*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Bekymret for at købe på toppen? Det kan koste dyrt

Nykredit

Enhver investor drømmer om at købe på bunden og sælge på toppen, og mange er omvendt bekymrede for at købe på toppen. Ifølge formueekspert Jeanette Kølbek kan det dog koste dyrt at vente på et fald.

2023 blev et stærkt investeringsår, og 2024 er også kommet rigtig godt fra start. Mange er bange for at købe på toppen, og afventer derfor et fald, selvom man egentlig har besluttet sig for at investere. Hvad er dit budskab til dem?

"Man skal undlade at tænke, at bare fordi markedet er steget, så skal man passe på, at det ikke falder. Der kan være lange perioder, hvor markedet ikke retter sig, og hvor det måske i stedet stiger relativt stabilt. I det tilfælde havde det været bedre at være investeret. Faren ved at vente på det rette tidspunkt, er, at man ender med at vente så længe, at man går glip af afkast. Så hvis man - som vi altid anbefaler - har en længere tidshorisont, så er det bare om at få investeret, når beslutningen er truffet.”

Men handler det ikke om at prøve at sælge på toppen og købe på bunden?

”Jo, men troen på, at man som ikke-professionel investor med succes kan hoppe ind og ud af markedet på det helt rigtige tidspunkt er desværre urealistisk. Selv for de mest erfarne investorer er der kun omkring 10 pct. over en 10-årig periode, som lykkes med at slå markedet.

Hvad  hvis markedet falder, lige når man har investeret?

”Så er det vigtigt at have is i maven og holde fast i sin investeringsstrategi. I et historisk perspektiv er markedet steget over tid - også selvom man af og til skal være meget tålmodig. Den underliggende stigende tendens har historisk set udløst 7-10 pct. i gennemsnitligt årligt afkast på aktier. Om det fremtidige aktieafkast vil give 7-10 pct. i gennemsnit er selvfølgelig uvist, men det forventes, at aktiekurven fortsat vil være stigende.”

Har du et godt råd, hvis der sidder nogle, som er bekymret over at komme i gang med at investere i et stærkt marked?

”Medmindre man har en plan om at skulle spekulere i markedsbevægelser, så skal man på forhånd beslutte sig for, at man ikke sælger ud, når man oplever at markedet falder. For markedet vil falde før eller siden. Det handler helt grundlæggende om at være tro mod sin investeringsstrategi, og vi anbefaler, at man har en tidshorisont på minimum tre år, når man investerer. Derudover kan man eventuelt købe af flere omgange.  Hvis du har 50.000 kr., kan du eksempelvis investere 10.000 kr. hver måned i løbet af de næste fem måneder, og dermed reducere risikoen for uheldig timing. Hvad vigtigere er, så nedbringer det måske risikoen for, at du fortryder og kommer til at sælge, hvis værdien af din investering falder kort efter. Det kan således være en god måde til at styre de følelser, der kan gøre det svært at have med investeringer at gøre.”

Ekstremt svært at slå markedet

”Det kan være en stor udfordring for selv de dygtigste professionelle at time markedet. Så ideen om, at man kan sidde på sidelinjen og følge med og hoppe ind og ud på det rigtige tidspunkt – det er måske en noget håbefuldt. De professionelle, der er lykkedes med at slå markedet, har typisk en helt klar proces for, hvornår de går ind og ud af markedet. I Nykredit kigger vi på mange faktorer, men vi læner os især op af, hvilken retning vi vurderer, væksten peger i den kommende tid. Det betyder typisk langt mere for stemningen på markedet, end om væksten ligger højt eller lavt. Forskellige mål for værdiansættelse spiller også en rolle.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
13. juni, 2024

USA: Federal Reserve skruer ned for lempelsesintentioner

Den amerikanske centralbank holder renten i ro, men skruer op for inflationsskønnet, og dermed ned for lempelsesintentionerne.
Artikel Investeringsmarkeder
17. maj, 2024

Risiko for handelskrig mellem Kina og EU

Hvis EU beslutter sig for at beskytte europæiske virksomheder i konkurrencen med statsstøttede kinesiske virksomheder, kommer Kina næppe til at se passivt til. Risikoen for en handelskrig er derfor reel, vurderer chefstrateg Frederik Engholm.
Artikel Investeringsmarkeder
10. juni, 2024

USA: Stærk jobrapport sender renter i vejret

Den amerikanske jobrapport – det såkaldte kongetal - blev fredag offentliggjort for maj måned. Den viste, at der med 272.000 nye beskæftigede fortsat er godt gang i amerikansk økonomi.