdering, at selvom der vil være usikkerhed, så vil en konkurs/restrukturering af Evergrande først og fremmest udgøre en risiko for andre inden for samme branche i Kina. Og dernæst for (særligt mindre) kinesiske banker og investorer. Risikoen for kinesisk økonomi som helhed forekommer begrænset, og det gælder i endnu højere grad for vestlige markeder,” siger Frederik Engholm.
Evergrande har tidligere rejst likviditet ved at kræve forudbetaling for projektsalg fra private kinesere, og det er især dem, som Frederik Engholm spår, at myndighederne vil holde hånden under, hvis konkursen rammer.
”Vores hovedforventning er, at selskabet vil blive restruktureret, så det udløser tab til en række kapitalforvaltere, fonde, banker og underleverandører, mens de mange private kinesere, som har forudbetalt (dele af) projektejendomme, bliver skånet. De kinesiske myndigheder har typisk stor aversion mod tab til kineseren på gulvet,” siger Frederik Engholm.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.