Undgå at din aktiesparekonto bliver udhulet

Hvert år bliver der trukket 17 pct. i skat af årets afkast på din aktiesparekonto. Det kan særligt efter gode aktieår udhule din investering, men du må faktisk gerne fylde kontoen op med det beløb, du har betalt i skat.

Er du blandt de danskere, der allerede har oprettet en aktiesparekonto, har du nok også opdaget, at du hvert år bliver beskattet efter det såkaldte lagerbeskatningsprincip. Det betyder kort sagt, at du hvert år betaler 17% i skat af det beløb, som dine investeringer er steget med.  Har du din aktiesparekonto hos Nykredit, vil skatten for 2021 blive trukket den 15. februar 2022.

Læs mere om bl.a. lagerbeskatning i vores Q&A om aktiesparekontoen

Du må altid indsætte årets skattebeløb

Hvad mange ikke ved er, at du gerne må fylde kontoen op igen med det beløb, du har betalt i skat. Også selvom du allerede har nået loftet for indskud, som pr. 1. januar 2022 ligger på 103.500 kr. Hvis du eksempelvis har aktier for 103.500 kr. som har haft en værdistigning på 25 pct. sidste år, vil du skulle betale 4.399 kr. i skat – og præcis det beløb kan du altså fylde din konto op med igen. Og det anbefaler Nykredits formueekspert Camilla Schjølin Poulsen, at du gør:

Det kan virke som små beløb, men renters rente-effekten giver en mærkbar større opsparing over tid, og samtidig gælder det om til fulde at udnytte, hvad der må indsættes på aktiesparekontoen, hvor afkastskatten er lavere end normalt.

Camilla Schjølin Poulsen, formueekspert i Nykredit

Alle bør have en aktiesparekonto - også pensionister

Nykredits formueekspert mener, at flere danskere med fordel kunne oprette en aktiesparekonto. De 3 fordele som alle får gavn af er:

  • en lav afkastskat på 17%, hvilket er mærkbart lavere end alternativet i frie midler, som er 27 eller 42%
  • en fleksibel opsparing, du kan hæve når som helst i modsætning til f.eks. pensionskonti
  • en nem opsparing, hvor banken står for al indberetning og udregning af skat.

Derudover er der ifølge Camilla Schjølin Poulsen særligt to grupper, som får ekstra gavn af kontoen. Den første gruppe er eksisterende og kommende pensionister, da det årlige afkast på aktiesparekontoen ikke giver modregning i folkepensionstillægget. Får du til sammenligning aktieafkast fra et almindeligt depot, kan al aktieindkomst over 5.000 kr. påvirke årets folkepensionstillæg.

Den anden gruppe er dem, som allerede nu har så høj en aktieindkomst, at de udnytter 27%-grænsen, som pt. ligger på 57.200 kr. Det kan fx være alle de danskere, der har et selskab og trækker fuldt udbytte ud, eller dem der har et pænt stort frit depot med aktier. Her er aktiesparekontoen med den lave afkastskat på 17% særligt attraktiv, da alternativet er at betale hele 42% af al yderligere aktieudbytte.

Kom godt videre

Vil du oprette en aktiesparekonto allerede nu, kan du ringe på 70 10 90 00, sende en besked i netbanken eller skrive til os via vores kontaktformular nedenfor, hvor du også kan finde meget mere information om aktiesparekontoen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Formueekspert: Ekspert i privatøkonomi samt forbrugertrends indenfor opsparing, pension og investering. Navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

Det betyder den stærke dollarkurs for dig

Verdens vigtigste valuta er oppe med omkring 14 procent overfor kronen over det seneste år, og det har betydning for dig som investor. Hvordan forholder du dig, når dollarkursen ligner en bjergetape i Tour de France? Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit, forklarer.
Rådgivning | 3 min

Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.
Økonomi | 3 min

Inflationen på raketfart

Inflationen har ramt et niveau, vi ikke har set siden 1980’erne - men hvorfor? Vil den blive ved med at stige? Og hvordan stopper vi den? Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen stiller skarpt på inflationen.