Sådan ruster du din opsparing mod inflationen

Inflation

Priserne på dagligvarer, brændstof og gas er eksploderet i løbet af det seneste år, og det presser rådighedsbeløbet. Men også opsparingen i banken mister værdi på grund af inflationen. Derfor kan det ifølge seniorspecialist i Nykredit, Jeanette Kølbek, være en god idé at investere de penge, man har mulighed for, trods turbulens på aktiemarkedet.

Udover at inflationen sender priserne på kød, pasta og gas i vejret, rammer den også de penge, kunderne har stående i banken. Ifølge Danmarks Nationalbanks seneste opgørelse, drejer det sig om rekordmange 1.076 milliarder kroner. Og selvom stort set alle banker nu har afskaffet de negative renter, er de høje kontante indeståender alligevel ikke en god forretning, viser ny beregning fra Nykredit.

“Nu, hvor vi vi oplever positive renter på vores bankkonti, kan det virke som en god idé at lade opsparingen vokse sig større. Men det kan vise sig at blive en dyr omgang, fordi inflationen udhuler pengenes købekraft,“ siger seniorspecialist i Nykredit, Jeanette Kølbek. Får du eksempelvis 0,75 procent i rente, mens forbrugerpriserne stiger med næsten 9 procent på årsbasis, vil det, ifølge Jeanette Kølbek, betyde, at værdien af dine penge falder med 8,25 procent om året.

 

Købekraft bliver forringet over tid

Selvom den tårnhøje inflation i øjeblikket æder mere af opsparingen end normalt, kan det, ifølge Jeanette Kølbek, også på den lange bane være en dyr fornøjelse at lade pengene stå stille på en opsparing, fremfor at investere dem.

Hvis du siden 2010 har haft penge placeret i et udsnit af danske realkreditobligationer eller kontant i banken til nul procent i rente, er købekraften af eksempelvis 100.000 kroner faldet til 85.000 kroner for obligationer, mens der for kontanter er tale om et fald til hele 75.000 kroner.

“Obligationerne har altså givet et afkast siden 2010, men ikke nok til hverken at forøge eller udligne købekraften. For kontanterne har der hverken været afkast eller renteudbetaling, og pengenes værdi er derfor blevet yderligere forringet af inflationen,” siger Jeanette Kølbek.
Havde pengene derimod været placeret i en portefølje med eksempelvis 50 procent aktier og 50 procent obligationer, ville resultatet have været en væsentlig formuestigning.

“Når vi korrigerer afkastet for inflation, ser vi, at 100.000 kroner investeret i aktier i dag har en købekraft på 280.000 kroner, mens en blandet portefølje har en købekraft på 183.000 kroner. En investering i enten aktier eller en blanding af aktier og obligationer, har altså resulteret i, at formuen steg betragteligt i stedet for at miste købekraft,” siger Jeanette Kølbek.

Intet helle på den korte bane
Jeanette Kølbek påpeger dog, at der på den korte bane ikke er noget helle for den voldsomme inflation, der både æder rådighedsbeløb og kontante indeståender i banken. Hun opfordrer i stedet til at tænke langsigtet.

“På den korte bane er der altid meget urolighed på aktiemarkedet, og du skal derfor tænke lidt langsigtet og se på, hvornår pengene skal bruges. Kan du undvære dem i minimum tre år, vil det give rigtigt god mening at investere dem,” siger hun.

Vælger man at tænke langsigtet og investere sin opsparing er der ifølge hende to tommelfingerregler, man bør følge. Den ene er, at tålmodighed belønnes.

“Jo længere tid du kan holde på dine investeringer, desto større er sandsynligheden for et godt afkast. Lad være med at paniksælge, hver gang en investering tager et dyk - det kan gå hurtigt op igen, og så er det ofte for sent at komme tilbage på toget”, siger Jeanette Kølbek.

Den anden tommelfingerregel handler om at sprede sine investeringer.

“Vi plejer at sige, at spredning er redning. Du skal altså ikke lægge alle dine æg i samme kurv, men i stedet investere dine penge i forskellige virksomheder, brancher og lande. På den måde risikerer man ikke, at alle ens penge er placeret i de muligheder, der taber mest i turbulente perioder,” siger hun.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Formueekspert

Jeanette er ekspert i privatøkonomi og forbrugertrends inden for opsparing, pension og investering. Hun navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.