*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 8 min

Gaspriserne falder - men glæden kan blive kortvarig

Gennem de seneste uger er prisen på naturgas faldet markant. Men cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen, vurderer, at gasmarkedet fortsat står over for store udfordringer og usikkerheder, der kan skubbe priserne op igen i løbet af vinteren. Særligt energikompensationer og vintervejret kan spille en afgørende rolle for udviklingen.

Nykredit

Varmere vejr og fyldte gaslagre har været med til at presse prisen på naturgas ned på et prisniveau, vi ikke har set i Europa siden juni i år. I uge 43 har dagsprisen på gas været nede under 50 euro pr. megawatttime, hvilket er et markant fald fra det rekordhøje niveau på omkring 340 euro i august.

Ifølge cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen, vidner prisfaldene om, at markederne har fået fornyet tro på, at de europæiske lande kan komme igennem vinteren med de eksisterende forsyningslinjer og begrænsede mængder af gas.

”Vi har set, at priserne er faldet meget dramatisk på den korte bane. Og vi ser også, at de priser gassen handles for til vinter, hvor man muligvis står i en mere udfordrende forsyningssituation, også er faldet markant fra toppen,” siger han.

Tidligere har prisen for gas til vintermånederne således været handlet til 250 euro pr. megawatttime. Det er nu faldet til omkring 140 euro.

Selvom det ser godt ud med lagersituationen i Europa i øjeblikket, så går vi snart ind i november måned, hvor vi historisk set begynder at trække på vores lagerkapacitet af gas
Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit

Risiko for nye prisstigninger

De faldende gaspriser er - sammen med de positive markedsforventninger til el-prisernes udvikling - godt nyt for økonomien såvel som danskernes pengepung. Det er dog ikke ensbetydende med, at risikoen for nye prisstigninger er drevet over.

”Selvom det ser godt ud med lagersituationen i Europa i øjeblikket, så går vi snart ind i november måned, hvor vi historisk set begynder at trække på vores lagerkapacitet af gas. Det er der, vores forberedelse kommer til at stå sin test - altså om vi kan komme igennem vinteren uden at skulle lave rationeringer på gas og lukke dele af Europas industri ned,” siger Palle Sørensen.

Det er særligt en kold vinter og et uændret gasforbrug i den europæiske befolkning og blandt virksomhederne, der kan gøre situationen svær, vurderer cheføkonomen.

Gasrationeringer kan ikke udelukkes

En ny EU-lovgivning og en aftale mellem de 27 EU-lande om fælles gasindkøb og deling af gas har netop til formål at undgå en situation, hvor europæiske virksomheder må lukke og gas rationeres.

Ifølge Palle Sørensen er aftalen et forsøg på at skabe stabilitet på energimarkedet. Dog får den ham ikke til at udelukke risikoen for gasrationeringer.
“Jeg har svært ved at se, hvordan aftalen skal ændre fundamentalt på situationen med de høje gaspriser, da hverken udbuddet eller efterspørgslen på gas ændrer sig nævneværdigt. Det kan derfor ikke udelukkes, at vi kommer til at opleve gasrationering i Europa, når vi kommer længere ind i vintermånederne,” siger han. 

Hans bedste bud er, at gaspriser kommer til at stige på ny gennem vinteren. Og ser man på de finansielle markeder, er der samme forventning til prisudviklingen. Her handles gas som nævnt til relativt billige priser på den korte bane, mens gaskontrakterne for november indikerer en pris på ca. 100 euro pr. megawatttime. Ser man lidt længere frem, handles kontrakter for gas i januar til en endnu højere pris.

Behov for beherskelse

Mens Tyskland og resten af Nordeuropa har set markante fald i gasforbruget, er historien en anden i flere sydeuropæiske lande. Det afspejler ifølge Palle Sørensen, at man i flere af de sydeuropæiske lande har lagt prislofter ind. Dermed oplever forbrugerne ikke en markant anderledes pris, end de er vant til.

De samme takter ses i Tyskland, hvor regeringen har fremlagt et tilsvarende forslag i form af en energipakke på omkring 200 milliarder euro. Her er der en fare for, at denne hjælp kommer til at skærme forbrugerne og virksomhederne på en måde, der ikke tilskynder dem til at sætte deres gasforbrug ned, mener Palle Sørensen.

”Der er behov for, at vi allesammen sparer på gassen, så vi kan komme igennem vinteren. Især, hvis vinteren viser sig at blive kold, og gasforbruget dermed også bliver højere, fordi en stor del af gassen bliver brugt til opvarmning,” siger Palle Sørensen.

Udfordringer kan hænge ved længe

Tager man de helt langsigtede briller på er der ikke udsigt til, at markedet for gas vender tilbage til normalen på den anden side af den forstående vinter. For gas leveret helt frem til 2025 er prisen lige nu 100 euro pr. megawattime på de finansielle markeder.

Ligesom i dag skyldes de forhøjede priser blandt andet, at det ikke længere er muligt at få den billige gas fra Rusland via rørledninger, der er den mest effektive måde at transportere gas på.

“Derfor er vi afhængige af den globale kapacitet af flydende naturgas. Og den har desværre sine begrænsninger, da man eksempelvis ikke kan bygge et nyt tankskib fra den ene dag til den anden,” siger Palle Sørensen.

Derudover er det også tidskrævende for virksomheder og husholdninger at omstille sig fra gas til andre alternativer - for eksempel varmepumper. Ifølge Palle Sørensen vil det med andre ord tage lang tid, før markedsmekanismerne sikrer, at problemstillingen med gas bliver mindre.

”Vores bedste bud vil være, at det her gasdilemma er en udfordring, der ikke går væk på den korte bane. Det handler ikke kun om den her vinter, da vi også kan stå med lignende udfordringer, når vi kigger ind i vinteren 2023. Og vi skal formentlig flere år frem i tiden, før vi finder frem til et mere normalt og spiseligt prisniveau,” siger Palle Sørensen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Model.Name photo

Palle Sørensen

Cheføkonom i Nykredit

Beskriver og definerer de store linjer i dansk økonomi. Nykredits cheføkonom er en aktiv stemme i samfundsdebatten ligesom cheføkonomen forholder sig til politiske rammebetingelser.

Relaterede Artikler