*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Markedet ramt af ny corona-frygt: De næste uger bliver afgørende

Den nye corona-variant, omikron, har skabt nervøsitet og kursfald på aktiemarkedet. De næste ugers nyheder fra især Sydafrika og vaccineproducenterne bliver afgørende for stemningen på de globale markeder frem mod årsskiftet.

Nykredit

Mens forbrugere verden over købte stort ind til Black Friday, blev det til en rød fredag for investorer på de store aktiemarkeder. Og det skyldtes nyhederne om den nye corona-variant, omikron, der har skabt usikkerhed i markedet.

Således faldt både S&P 500, Dow Jones og Nasdaq over 2 pct. fredag, mens det i Europa gik endnu hårdere til med et fald på 3,7 procent i det brede, fælleseuropæiske indeks Stoxx 600. Meget er dog stadigvæk oppe i luften, og derfor vil de næste par uger, hvor varianten skal vendes, drejes og analyseres af verdens sundhedsmyndigheder og vaccineproducenter, blive helt afgørende for stemningen på de finansielle markeder. Sådan lyder det fra Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm.

“Omikron-varianten har skabt en frygt i markedet for, at corona kommer til at vare længere, end vi regnede med for bare et par uger siden. Den lader til allerede at have spredt sig til mange dele af verden, så vi undgår nok ikke at denne variant bliver global. I fredags så vi tydeligt, hvor kraftigt markedet reagerer på dårlige corona-nyheder i disse tider,” siger Frederik Engholm og tilføjer:

“De næste par uger vil man over hele verden analysere varianten og særligt, om vores vacciner kan holde den effektivt for døren, og hvilke sygdomsforløb den giver sammenlignet med de corona-varianter, der er dominerende i dag.”

Markedet vil være meget følsomt overfor omikronnyheder

Er man privat investor, mener Frederik Engholm ikke, at man skal ryste på hånden og kaste sig ud i forhastede beslutninger. Dog skal man være forberedt på et nervøst marked i de kommende uger, indtil omikronvarianten er blevet afdækket:

“Udviklingen får os indtil videre ikke til at ændre vores anbefalinger. Vi forholder os afventende og følger selvfølgelig med i udviklingen. I udgangspunktet forventer vi ikke, at den nye variant vender op og ned på hele vores økonomiske verdensbillede. Er man en meget interesseret investor vil jeg anbefale, at man holder øje med udviklingen i Sydafrika, da de er foran resten af verden i smittespredningen og kan skelne corona-varianterne fra hinanden - dog skal man huske på, at datagrundlaget stadig er spinkelt. Og så vil udmeldingerne fra medicinalvirksomhederne angående vaccinernes effektivitet – både i forhold til at beskytte mod smitte og beskytte mod grimme sygdomsforløb med omikron - få indflydelse på markedets reaktion i de kommende uger,” fortæller Frederik Engholm.

Coronarestriktioner var medregnet inden omikronvarianten

Stigende smittetal og genindførelsen af restriktioner i mange lande i løbet af de seneste uger gør ifølge Frederik Engholm, at markedet allerede i nogen grad - også før omikron blev en del af nyhedsdagsordenen - har været indstillet på fornyet corona-usikkerhed:

“Markederne har i stigende grad indstillet sig på restriktioner henover vinteren - også inden at vi hørte om omikron. Der har været stigende smittetal, og det har nået et omfang, hvor vi både begynder at se formelle restriktioner fra myndighederne i flere europæiske lande og desuden frivillig social distancering - som fx virksomheder der aflyser de julefrokoster, de skulle have afholdt,” siger Frederik Engholm.

Chefstrategen tilføjer i den forbindelse, at man igen skal til at holde øje med data for adfærd som f.eks. social mobility data, tal restaurantbookinger og flyrejser, som kan påvirke den kortsigtede økonomiske aktivitet.

Dog forventer Frederik Engholm ikke, at vinteren i år bliver ligesom sidste år med tunge restriktioner og nedlukninger:

“I både Danmark og resten af verden hænger restriktionerne meget tæt sammen med presset på hospitalsvæsenet, som er rettesnoren for myndighedernes beslutninger om restriktioner. Presset er stigende, men vi venter, at de med mildere restriktioner end sidste vinter kan holdes i ave. Desuden lader det til, at samfundet fra nedlukning til nedlukning bliver bedre til at ”leve med restriktionerne” på en måde, så den økonomiske effekt bliver mere mild. Dertil kommer, at markedet har set, at økonomien meget hurtigt kan vende tilbage til normalen kort efter restriktioner lempes,” fortæller Frederik Engholm.

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler