Valg i Tyskland: Det tyder på et markedsvenligt valgresultat
Holder de seneste meningsmålinger er socialdemokraternes Olaf Scholz et godt bud på Tysklands næste kansler. Det vil ifølge chefstrateg Frederik Engholm være et markedsvenligt resultat, der bl.a. kan give et mindre skub til europæiske aktier.
Få uger inden valget i Tyskland den 26. september er der sket et kraftigt skift i meningsmålingerne, der sætter en ny kanslerkandidat i centrum.
Hvor det hidtil har set ud til at være et slag, der skulle stå mellem De Grønne og de konservative (CDU/CSU), tyder meningsmålingerne nu på, at kansleren sandsynligvis skal findes længere til venstre for midten i form af den nuværende finansminister, Olaf Scholz, der hører hjemme hos Socialdemokraterne.
Uanset sejrherre tyder meget dog på, at det er en regeringskoalition henover midten, som tyskerne har i vente.
”Udover en overraskende førerposition til Scholz viser de seneste meningsmålinger også, at de største partier er blevet svækket. Det betyder, at stemmerne er blevet spredt ud på flere partier, og at der bliver behov for at danne bredere koalitioner end oprindeligt ventet – og med stor sandsynlighed henover midten,” siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.
Intet finanspolitisk nybrud med valget
Et af de temaer, der fylder under valget, er ikke overraskende håndteringen af corona. Her har Tyskland ifølge Frederik Engholm draget fordel af, at befolkningen er relativt autoritetstro og generelt villig til at efterkomme myndighedernes anvisninger. Desuden blev landet ikke overvældet af den første bølge som nogle af de sydligere økonomier, og selv om den økonomiske aktivitet stadig mangler mere end tre procentpoint for at være oppe på niveauet før corona, så er den generelle vurdering i befolkningen, at krisen har været håndteret godt.
En af de store overraskelser undervejs var, at Tyskland – med netop Scholz som finansminister - meget tidligt i krisen gik med til at lancere solidariske EU-hjælpepakker, der skulle sætte ind med midler, hvor behovet var størst.
Selv om langt de fleste tyske partier er klar på at skrue ned for det høje, offentlige forbrug, er der ingen tvivl om, at tidsånden understøtter en mere lempelig finanspolitik, lyder det fra Frederik Engholm. Og særligt hvis regeringen bliver venstredrejet.
”Vi ser anledning til en mere lempelig finanspolitisk kurs og også mere appetit på flere fælleseuropæiske initiativer, hvis magten forankres til venstre snarere end til højre for midten. Og det vil være et udfald, der falder i markedets smag, for her er man for tiden mere bekymret for en finanspolitisk strammerkurs end for en slapperkurs. Men noget større nybrud i Tysklands finanspolitiske linje forventer vi ikke, uanset hvem sejren tilfalder.”
Pandemiens afledte behov for øget hjemmearbejde har nok medvirket til, at landets digitale efterslæb nu tegner sig som et afgørende tema frem mod parlamentsvalget
Macron kan vinde på det tyske valg
På det udenrigspolitiske felt vurderer Frederik Engholm, at konsekvensen af et nyt lederskab i Tyskland kan blive, at Frankrigs Macron overtager rollen som Europas toneangivende karakter.
”Han er mere konfrontatorisk overfor både USA, Kina, Rusland Tyrkiet og England, ligesom han blander sig mere i forhold til Mellemøsten og Nordafrika. Det kan muligvis skubbe prioriteterne for den europæiske udenrigspolitik, hvis det går sådan, og det kan indirekte påvirke økonomien gennem eksempelvis handelspolitikken.”
Et af de områder, hvor en ny kansler sandsynligvis får brug for at sætte ind, er det digitale område, hvor Tyskland halter voldsomt efter.
”På IMD’s årlige opgørelse af 63 landes digitale infrastruktur kom Tyskland i 2020 ind på plads nummer 45 – næsten 20 pladser ringere end for blot tre år siden. Og pandemiens afledte behov for øget hjemmearbejde har nok medvirket til, at landets digitale efterslæb nu tegner sig som et afgørende tema frem mod parlamentsvalget,” siger Frederik Engholm.
Der er dog allerede under den siddende regering sket en opprioritering af området. Tyskland har i særlig høj grad dirigeret midler til at udbygge den digitale infrastruktur vha. midlerne fra EU’s genopretningsfond. Kravet er, at 20% af midlerne fra genopretningsfonden bruges til digitalisering for at styrke EU’s position på området, men i Tyskland er næsten 50% af midlerne øremærket digitale tiltag. Og dén opprioritering er da også en af årsagerne til, at Nykredit siden juni har set positivt på europæiske telekom-sektor.
Udover digitaliseringen er klimaforandringen ikke overraskende et af de emner, der fylder mest i valgkampen, oven på sommerens massive oversvømmelser.
”Fremtiden med klimaomstilling som både en mulighed og en udfordring for en avanceret, men tung tysk industri, spiller en stor rolle, hvilket fremgangen hos De Grønne da også understreger,” lyder det fra Frederik Engholm.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.