Europas Kolde Vinter: Europas energikrise forklaret
Energikrisen rammer på et tidspunkt, hvor EU står overfor at skulle indfri ganske ambitiøse mål for en grøn omstilling af energiforsyningen. De europæiske statsledere skal dermed balancere at afhjælpe den akutte krise uden at spænde ben for de langsigtede ambitioner. Nykredits chef for bæredygtige investeringer, Søren Larsen, giver her en status på den største energikrise i Europa siden 1973.
Du er måske ikke interesseret i krig, men krig er interesseret i dig, sagde Leon Trotsky. Og mens krigstrommerne i byer som Dnipro, Kherson og Severodonetsk kan virke fjerne, bliver krigen stadig mere virkelig for europæiske forbrugere og virksomheder. Ikke mindst i form af rekordhøje energipriser. Som følge af Ruslands pressionstaktik på naturgasmarkederne, står Europa nemlig nu midt i den værste energikrise siden oliekrisen i 1973.
Samtidig har Europas statsledere sat ambitiøse mål om skabe en klimavenlig økonomi inden 2050, og det europæiske energisystem står dermed med et presserende behov for at dekarbonisere sine energikilder. Europa, og især Tyskland, har gennem årene gjort sig afhængig af billig gas, og da Rusland leverer en betragtelig del af unionens gas - 41,1 % i 2019 – er behovet for en omlægning af Europas energiinfrastruktur med krigen nu endnu mere present.
Grønne energikilder kun en del af løsningen
Mens den grønne omstilling udgør en stor del af løsningen på den lange bane, er der på den kortere bane fortsat behov for sort energi til at dække europæernes energibehov. I bestræbelserne på at blive fri af russisk gas, har EU derfor indgået aftaler med andre gaseksporterende lande som Egypten, Aserbajdsjan, Algeriet, Nigeria, Qatar og Canada. De norske, britiske og nordafrikanske rørledninger kører med maksimal kapacitet. Europa har desuden et stort potentiale for import af flydende naturgas (LNG) i Tyskland, Holland, Storbritannien, Spanien og Frankrig. LNG-terminaler er på plads i Holland - og i Nordtyskland arbejder man døgnet rundt på at færdiggøre flere LNG-terminaler.
De tyske delstater forbereder sig på energifattigdom
Allerede nu er den gennemsnitlige tyske elpris tredoblet siden 2020. En ud af fire tyskere oplever nu såkaldt energifattigdom, hvilket betyder, at omkostninger til opvarmning og belysning påvirker evnen til at dække andre udgifter. Industriproduktionen aftog før krigen i Ukraine en tredjedel af Tysklands importerede naturgas fra Rusland. Nogle tyske industrier er allerede begyndt at tilpasse produktionen. De mest energiintensive industrier -kemikalier, stål, papir, glas, m.fl. advarer om negative følgevirkninger på hele den tyske økonomi. Den 22. september nationaliserede den tyske regering Uniper, en af landets store gasselskaber, da virksomheden efter en svindende forsyning af russisk naturgas og prisstigninger var kommet i likviditetskrise.
Energikrisen vil ramme forskelligt
Den internationale valutafond IMF forudser, at nogle europæiske lande vil blive kastet ud i en recession. Økonomien i Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet forventes at skrumpe med op til 6%. Italien, Tyskland og Østrig vil også blive hårdt ramt, mens energipriserne er et stort tema for de britiske forbrugere og mindre virksomheder. Tusinder af caféer, restauranter og butikker kæmper nu med energiinflation. Eksperter har advaret om, at antallet af konkurser kan stige for ejere af små virksomheder gennem vinteren.
Det er nye tider i energisektoren. Dramatiske ændringer som vi ser nu er ikke normale. Planer og beslutninger i energisektoren gennemføres over tid og gradvist, og den energiinfrastruktur, vi nyder i dag, er resultatet af 70 års planlægningsbeslutninger. Nu vil energikrisen fremtvinge en hurtig udrulning af alternativer til naturgas, og klimavenlige tiltag som varmepumper, energieffektivitet, solcelleparker, vindmølleparker, grøn brint og biometan vil være en del af et bredere og mere presserende investeringsprogram i Europa.
Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.
Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.