Få svar på de spørgsmål, som fylder hos investorerne lige nu
Er det dumt at investere lige nu? Og hvad er Nykredits forventninger til markedet i resten af 2022? Nykredits chefstrateg Frederik Engholm giver svar på nogle af de spørgsmål, der fylder hos investorerne lige nu.
Er det en god ide at sælge mine aktier, nu hvor der er så meget uro på markederne?
”Det vil i mange tilfælde være en dum ide at sælge ud af sine aktier, når der kommer større fald på markederne. Historien viser nemlig, at der typisk følger et højere afkast end normalt efter perioder med større fald. Og det er utrolig svært at time, at du når at komme tilbage i markedet i rette tid, hvis du først er hoppet ud. Så du risikerer at gå glip af opsvinget, der venter et sted i horisonten. Markedet er ikke bare faldet som en sten, efter Rusland har invaderet Ukraine, men er også over nogle dage steget meget kraftigt. Her risikerer man nemt at blive fanget på det gale ben.”
Hvordan forholder man sig så bedst til situationen i Ukraine som investor?
”Hvis du er en langsigtet investor, så skal du passe på med at ændre for meget i den investeringsstrategi, du har lagt. Også selvom frygten nogle gange kan få overtaget og tænde en lyst til bare at komme ud af markedet. Det er fortsat vores vurdering, at den tragiske situation i Ukraine ikke kommer til at efterlade et langvarigt negativt aftryk i markederne. Store geopolitiske begivenheder – og selv krige - har i mange tilfælde en relativt beskeden eller kortvarig markedseffekt. Den simple forklaring er, at når først usikkerhedens tågeslør har lagt sig, så får krige sjældent nogen større effekt på den overordnede globale vækst. Det er naturligvis også afgørende, at Ukraine og Rusland udgør henholdsvis 0,5% og 2% af verdensøkonomien, så selv om de to økonomier er virkelig hårdt ramt, så er det ikke noget, der kommer til at påvirke den globale vækst nævneværdigt.”
Markedet er ikke bare faldet som en sten, efter Rusland har invaderet Ukraine, men er også over nogle dage steget meget kraftigt. Her risikerer man nemt at blive fanget på det gale ben.”
Hvad kan ændre jeres opfattelse af den nuværende situationen?
”Det helt afgørende spørgsmål er, om Rusland kan finde på at slukke eller skrue ned for de energiforsyninger, som vi er helt afhængige af i Europa. Den nervøsitet har fyldt meget i markederne, men udlignes lige nu af, at der kommer små, positive signaler fra forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine. Indtil videre flyder gassen og olien stadig, men bliver der lukket for energiforsyningerne, så vil det påvirke den europæiske vækst negativt. Men det er ikke vores hovedscenarie.”
Skal man holde sig fra at investere, mens krigen står på?
”Hvis man gerne vil investere langsigtet, så skal man generelt hellere gå ind i markedet i dag end i morgen, fordi aktiemarkedet bevæger sig opad over tid. Man kan eventuelt vælge at investere ad nogle gange, så man ikke putter alle sine penge i markedet på én gang i en periode hvor udsvingene fra dag til dag er meget store. Det er noget, der vil påvirke nogle, og det kan presse folk til at sælge hurtigt igen, fordi det er bekymrende at overvære større fald. Generelt skal man være forberedt på, at markedet fortsat kan komme til at svinge meget i den kommende, og hvis man ved med sig selv, at det vil påvirke ens nattesøvn, skal man nok overveje, om man overhovedet bør være investeret i fx aktier.”
Vi har i perioder set, at markedet er faldet meget. Ligger der en opkøbsmulighed gemt?
”I Nykredit har vi ikke selv valgt at skrue op for risikoen eller ændre noget i vores portefølje, og derfor anbefaler vi også, at man holder fast i den eksponering, man har. Det kan godt være, at aktiemarkedet er faldet, og prisfastsættelsen er blevet lavere, men der er til gengæld kommet større usikkerhed og nye, nedadrettede risici. Så det samlede billede giver ikke anledning til at ændre i sin portefølje.”
Hvad er jeres forventninger til resten af året?
”Allerede før vi vidste, at der ville komme krig i Ukraine, var vores forventninger til afkastet i både aktier og obligationer for 2022 relativt beskedne. Det skyldes primært, at aktiemarkedet efter to år med høje afkast er relativt dyrt prisfastsat, og har svært ved at håndtere høj inflation, som typisk leder til stigende renter. Jo højere renten kommer op, jo bedre er alternativerne til aktiemarkedet, og jo sværere bliver det, at fastholde de relativt høje aktiepriser. Samtidig tynger højere renterne kurserne på obligationer. Den dynamik så vi allerede udspille sig ved årets start. Vores hovedforventning er, at vi vil se et pænt positivt afkast på aktier i løbet af de næste 6-12 måneder. Men samlet set for året, så tror vi ikke, at det bliver et synderligt fantastisk afkast – vi har jo allerede tabt en hel del her ved indgangen til året.”
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.