Formueekspert: Vær opmærksom på alternativer til aftaleindlån

Jeanette Kølbek portræt

Med de markante rentestigninger kan det virke attraktivt at oprette et såkaldt aftaleindlån. Det giver mulighed for højere renter end en almindelig indskudskonto. Men i flere tilfælde kan obligationer være et bedre alternativ. Privatøkonom og formueekspert i Nykredit, Jeanette Kølbek giver her sine bud på mulighederne.

En gammel kending er igen blevet aktuel for bankkunder efter de markante rentestigninger i den seneste tid. Nemlig det såkaldte aftaleindlån. Her laver man en aftale om et indlån og binder et fastsat beløb i en forudbestemt periode til en individuel aftalt rente. Det kan give en højere rente end på en almindelig bankkonto.

Men Nykredits privatøkonom og formueekspert, Jeanette Kølbek, peger på, at obligationer nu kan være mere gunstige for dig som investor.

“Inden man opretter et aftaleindlån for at få lidt ekstra rente på den korte bane, er det en god idé at undersøge de alternative muligheder. ECB’s rentestigninger har nemlig skabt flere muligheder for et endnu større afkast,” forklarer Jeanette Kølbek.

Danske realkreditobligationer er blevet attraktive

Her peger hun på danske realkreditobligationer, der ellers ikke har ikke været særligt attraktive i løbet af de seneste år. Den effektive rente har været utroligt lav - og i nogle tilfælde sågar negativ.

”Det skyldes, at renten i mange år har været faldende og kurserne stigende. Investorerne vil altså have købt obligationer med stor sandsynlighed for kurstab og samtidig en lav kuponrente. Nu er tiderne skiftet. Som det ser ud i dag, er danske realkreditobligationer blevet meget mere attraktive, hvis investoren kan undvære pengene i et til tre år,” forklarer Jeanette Kølbek.

Ved at binde pengene i ét, halvandet eller tre år er det lige nu muligt at opnå en effektiv rente ved investering i obligationer på henholdsvis 2,26, 2,29 og 3,13 procent før skat og handelsomkostninger. Gevinsten opnås ved at investoren køber en obligation med en kuponrente på én procent. Da den bliver handlet under kurs 100, men indfries til kurs 100 ved udløb, opnår investoren både én procent i rente og en kursgevinst, hvilket resulterer i de højere effektive renter.

Lav risiko på floater obligationer

Også variabelt forrentede obligationer - de såkaldte floater obligationer - er igen blevet attraktive i kølvandet på ECB’s renteforhøjelser.

“De har ikke en fast kuponrente, men derimod en variabel rente, som ændres hvert kvartal. Det gør obligationen særligt attraktiv for investorer, der kan få behov for deres penge før obligationens udløbstidspunkt,” siger Jeanette Kølbek.

Kursen på floater obligationer er omkring 100, og investoren løber derfor ikke en stor kursrisiko. I øjeblikket opnår investoren en kupon rente på cirka 0,57 procent, som kvartalsvis vil ændre sig ved hver rentetilpasning.

Ikke en risikofri investering

De fleste obligationer er en meget sikker investering og giver derfor også et afkast, der typisk er betydeligt lavere end ved aktier. Jeanette Kølbek understreger dog, at det ikke er risikofrit at investere i realkreditobligationerne.

"Når man foretager en investering, er det altid forbundet med en vis risiko for, at forventningerne til udviklingen ikke holder stik. Også selvom det danske marked for realkreditobligationer er et af de største og mest likvide i verden,” siger hun.

Risikoen kan opdeles i kursrisiko og udstederrisiko.

Kursrisiko: Når markedsrenten stiger, falder kursen på obligationer. Jo længere løbetid obligationen har, desto mere kursfølsom er den.

Udstederrisiko: Hvis udsteder ikke kan leve op til sine forpligtelser om tilbagebetaling.

Oversigt over udvalgte obligationer:

ISIN kode Navn
Udløb Kurs Eff. Rente kupon pr. år Vilkår ved ændring af kuponrente Type F/V
DK0009796864 1% Nykredit Realkredit 01.07.2023 99,03 2,26% årlig 1% udbetales hvert år. Fast rente
DK0009502114 1% Nykredit Realkredit 01.07.2024 98,40 2,29% årlig 1% udbetales hvert år. Fast rente
DK0009526139 1% Nykredit Realkredit 01.07.2025 94,44 3,13% årlig 1% udbetales hvert år. Fast rente
DK0009533770  Floating Nykredit Realkredit 01.04.2024 100,3 n/a Aktuel kupon 0,03% 3 måneders Cibor rente - 2bp gældende til næste rentefastsættelse som sker kvartårlig (1/1, 1/4, 1/7 og 1/10). Rente udbetales hvert kvartal. Variabel rente
DK0009534588 Floating Nykredit Realkredit 01.04.2025 99,58 n/a Aktuel kupon 0,57% 6 måneders Cita rente + 32bp. Renten fastsættes halvårligt til den 1/1 og 1/7. Dvs. den gældende rentekupon udbetales kvartalsvis. Eksempel: renten som er fastsat den 1/1 udbetales til terminen den 1/4 og 1/7. Renten som fastsættes 1/7 udbetales terminen 1/10 og 1/1.
Variabel rente

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.